Belföld

Medgyessy az EU sevillai csúcsértekezletérõl

Világos menetrenddel és a csatlakozási tárgyalások év végére ígért lezárásával tért haza a Medgyessy Péter miniszterelnök vezette kormányküldöttség a spanyolországi Sevillából, ahol a napokban a soros európai uniós csúcsértekezletet tartották.

Medgyessy Péter szombaton a spanyol városban újságíróknak azt nyilatkozta: a EU hétvégi csúcsértekezletének legnagyobb eredménye az, Medgyessy az EU sevillai csúcsértekezletérõl 1hogy kialakult a bővítési folyamat hátralévő részének világos menetrendje. A kormányfő kijelentette: Magyarország szeretné lerövidíteni az újonnan csatlakozóknak nyújtandó közvetlen mezőgazdasági támogatások bevezetésére Brüsszel részéről javasolt átmeneti időszakot, amelyet szükségtelennek és igazságtalannak tart.



A csúcs eredménye

Az Európai Unió országai a sevillai csúcson megerősítették a csatlakozási folyamat időrendjét a tárgyalások év végére ígért lezárásával a leghaladottabb tíz ország, köztük Magyarország esetében. A csúcson kiemelt téma volt a bevándorlás és a Közel-Kelet kérdése.
Ha többet szeretne tudni erről, látogasson el a sevillai csúcs honlapjára

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a csatlakozási tárgyalások mezőgazdasági fejezetében egyelőre nem teljes a tizenötök közös álláspontja, mert – mint mondta – hiányoznak belőle a közvetlen támogatásokra vonatkozó konkrétumok, amelyekre az ősz folyamán vissza kell térni. A tárgyalások során ugyanakkor világossá vált, hogy a magyar gazdák a legrosszabb esetben is 30-35 százalékkal több támogatást fognak kapni, mint most, és jövedelmi helyzetüket az uniós szinten érvényes, vagyis a jelenlegieknél lényegesen magasabb garantált felvásárlási árak megjelenése is javítani fogja – állapította meg Medgyessy.

Lezáratlan fejezetek

A kormányfő utalt arra, hogy kormánya a csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatban is örökölt az elmúlt időszakból megoldásra váró problémákat. Vélekedése szerint nagyon gyorsan le kellene zárni például az audiovizuális fejezetet, amire mindeddig azért nem nyílt lehetőség, mert a szükséges kétharmados többség híján az Országgyűlés nem tudta elfogadni a médiatörvény jogharmonizációs célú módosítását.

Megjegyezte: lezáratlan még a versenypolitikával kapcsolatos fejezet is, mellyel kapcsolatban az jelenti a fő problémát, hogy az unió már a csatlakozás előtt elvárná Magyarországtól a vonatkozó közösségi jogszabályok érvényesítését.

Kétoldalú megbeszélések

A kormányfő a csúcs idején számos kétoldalú megbeszélést folytatott. Találkozott az Európai Tanács soros elnöki tisztségét a jövő hónaptól átvevő dán kollegájával, Anders Fogh-Rasmussennel, aki koppenhágai látogatásra hívta meg. Erre július 10-én kerül sor, s a megbeszéléseken főleg a dán elnökség terveiről és programjáról lesz szó.

Meghívást kapott a miniszterelnök svéd kollégájától, Göran Perssontól is. Mint mondta, ennek annál is szívesebben tesz eleget, mert a kétoldalú kapcsolatokban van néhány tisztázatlan probléma, köztük a közvetlen mezőgazdasági támogatások ügyében képviselendő álláspontok ügye.

Térségi kérdések

Medgyessy Péter megbeszélést folytatott cseh, lengyel és szlovák kollégájával is, akikkel megállapodott arról, hogy június 29-én Esztergomban találkozni fognak, és megpróbálnak új életet lehelni a visegrádi együttműködésbe.

Hosszabb eszmecserét folytatott Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral, akivel a tervek szerint szeptember elején tartanak egy határ menti találkozót, s főként a gazdasági együttműködés szorosabbá tételéről, valamint a munkaerő szabad áramlásával kapcsolatos kérdésekről fognak tárgyalni.

Tony Blair brit kormányfővel Medgyessy Péter arról folytatott megbeszélést, milyen szerepet tölthet be a jövőben Magyarország a közép-európai térségben. Találkozott Valéry Giscard d´Estaing-nel, az Európa jövőjével foglalkozó konvent elnökével is, aki hamarosan Magyarországra látogat, hogy folytassa a most Sevillában megkezdett konzultációkat az előkészületben lévő uniós reformokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik