Belföld

WorldCom – újabb gigantikus könyvelési botrány

Négymilliárd dolláros csalásra bukkantak a WorldComnál, menesztették a pénzügyi igazgatót. A hírre a cég részvényei 64 százalékot estek, tőzsdei árfolyamzuhanás fenyeget, lehet, hogy a Fed kamatot csökkent.

Kedden este befektetői körökből lehetett először hallani: az Egyesült Államok második legnagyobb, távolsági hívásokra szakosodott telekommunikációs cégénél 3,8 milliárd dolláros csalást lepleztek le. A

Két éve tartA WorldCom mélyrepülése még 1999-ben a telekom szektor keresletcsökkenésből következő hanyatlással kezdődött. Ezt követte már az idén a leminősítések sorozata, ami egyben a kölcsönkamatok fokozatos emelkedését is jelentette a cég számára. A társaság jelenleg 32 milliárd dollár mínuszban áll, a céges előrejelzések szerint azonban az elövetkezendő két negyedévben nem várható, hogy növekszik az adóssága.

hatalmas hiányra fiktív számlatételekben bukkantak rá. A botrány akkor robbant ki, amikor a társaság keddi, tőzsdezárás utáni eredményközléséről kiderült, hogy rossz adatokat tartalmaz.

A WorldCom tegnap eredetileg 1,4 milliárdos profitot közölt a tavalyi évre, míg az idei első három hónapra 130 milliós nyereséget mutatott ki. A cég közlése szerint azonban utóbb egy belső kimutatásból kiderült, hogy tavaly 3,055 milliárd, az idei elős negyedévben pedig 797 milliárd dollár értékben tüntettek fel költségeket tőkekihelyezésként.

Ha helyesen könyvelnek, akkor a WorldCom jelentésében veszteség szerepelt volna. A hiba feltárása után a társaság módosította a már megjelentetett kimutatást, így a tavalyi évre 6,339 milliárdra, az idén az első negyedévére pedig 1,368 milliád dollárra csökkentette a bevételi mutatókat.

WorldCom – újabb gigantikus könyvelési botrány 1Menesztett főnökök, zuhanó árfolyam

A WorldCom áprilisban kinevezett vezérigazgatója, John Sidgmore szerint a vezetést sokkolták a történtek, mivel a cég elkötelezte magát a legmagasabb etikai standardok mellett. Sidgmore emellett igyekezett megnyugtatni befektetőket, hogy a társaság pénzügyi helyzete nem ingott meg, továbbra is nagyobb távlatokban gondolkodnak.

A WorldCom eddigi könyvvizsgálója a szintén könyvelési botrányba keveredett Enronhoz hasonlóan az Andersen volt. A cég vezetése haladéktalanul megbízta új könyvvizsgáló cégét, a KPMG LLP-t, hogy dolgozza fel a korábbi könyvelési időszakokat is, és a WorldComnak megfelelő könyvelési rendszert kidolgozva módosítsa a pénzügyi jelentéseket, amint az időszerűvé válik. Az ügy kipattanását követően menesztették Scott Sullivan pénzügyi igazgatót, valamint elfogadták David Myers kotrollért felelős elnökhelyettes lemondását.

Az éjszakai elektronikus kereskedésben ezek után a társaság részvényeinek ára soha nem látott ütemben kezdett zuhanni, és rövid időn belül 56 centet, vagyis 62 százalékot veszített értékéből, elérve a 32 centes árfolyamot. Az “éjjeli csúszda” veszélye, hogy ha az árfolyam tartósan 1 dollár alatt marad, a társaságot leveszik a Nasdaq részvénylistájáról.

Korábbi könyvzűrökA telekom cég történetében nem ez az első eset, hogy gondok vannak a könyveléssel; a korábbi vezetőnek, Bernie Ebbersnek is azért kellett távoznia, mert könyvelési elképzeléseinek helyessége kétségessé vált. Az év elején távozó Ebbers korábba 366 millió dollárt kölcsönzött saját cégétől, amit végül nem hagytak jóvá a könyvvizsgálók.

Bukás fenyegeti az óriást

A WorldCom kedden este további meglepetéssel is szolgált. A BBC online kiadása közölte, hogy a már korábban elbocsátott dolgozók ezrei után a WorldCom újabb 17 ezer emberét küldi el, hogy ezzel 900 millió dollárt takaríthasson meg. A cikk írója megjegyezte, hogy a társaságnak számolnia kell a csőd lehetőségével is. A munkaerő létszámának ilyen mértékű mérséklése a dolgozók 20 százalékát érinti.

A Washington Post közlése szerint az amerikai igazazságügyi minisztérium nyomozást indított a cég ellen. A Dow Jones által idézett elemzők úgy vélik, a botrány a WorldCom puszta fennmaradását is fenyegeti, illetve megbonthatja a piac egyensúlyát, és emiatt a Fed kénytelen lesz ismét kamatot csökkenteni. A tőzsdéken az Enron múlt év végi csődje máig ható befektetői bizalmi válságot okozott; az újabb hatalmas könyvelési csalás elemzők szerint végképp megingathatja a befektetők hitét a vállalati eredmények valódiságában.

250 forint alatt a dollárA dollár/forint 246,45/75-re, három éves forintcsúcsra emelkedett a keddi 250,20/40-ről. Az árfolyammozgás a dollár által a devizák széles körével szemben elszenvedett veszteségeket tükrözi. “Véleményünk szerint a forint a nap folyamán visszaszerzi az euróval szemben elveszített pontjainak nagy részét, és a WorldCom botrány minimális hatással lesz a magyar kötvénypiaci árakra” – írja a Raiffeisen Securities napi piaci jelentésében.

Rémület a világ tőzsdéin

A hazai piac számára az első komoly jel a BUX zuhanása volt a szerdai nyitáskor: 286,97 pontos, csaknem 4 százalékos csökkenéssel kezdődött a kereskedés. A WorldCom-botrány – valószínűleg az egyetemes gazdaságtörténet egyik legnagyobb könyvviteli csalása – megrendítette a nemzetközi tőke- és devizapiacokat is.

A tokiói értéktőzsde irányadó Nikkei 225-ös árfolyamindexe 422,11 pontos, 4,02 százalékos veszteséggel 10074,56 ponton zárt; ez volt a mutató legnagyobb napon belüli pontszámesése az utóbbi 9 hónapban. A széles merítésű, tőkeérték-súlyozású TOPIX index 3,16 százalékkal 984,28 pontra zuhant az idén először zárt 1000 pont alatt. Tokióban a történteknek megfelelően a távközlési szektor volt a nap fő vesztese. A piacvezető Nippon Telegraph and Telephone Corp. 3,38 százalékos veszteséggel 477 ezer jenen, fő vetélytársa, a KDDI Corp. 6,01 százalékos eséssel 344 ezer jenen zárt. A dollár a WorldCom-botrány hatására a tokiói devizapiacon 120,20 jennel héthavi mélységbe süllyedt, s ezután a japán jegybank haladéktalanul beavatkozott.

A France Télécom és a Vivendi Universal kereskedését felfüggesztették Párizsban, miután limitnél nagyobbat zuhantak. Az előbbi papírja 18 százalékos veszteséggel, 8,75 eurón, az utóbbi 15 százalékos mínusszal, 17 eurón nyitott az Euronext-tőzsdecsoport párizsi részlegén.

A Deutsche Telekom részvénye a frankfurti nyitás után egy órával 6,85 százalékos veszteséggel 8,43 euró, soha nem volt ilyen olcsó a kibocsátás óta. A British Telecom 4,97 százalékkal, az Orange mobilszolgáltató 8,85 százalékkal, a Vodafone, a világ legnagyobb mobiltelefon-cége 6,88 százalékkal süllyedt a londoni értéktőzsdén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik