Belföld

Nagy vagyonok Nagy-Britanniában

Vagyon dolgában az arisztokraták egyre kevésbé tudják felvenni a versenyt a polgárokkal. Az első tíz helyezett között már csak egy-két nemes található, a királynő pedig a 125. helyre szorult. Kik ma az Egyesült Királyság leggazdagabb emberei?

A Sunday Times ezres listája azt bizonyítja, a britek vagyona a kedvezőtlen világgazdasági helyzet ellenére tavaly is nőtt. Pedig az általános hatásokon túl a brit gazdaságot még egy csapás sújtotta: a száj és körömfájás. Meg is írja az újság, hogy az utóbbi 14 évben most volt a legkisebb a jövedelemnövekedés.

A leghíresebb gazdagokA “100 gazdag ember” című könyv azokat sorolja fel, akik modern korunk legelhíresültebb gazdagjainak számítanak. A sort természetesen John D. Rockefeller, a olajmágnás kezdi, akinek vagyonát legkevesebb 1,4 milliárd dollárra becsülték. Előkelő helyen szerepel még Andrew Carnagie, akit az acélipar tett naggyá. 475 millió dolláros vagyonának nagy részét halála előtt szétosztotta. Hazánk szülötte, Joseph Pulitzer is bekerült abba a könyvbe, bár csak körülbelül 30 millió dollárnyi vagyona volt, de a semmiből jutott fel a csúcsra. A nincstelen magyar bevándorlóból lett amerikai sajtómágnás.

Nemesek hátrébb!

Az arisztokraták már a szigetországban sem a régiek. Királyság ide vagy oda, a britek uralkodója, az ország első embere még az első 100 közé sem került be. Erzsébet királynő 275 millió fontra (107 milliárd forint) becsült vagyonával a százhuszonötödik.

Nagy-Britannia leggazdagabb embere ugyan Westminster hercege, de az arisztokraták közül birtokaik révén ma már csak ketten szerepelnek az első tíz között. A herceg 4,7 milliárd fontnyi (1800 milliárd forint) vagyonának nagy része az a 120 hektárnyi föld, amely London legjobb részein terül el. Cadogan grófja a nyolcadik leggazdagabb ember Angliában, Temze melléki birtokai 1,35 milliárd fontot (526 milliárd forint) érnek.

Az arisztokrata Lord Sainsbury és Sir Ken Morrison nemesi származása ellenére sem társadalmi helyzetének köszönheti, hogy bekerült az első tíz leggazdagabb brit közé. Ők még idejében a gazdaság felé fordultak, ma szupermarket-hálózataikból tartják fent magukat, méghozzá nem szűkösen. Lord Sainsbury 3 milliárd fonttal az előkelő 3. helyet birtokolja, arisztokrata társa kicsit rosszabbul forgatja a pénzt, így csak a 9-10. helyet szerezte meg magának.

Összesítettben nem a legjobbakHa a Forbes magazin 2002-ben kiadott, a világ leggazdagabb embereit számba vevő rangsorában briteket akarunk találni, a lista vége felé kell keresgélnünk. A világ 25 leggazdagabb embere között a legtöbb amerikai. A sort még mindig Bill Gates vezeti, jelentős előnnyel. A valaha világhatalomnak számító Nagy-Britannia az európai országok között is rosszul szerepel. A rangsorban rögtön a 3. helyen a német Theo Albrecht áll. Ő is élelmiszerbolt-hálózattal, az ALDI-val büszkélkedhet. Az világ huszonöt leggazdagabb embere között Európából előfordul még svéd, francia és spanyol. Az Egyesült Királyság első képviselője csak az 50. hely környékén tűnik fel.

Az újgazdagok tündöklése és bukása

A New Economy hullámain felemelkedett britek 2002-ben rosszul szerepeltek a Sunday Times rangsorában. Míg 2000-ben még 62 High Tech és internetmilliomos feszíthetett a leggazdagabbak között, 2001-ben már csak 26, idén pedig mindössze 13-an kerültek be a leggazdagabbak közé. Az IT szektor tündöklése tiszavirág életű volt, hosszú távon nem bizonyult a legjobb befektetésnek.

Nagy-Britanniában hagyományosan nem az iparban szerzett vagyonok a jelentősek. A bankárok és a pénzügyi szektorban tevékenykedők sokkal gazdagabbak, mint az iparosok.

Szenvedéllyel is lehet sok pénzt keresni

A szigetország 5. leggazdagabb embere a Forma 1 atyaistene, Bernie Ecclestone, 2,9 milliárd fontnyi (1131 milliárd forint) vagyonával. Paul McCartney a zene iránti szenvedélye miatt ma 700 millió font felett rendelkezik, pedig a liverpooli munkásnegyedben kezdte pályafutását.

Hasonló a története Joanne K. Rowlingnak, aki kislányával szűkös körülmények között tengette életét, még az albérletet is alig tudta fizetni. Miután kiadták könyvét, már nem kellett pénzgondokkal küszködnie. Harry Potter 226 millió fontot varázsolt össze neki, s így vagyona alig kisebb, mint a királynőé.

A Sunday Times listája
Név
Vagyon forrása
Vagyon (milliárd Euró)
1.
Westminster hercege
Nagybirtok
7,67
2.
Hans Rausing
Csomagolás
7,05
3.
Lord Sainsbury
Szupermarket-lánc
4,7
4.
Michel Carvalho
Bankár
4.67
5.
Bernie Ecclestone
Forma 1
4,55
6.
Joseph Lewis
Pénzügy és befektetések
3,45
7.
Philip Foriel-Destezet
Állásközvetítés
2,54
8.
Cadogan grófja
Nagybirtok
2,12
9.
Eddie Malcolm
Nagybirtok
2,04
10.
Sir Ken Morrison
Szupermarket-lánc
2,04

Ajánlott videó

Olvasói sztorik