Belföld

A finom illatok mérséklik a nők fájdalmait

Fájdalmat átélő beteg nőt lepjünk meg finoman illatozó rózsákkal vagy kellemes illatú aromákkal, csökkentik ugyanis a fájdalmat. Az erősebb nemnél nem szükséges kellemes illatokkal kedveskednünk - esetükben hatástalan.

Meglepő kísérletről számol be a New Scientist angol tudományos hetilap. Serge Marchand és Pierre Arsenault, a Québec Egyetem A finom illatok mérséklik a nők fájdalmait 1professzorai arra kérték a kísérletükben résztvevő húsz férfit és húsz nőt, hogy mártsák kezüket fájdalmasan forró vízbe amíg csak bírják, és eközben különböző illatokat szagoltattak velük.

Amikor a termet kellemes illattal, például mandulaaromával árasztották el, a nők jelentősen kisebb fájdalmat érzékeltek. Rossz szagok, például ecet esetén csekély mértékben bár, de erősödött fájdalmuk.

Készül a szagindexOrrunk érzékeli, ha kellemetlen illatok csapják meg, ám az már szubjektív döntéstől függ, hogy melyik szag a büdösebb. Az amerikai Penn State Egyetem kutatói ezért azon fáradoznak, hogy objektívebb mércét, “szagindexet” dolgozzanak ki. Az index segítene például szennyvíz- vagy sertéstelephez közeli települések vitáiban. Az eljárás működési elve: a kutatók levegőmintákat gyűjtenek, majd a laboratóriumban a gázt lefagyasztják. Kivonják belőle a szagtalan anyagokat, például az oxigént, így csak a bűzlő anyagok maradnak benn a mintában. Visszaalakítják gázállapotúvá, majd megmérik az egyes gázok koncentrációját. Minden egyes gázkoncentrátumot szubjektív mércén eresztenek át: azt vizsgálják, hogyan érzékeli a különböző koncentrátumokat az átlagember. Az index a koncentrátum és a szubjektív mérce súlyozásából tevődik össze.

A nőkkel szemben a férfiak fájdalomérzetének intenzitását nem befolyásolták sem a kellemes, sem a kellemetlen szagok. Ugyanakkor mindkét nem boldogabbnak érezte magát finom illatokat szaglászva, míg a büdöstől hangulatuk jelentősen romlott. Ám a fájdalomérzet nem magyarázható a különböző szagoknak a hangulatra gyakorolt hatásával, hiszen ha lenne korreláció köztük, akkor a férfiak is a nőkhöz hasonlóan válaszoltak volna.

Köztudott, hogy a nők sokkal érzékenyebbek az illatokra, mint a férfiak, ám ez mégsem magyarázza azt, hogy a gyengébb nemnél hogyan idézhet elő kisebb fájdalmat például a májusi orgona illata. Különösen úgy, hogy az illatok intenzitását a két nem hasonlóan osztályozta.

A kellemes ízeket és illatokat az emberi agy homloklebenyének elülső része érzékeli. A kísérlet szerint elképzelhető, hogy a női agyban az illatok módosítják a fájdalom és a hőmérséklet érzékelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik