Belföld

Tőzsdehét – csöbörből gödörbe

Folytatódott a lejtmenet a világ részvénypiacain a múlt héten is, sorra dőltek meg több hónapos negatív rekordok. A BÉT a nemzetközi trendbe illeszkedett, a BUX "visszatért" nyolcezer pont alá.

Hiába jelentek meg kedvező makrogazdasági mutatók az Egyesült Államokban, hiába ütött meg optimista hangot Alan Greenspan, a Fed elnöke a gazdasági fellendülés témakörében, a vezető amerikai részvénypiacok jelentős csökkenéssel zárták a hetet. Lényegében a legnagyobb informatikai társaságok hozták a romlást a tőzsdékre: előbb a Hewlett-Packard jelentette be, hogy árbevétele valószínűleg nem éri el az eredetileg tervezettet, majd az Intel tett közzé profit warningot.

Egy chipet rosszkedv

A befektetők amúgy is egyértelmű döntését az elemzők is megerősítették. A Moodys leminősítette a chipgyártók részvényeit, ami további eladásokra ösztökélte a piaci szereplőket. A hét elején a Tyco International vezetőváltása sem tett jót a tőzsdei klímának, így hiába jelentek meg a várakozásoknál jóval kedvezőbb üzleti bizalmi indexek.

Pénteken nagy meglepetésre drasztikusan csökkenő munkanélküliségről számoltak be a tengerentúlon: a ráta 5,8 százalékra csökkent, míg az elemzők bőven hat százalék feletti értékre számítottak. Az adat ugyanakkor nem tudta megállítani az indexek aláhullását. A Dow három és fél százalékos, a Nasdaq pedig ötszázalékos eséssel zárta a hetet.

Európában sem volt fényesebb a helyzet. Főleg a telekom, valamint távközlési eszközgyártó szektor teljesített siralmasan, ez a párizsi index hat-, a frankfurti négyszázalékos eséshez vezetett. Az sem tett jót a hangulatnak, hogy az általános értékmérőnek tekintett Deutsche Telekom papírja vészesen megközelítette a meghatározó lélektani határnak tartott tízeurós szintet.

Itthon sem volt rózsásabb a helyzet. A BUX utoljára március közepén mutatott nyolcezer pont alatti értéket, most sikerült újból oda “letornáznia” magát. A kedvezőtlen külpiaci klíma mellett negatív előjelű hazai hatások is érték a pesti tőzsdét. Hétfőn a folyó fizetési mérleg drasztikus, a várakozások kétszeresét hozó áprilisi hiánya, kedden pedig az éves terv nyolcvan százalékát kitevő államháztartási deficit intette óvatosságra a befektetőket.

Pénz- és értékpapírpiacKözel nyolcvanmilliárd forintos jegyzési szándék jelentkezett az ÁKK három hónapos diszkont kincstárjegy aukcióján. Az átlaghozam 8,84 százalékra csökkent (-12 bázispont), a papírból pedig az előzetesen meghirdetetett húsz helyett huszonötmilliárd forintnyit bocsátottak ki. A hosszabb diszkontok aukcióin másfélszeres túljegyzés mellett kismértékben emelkedtek a hozamok, a hat hónaposé négy bázisponttal nőtt (9,05 százalék), a tizenkét hónaposé kilenccel (9,27 százalék).

A másodpiacon a két legrövidebb lejáraton már csökkentek a referenciahozamok, a hosszabb kifutásokon viszont folytatódott a nem túl nagy mértékű hozamemelkedés. Tizenkilenc bázispontos emelkedést követően közel egyéves magasságba jutott a DWIX index (8,77 százalék). A forint a sávban változatlan szinten (12,4 százalék) maradt a múlt héten, a dollárral (256 Ft) szemben új csúcsra ért 1,3 százalékos erősödés után.

Zuhanórepülés

A BUX öt nap alatt bő másfél százalékot (május 8-án elért csúcsához képest ezer pontot) vesztett értékéből, ezúttal a szokásosnál alacsonyabb forgalom mellett. A részvényszekció átlagos napi volumene nem érte el a hatmilliárd forintot, ezt az értéket csak pénteken sikerült túlszárnyalni, és akkor is csak néhány nagy értékű átkötésnek köszönhetően.

A magyar blue chipek mindegyike gyengült. A Matáv négy-, az OTP Bank három-, a Richter és a Mol két-két százalékos csúszására nem volt ellenszer, az indexpapírok közül mindössze három tudott emelkedni. A vegyipari részvények folytatták szárnyalásukat. A TVK és a BorsodChem kurzusa egyaránt öt százalék körüli mértékben javult. A piacon keringő, még a jelenleginél is jóval magasabb árat említő felvásárlási ajánlatról szóló pletykák ismeretében ez egyáltalán nem mondható ésszerűtlennek.

A hét veszteseit ezúttal a kevésbé likvid részvények adták. Az Antenna Hungária, a Humet és a Graphisoft tíz százalékot veszített értékéből, az előző héten már értékének ötödét elvesztő Synergon árfolyama pedig további hét százalékot zuhant. Profit warningot közölt a héten a Rába, ez pedig nyolcszázalékos buktát eredményezett a kurzusban.

Lesz, ami lesz

Az elkövetkezendő napok is eseménydúsnak ígérkeznek. Már a hétvégén felröppent a hír, miszerint a Nokia is beáll az eredménybecsléseiket csökkentő társaságok körébe, ráadásul makromutatók tömkelegével is szembesülnek a befektetők a héten. Az Egyesült Államokban csütörtökön a termelői árindex, valamint a kiskereskedelmi forgalom, pénteken az ipari termelés májusi számai rengethetik meg a piacot, de nem szabad megfeledkezni a szerdán megjelenő Bézs Könyvről sem.

Itthon a májusi inflációs adat jelenti az egyetlen támpontot. Az előző havi adat kellemetlen meglepetés után most 5,7 százalékos éves árváltozást jósolnak az elemzők. Kedden újabb társaság fordít hátat a BÉT-nek, bár az Arago távozása miatt a pangó kereskedés miatt aggódók sem fognak könnyeket hullatni.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7977,9
-1,69 %
11,87 %
Varsó WIG
15558,8
-0,54 %
11,76 %
Prága PX50
453,9
0,55 %
15,03 %
Frankfurt DAX
4610,2
-4,32 %
-10,66 %
Párizs CAC
4020,3
-5,95 %
-13,07 %
London FTSE
4920,4
-3,24 %
-5,69 %
Nikkei 225
11438,5
-2,76 %
8,50 %
Hang Seng
11284,7
-0,15 %
-0,99 %
Dow Jones IA
9589,7
-3,38 %
-4,31 %
Rio Bovespa
12282,5
-4,50 %
-9,54 %
Mexikó BOLSA
6857,4
-2,48 %
7,61 %
Nasdaq
1535,5
-4,97 %
-21,27 %
Moszkva RTS
389,7
-0,39 %
49,87%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik