Belföld

Matáv – marad, ami volt

Egyelőre emésztgeti a piac a Matáv bejelentését, miszerint a cég nem pályázik a bolgár telefontársaság (BTC) többségi tulajdonára. A döntés okait és várható következményeit illetően se szeri, se száma a találgatásoknak.

Kútba esett a nagy üzlet – csóválja a fejét a pártolói oldal. Az ellenoldalon viszont örömmel fogadták a hírt, miszerint némi Matáv – marad, ami volt 1puhatolózás, majd beható üzleti elemzés után a Matáv nemet mondott, letett arról, hogy megszerezze a bolgár telekommunikációs cég, a BTC privatizálásra kínált többségi tulajdoni részét.

Az akvizíció elmaradását többen a Matáv anyacége, a Deutsche Telekom (DT) a számlájára írják, szerintük a DT drasztikus eladósodottsági mutatói miatt kellett visszatáncolni. A magyar telekomcégnél ugyan kategorikusan elutasították a feltevést, hogy a lépést kizárólag ez határozta volna meg, de azt azért elismerték, hogy a döntéshozatalban szerepet játszott az anyavállalat nem túl rózsás helyzete.

Matáv – marad, ami volt 2Anyakomplexus

Az anyacég pénzügyi állapota rányomja a bélyegét a leányvállalatéra is. A DT helyzete rontja a Matáv esetleges hitelfelvételének feltételeit, a befektetői bizonytalanság miatt pedig a tőzsdei finanszírozást is nehezebbé teszi – derült ki a Matáv elnök-vezérigazgatójának egyik legutóbbi interjújából.

A BTC nyögvenyelősen induló privatizációja egyébiránt remekül szemlélteti azt, hogy az elmúlt két évben – tehát a globális részvénypiaci fellendülés lezárultával – a távközlési szektor megítélésében kulcsfontosságúvá vált a hitelállomány kérdése. Nyugat-Európában több mint fél éve kongatják a vészharangokat: a zászlóshajóknak tekintett Deutsche Telekom és a France Télécom hatvanmilliárd eurót meghaladó hitelállománya alig ötmilliárddal kisebb együttes kapitalizációjuknál.

A visszafogott akvizíciós kedvet mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a Matáv visszalépése nyomán hárman maradtak versenyben: két pénzügyi befektető, az Advent International, illetve az AIG, valamint a Turk Telekomunikasyon jelezte vételi szándékát. A korábban állítólag szintén a BTC körül legyeskedő, nagynevű távközlési társaságok egyike sem érezte úgy, hogy ringbe kellene szállnia.

Változatlan “kapcsolat”A közeli jövőben nem változtat nevet a Westel – reagált Straub Elek arra a hírre, miszerint a DT nemrégiben T-Mobile-ra keresztelte néhány mobilszolgáltató leánycégét. A Népszabadságnak adott interjújában a Matáv elnök-vezérigazgatója kifejtette: a névváltásnak szakmai okai voltak: az érintett cégek alacsony áron nyújtottak nem túl magas minőségű szolgáltatásokat. Így szerinte ez a lehetőség egy olyan erős márkánál, mint a Westel, szóba sem jöhet.

Balkán Expressz

A balkáni terjeszkedés ötletét fenntartásokkal fogadóknak sem nehéz okot találniuk arra, hogy miért nem volt vevő a Matáv a BTC többségi pakettjére. Amint az múltkori írásunkból kitűnt, a bolgár távközlési társaság egyelőre nincs jelen a GSM piacon. Márpedig a Westelhez hasonló “fejőstehén” hiánya mindenképpen erős ellenérvnek számít.

A két üzemelő bolgár hálózat mellé viszonylag gyorsan piacra lehet ugyan vezényelni egy harmadik GSM szolgáltatót (az engedély gyakorlatilag benne foglaltatik a BTC árában), egy ilyen manőver költségei azonban erősen befolyásolták volna a Matáv gazdálkodását. Egy ekkora léptékű üzleti döntés buktatóit jól érzékelteti a magyar példa, a Vodafone itteni megjelenése.

További negatívumként hozható fel a BTC viszonylagos elmaradottsága, mind technikai, mind szervezeti-szerkezeti téren. A társaság munkavállalóinak száma például meghaladja a huszonhatezret, míg a Matávnál ennél tízezerrel kevesebben állnak alkalmazásban, s ebből jelentős részt képvisel a tavaly megszerzett makedón MakTel személyzeti létszáma.

Matáv – marad, ami volt 3A kurzusnak meg sem kottyant

A vélhetően drasztikus átalakítási költségekhez hasonlóan nagy súlyt nyomott a latban a Bulgáriában 2003 elején esedékes távközlési liberalizáció. Ez ugyanis sajátos helyzetet teremtett volna a piacnyitásban amúgy már jártas Matáv számára: az elemzők szerint a társaságnak szabályozatlan környezetben kellett volna nekilátnia a rendrakásnak, márpedig a bizonytalanságot a befektetők nem szívelik.

A Matáv részvény szereplése egyértelműen az európai – és ezen belül a térségi – telekom szektor teljesítményéhez köthető. Nem meglepő tehát, hogy az értéktőzsdén a Matáv amúgy nyomott árfolyama nem is reagált érdemben a BTC-frigy elmaradására. Éppúgy nem volt tetten érhető érdemi elmozdulás, mint az előzetes spekulációk idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik