Belföld

Nyíljon ki minden dosszié, ömöljön tiszta víz a pohárba!

A Fidesz szerint "D-209-es elvtárs" nem lehet Magyarország kormányfője. Tóth András, a MeH titkosszolgálatokat felügyelő államtitkára szerint a Magyar Nemzet szerdai dokumentuma hamisítvány. Év végére nyilvánosságra kerülhet a III/III-asok és a közszereplő III/II-esek névsora.

Pokorni: “D-209-es elvtárs” távozzon a hatalomból!

A Fidesz – Magyar Polgári Párt szerint a Magyar Köztársaság kormányfője nem lehet “D-209-es elvtárs”, ezért Medgyessy Péternek távoznia kell a hatalomból. Ha Medgyessy Péter nem mond le, elképzelhető, hogy a Fidesz konstruktív bizalmatlansági indítványt terjeszt a parlament elé – mondta el Pokorni Zoltán a párt tegnapi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz önálló törvényjavaslatot nyújt be, amelynek lényege, hogy “a demokratikus jogállam közéletével összeférhetetlenek azok, akik az egykori a III-as főcsoportfőnökség keretében elárulták a szabadságot és barátaikat”.

Pokorni az MSZP és az SZDSZ “kulisszák mögötti” egyezkedését politikai kufárkodásnak nevezte, amelyben “Demszky Gábor és Gy. Németh Erzsébet cserealapként szolgált a megbízatásához méltatlanná vált Medgyessy Péter politikai ügynök hatalomban tartása végett”.

Demeter: a szigorúan titkos ügynök azonosult a pártállammal

A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Demeter Ervin, a volt tárca nélküli miniszter, aki a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányította, hangsúlyozta, hogy akkoriban szigorúan titkos ügynök olyan ember lehetett, aki teljes mértékben megbízható volt, aki fenntartások nélkül elfogadta a pártállam irányvonalát, és azzal azonosult.

Demeter elmondta, hogy a szigorúan titkos állományú tisztek személyi anyagát 1989 végén, 1990 elején megsemmisítették. A Fidesz kormányzati időszakában sem a Belügyminisztériumban, sem a Nemzetbiztonsági Hivatalban ilyen dokumentumok nem voltak – állítja Demeter.

Politikai csúsztatás a Fidesz vádjaTóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkára manipulációnak nevezte, hogy “az ügy kitervelői” egyenlőségjelet tesznek a III/III-as főcsoportfőnökség – az Országgyűlés által is többször elmarasztalt – tevékenysége és azon szolgálatok munkája között, amelyek hírszerzéssel, kémelhárítással vagy katonai elhárítással foglalkoztak. Ez utóbbiak jogfolytonosan működnek Magyarországon, aki összemossa ezeket a dolgokat, éppen azoknak a munkáját becsüli le és kívánja besározni, akik ezen a területen a nemzet biztonságát védik – mondta az államtitkár. Tóth András kitért arra: annak idején az orosz KGB-vel szemben kellett védeni Magyarország azon törekvését, hogy csatlakozzon a Nemzetközi Valutalaphoz.

Tóth András: a keddi dokumentum hamisítvány

Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkára szerint a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent, Medgyessy Péterrel kapcsolatos dokumentum egyértelműen hamisítvány, amelyet a mai technikai lehetőségek segítségével “nem különösen nagy szakmai feladat” előállítani.

A politikus támogatja azt a kormányfő által kezdeményezett törvénymódosítási javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy teljes körűen nyilvánosságra kerüljön a III/III-as főcsoportfőnökséggel, vagyis a belső elhárítással együttműködők neve, tevékenysége, valamint a hírszerzés, a kémelhárítás és a katonai elhárítás szolgálatainál dolgozók közül azoknak a neve és tevékenysége, akik 1990 után közéleti szerepet vállaltak, vállalnak, vagy a jövőben vállalni kívánnak.

Év végére nyilvánossá válhat az érintettek névsora

Ha az indítványt a kormány pénteki ülésén jóváhagyja, jövő hétfőn már az Országgyűlés elé kerülhet, és még a nyári szünet előtt el is fogadhatja. Ezt követően az év végére, jövő év elejére nyilvánosságra kerülhet az érintettek névsora.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő bejelentette, hogy a Történeti Hivatal a jövőben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felügyelete alatt szaklevéltárként működik majd, és az ott található iratok kutathatóak lesznek, ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot. A kormányszóvivő közölte azt is: Medgyessy Péter rágalmazás és becsületsértés miatt pereli be “az ország nyugalmát megzavarni kívánó lapot”.

“Nyíljon ki minden dosszié, ömöljön tiszta víz a pohárba!”

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető az ország szempontjából hasznosnak, politikai és erkölcsi szempontból pedig indokoltnak tartja az SZDSZ Medgyessy Péter miniszterelnök melletti kiállását.

Hozzátette: az is bebizonyosodott, hogy a két koalíciós párt programja még egy közös elemmel egészült ki, az “üvegzseb” program után meghirdetik az úgynevezett “üvegmúlt” programot. Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: nyíljon ki minden dosszié, ömöljön tiszta víz minden pohárba.

Az MSZP elnöksége szerint szorosabbra kell fűzni a koalíciós együttműködést annak érdekében, hogy a jövőben a politikai ellenfél eszközökben nem válogató támadásai még átmenetileg se keltsenek bizalomhiányt az MSZP és az SZDSZ között – közölte Kovács László pártelnök, a testület ülését követően szerda este.

Az MSZP szerint az akció célja nyilvánvalóan az volt, hogy a közvélemény figyelmét elterelje az előző kormányzati ciklus idején elkövetett korrupciógyanús és más törvénytelen ügyek vizsgálatáról, azok várható eredményéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik