Belföld

Befektetésajánló – az elfeledett vállalati kötvények

Az utóbbi időben kevéssé kultivált befektetési formával lepi meg a befektetőket a Daewoo Bank. Ennek kapcsán javaslunk egy rövid sétát a méltánytalanul mellőzött vállalati kötvények piacán.

A magyar értékpapírpiac legelhanyagoltabb szegmense – talán nem túlzás ezzel a korántsem hízelgő jelzővel illetni a vállalati kötvények piacát. Annak ellenére igaz ez, hogy a sokszor elsiratott szektorban nagy lehetősségek rejlenek.

Tőlünk nyugatabbra például nagyon kelendőek a nyilvánosan kibocsátott kötvények, amelyek az állampapíroknál magasabb, a részvényeknél biztosabb hozamot, továbbá utóbbiaknál alacsonyabb kockázatot kínálnak a befektetőknek. Ez különösen olyankor csenghet jól egyesek fülében, amikor a részvénypiacok rapszodikus teljesítménye még a bátrabbakat is eltántorítja az értékpapírpiacoktól.

EgykarúságAmikor nincs kritikus tömege a pénzügyi közvetítés bármilyen más formájának, mint a betét-hitel transzmisszió, akkor nehéz vállalati kötvénypiacról beszélni – véli Jaksity György, a BÉT igazgatóságának tagja. Szerinte a vállalati kötvénykibocsátást gyakorlatilag tökéletesen kiszorító hitelnyújtás a borzasztóan rövidlátó hazai megtakarítási szemléletre vezethető vissza, amihez tökéletesen alkalmazkodott a pénzügyi közvetítői rendszer. Ez a vállalati kötvényeket éppúgy sújtja, mint a részvénypiacot vagy a befektetési alapokat, elvégre utóbbiak közül is a bankbetét-helyettesítő pénzpiaci alapok élveznek elsőbbséget. Jaksity György a helyzet megváltozásának feltételeként a transzmisszió, illetve a bankrendszer forrásszerkezetének átalakulását jelölte meg.

Nem vagyunk már kezdők

A nyilvános kötvénykibocsátás már Magyarországon is rég kinőtte a gyerekcipőt, mértéke azonban nevetségesen alacsony, meg sem közelíti a gazdaság és szereplői állapota alapján elvárható mértéket. Ez pontosan jelzi a vállalatok idegenkedését ettől a finanszírozási formától.

A magánbefektetők nincsenek könnyű helyzetben. A részvénypiaccal ellentétben, ahol a tájékozódás sokkal áttekinthetőbb, és a részvény iránt érdeklődő a tőzsdei társaságok jelentési kötelezettsége nyomán jelentős információhalmazhoz juthat, a tőzsdén kívüli társaságok kötvényeivel kapcsolatban nem lehet hasonló alapokra hagyatkozni.

Nem tettek jót a kötvények hírnevének a kilencvenes évek botrányai sem (elég csak a VWM- vagy a Globex-ügyre utalni). Megtakarításait tekintve a magyar lakosságra egyébként is a rövid távú gondolkodás jellemző, nem meglepő, hogy a háztartások közel hétezermilliárd forintos megtakarításaiból ez a befektetési forma mindössze négymilliárd forintot tesz ki. Miközben a tőzsdei részvények állománya száznyolcvanmilliárd forint, a befektetési jegyeké nyolcszázmilliárd.

Tőzsdei fecskék

Egyes kötvények tőzsdei forgalomban is megtalálhatók. A bankok közül a CIB, az EIB, az Erste és a Raiffeisen papírjai forognak a Budapesti Értéktőzsdén, míg a jegyzett társaságok közül a két legnagyobb, a Mol és a Matáv kötvényei színesítik a palettát. Hogy ez mire elég, azt jól szemlélteti, hogy májusban a BÉT-en részvényekre 65 ezer kötés született, 138,3 milliárd forintos összforgalmat eredményezve. Ugyanezek az adatok a vállalati kötvények esetében: 129 kötés, 2,05 milliárd forint összforgalom.

A vállalati kötvények piacán a hazai magánbefektetők kereslete eltörpül a külföldi és hazai intézményi befektetők, többek között befektetési alapok mellett. Az intézmények a tájékozódást tekintve is előnyösebb helyzetben vannak az egyszerű halandónál, ráadásul ők is pontosan tudják, hogy a vállalati kötvények kamatprémiuma meghaladja az állampapírokét. A Mol legutóbbi, másfélszeres túljegyzéssel kísért kötvénykibocsátásán például az egyéves kötvény hozama nyolcvan, a háromévesé kilencven bázisponttal haladta meg a hasonló lejáratú állampapírok hozamait.

Jövő héten Daewoo Bank

Még jelentősebb prémium várható a Daewoo Bank jövő héten kibocsátandó, a hitelintézet jelzáloghitelezési tevékenységének fedezetéül szánt kötvényétől. A tízezer forintos névértékű – az egyéves diszkont kincstárjegynél egy százalékponttal magasabb kamatot ígérő – hároméves instrumentumhoz nem aukción, hanem jegyzés útján juthatnak a befektetők, 100 százalékon rögzített árfolyamon.

A papírokat várhatóan nem vezetik be tőzsdére, ellenben a kibocsátó naponta közzétett nyilvános ajánlattal tartja fenn a másodlagos forgalmat. Ezek, valamint a kibocsátás nyilvánossá tétele (a bank előző évi kötvény-emissziója még zárt körben zajlott) arra vallanak, hogy komolyan számítanak a magánbefektetőkre, noha a magas prémium miatt valószínűleg ezúttal is az intézményi befektetőkhöz kerül a felajánlott mennyiség legnagyobb hányada.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik