Belföld

Zöld háború náci jelképpel?

A maga eszközeivel protestál a Greenpeace az amerikai ExxonMobil ellen. Szimpatizánsait arra buzdítja, hogy ne tankoljanak az olajipari óriás tulajdonában lévő Esso-kutaknál, mivel túlságosan könnyedén kezeli a környezeti problémákat.

Pert indít a Greenpeace nemzetközi környezetvédő csoport francia tagszervezete ellen az amerikai ExxonMobil olajtársaság, mert Zöld háború náci jelképpel? 1szerinte a környezetvédő szervezet visszaélt a cég érdekeltségében működő Esso vállalati jelképével. A Greenpeace kampányt folytat az Esso ellen, lelkiismeretlenséggel és kapzsisággal vádolja környezetvédelmi kérdésekben.

LedérenA Greenpeace szerint az ExxonMobil felületes könnyedséggel kezeli a globális felmelegedéssel kapcsolatos problémákat, ezért döntött úgy, hogy bojkottot hirdet az olajipari óriás ellen.

“Ne tankolj Essonál!”

A Greenpeace szerint az ExxonMobilt felelősség terheli a kiotói klímaegyezmény amerikai elutasításáért. Kampányában bojkottra szólítja fel a szimpatizánsokat az Esso kutak ellen.

A hadjáratban a franciaországi Greenpeace-részleg a “Stop Esso” jelszót használja. Mégpedig úgy, hogy a cég nevében a két s betű az ExxonMobil szerint az egykori náci fegyveres testület, az SS hírhedt jelére emlékeztet.

Kártérítést követel az olajóriás

Zöld háború náci jelképpel? 2Az Esso France a kampány beszüntetése mellett napi 80 ezer euró kártérítés megítélését is kéri a Greenpeace-akció idejére. Az Esso franciaországi üzletágának szóvivője azt mondta a BBC-nek, hogy törvény tiltja bejegyzett kereskedelmi védjegyek eltorzítását vagy megtévesztő bemutatását, s ez a Greenpeace-re is vonatkozik, hiszen a zöldszervezet sem törvények felett álló hatalom.

A Greenpeace válaszában ugyanakkor nevetségesnek mondja, hogy “a világ leggazdagabb vállalata nem ismeri fel a dollár jelét, és összekeveri azt egy náci jelképpel”. (Ez utalás arra, hogy a Greenpeace kampányában az Esso két s betűjét függőleges vonallal húzták át.)

Globális bojkottkísérlet

A környezetvédő szervezet május óta folytatja kampányát az Esso ellen, a Friends of the Earth és a People and Planet szervezetekkel együttműködve. Nemcsak Franciaországban, hanem Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban is. A Greenpeace az idén megpróbált bojkottot is szervezni az Esso-üzemanyagok ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik