Belföld

Euró – a közös nevező

Az utóbbi hetekben erőre kapó európai közös valuta a budapesti tőzsde több társaságára is hathat, kisebb-nagyobb súllyal. A jól eltalált fedezeti politika csökkentheti az árfolyamkockázatot.

Több hazai tőzsdei társaságot is érzékenyen érintenek a nemzetközi valutaárfolyam-változások, legyen szó dollárról vagy az euróról. Euró – a közös nevező 1Utóbbi egyelőre kevés jó napot mondhat a magáénak – jóllehet a bevezetése óta eltelt három esztendő mindegyikét az euró évének prognosztizálták az évfordulókon rendszeresen túláradó optimizmust sugárzó európai pénzügyi szakértők.

Az európai közös pénz első kereskedési napján 1,17 dollárt ért, másnap kissé ráerősített még az eufóriában, onnan viszont lefelé

mozgott. Általános meglepetésre meglepően gyorsan, tizenhárom hónap alatt paritás alá esett vissza, amit immár régóta csak messziről szemlélnek a grafikonokon.

Euró, ki vagy a mennyekbenJóllehet szerdára megtorpant az euró erősödése a dollárhoz képest, s csütörtöki döntésével az ECB is érintetlenül hagyta irányadó kamatát, legalábbis elgondolkodtató a német Ifo gazdaságkutató intézet elnökének véleménye. Hans-Werner Sinn nem mást jósolt a Reutersnek nyilatkozva, mint hogy az év végére az euró “beéri” a zöldhasút, azaz a dollárral azonos szintre erősödik. Szerinte hosszú távra ez a közös európai pénz helyes árfolyama. Alátámasztani látszanak ezt a bizakodást azok az elemzői vélemények, amelyek szerint az Egyesült Államok értékpapírpiacai fokozatosan veszítenek vonzerejükből. Ennek leglátványosabb jele, hogy az élénkülésre utaló makroadatok ellenére a tengerentúli tőzsdeindexek több hete zuhanórepülést folytatnak, a hét elején például a DJIA szállt alá, s meg sem állt négy hónapos mélypontjáig.

Eddig csak szalmalángok

Az euró történetében mindössze két nagyobb fellángolást regisztráltak. Az elsőt 2000 novemberében, a másodikat 2001 júliusában. Természetesen mindkét esemény az Egyesült Államokhoz köthető.

Először az amerikai gazdaság megtorpanásának első jelei, a várakozásoktól jóval elmaradó GDP és termelési számok lendítettek az eurón. Másodszor az argentin válság keltette tengerentúli pánikhangulat, valamint Alan Greenspan Fed-elnök később beigazolódó bejelentései, amelyek szerint további kamatcsökkentések várhatók a talpraállás érdekében. Fél éve ismét felerősödtek az optimista, vagy inkább az Egyesült Államokkal kapcsolatos pesszimista hangok, miután az euró komoly javulást mutatott, sőt, jelenleg már kétéves lefelé tartó csatornájának tetejét teszteli.

Hajrá, forint!

Idén a forint látványos erősödést mutatott mindkét meghatározó valutával szemben. A kezdeti kétszázötven forint feletti euró-árfolyam 2002. júniusában kétszáznegyven forintra csökkent, míg a két éve még háromszáz forintot érő dollárért jelenleg kétszázhatvan forintot adnak a piacon.

A Budapesti Értéktőzsde ama cégei, amelyek árbevételeiket itthon realizálják, nincsenek kitéve az árfolyam jelentette rizikónak, az exportra termelőket azonban érhetik meglepetések. A gyengülő dollár kifejezetten kedvezőtlenül érinti azokat a gépipari cégeket, melyek bevételei nagyrészt az USA-ból származnak, így a Rábát és a Mezőgépet. Pozitív ugyanakkor az alapanyagokat dollárban fizető társaságok számára (Mol, Prímagáz, TVK).

A cégek többféle módon védekezhetnek az árfolyamkockázat ellen, például dollár alapú elszámolással, vagy fedezeti ügyletek alkalmazásával. A legegyszerűbb helyzet a NABI-nál mutatkozik. A bevételeit dollárban realizáló társaság rendre dollárban és amerikai szabályok szerint készíti beszámolóit, így esetében nem szükséges foglalkozni a keresztek alakulásával.

A maga nemében különleges a Danubius Hotels helyzete. A szállodatársaság jelentős dollár-hitelállományt halmozott fel, miközben árbevételének majdnem egésze euróban, a kiadások zöme pedig forintban jelentkezik.

Fedezet és hitelek

A fedezeti ügyletekkel kapcsolatban a legdrasztikusabb példa az Egishez kötődik. A gyógyszertársaság rendkívüli veszteségeket szenvedett el elhibázott fedezeti politikája miatt, mikor 2000-től tavaly év végéig kvázi arra játszottak, hogy az euró az addigi jelentős gyengülés után végre erősödni fog a dollárral szemben. A túlfedezettség nyomán kialakult pénzügyi veszteségek azonban nem várt mértékű nyomot hagytak az Egis eredmény-kimutatásaiban. A társaság lassan kapcsolt, de végül is 2001 vége felé új, kevésbé sarkított fedezeti stratégiával rukkolt elő.

A Rába a napokban arról számolt be, hogy eredményére nincs különösebb negatív hatással az amerikai valuta erős értékvesztése, mivel hatvan-hetven százalékban fedezték pozícióikat. Azt is hozzátették azonban, hogy az év vége felé ismét előkerülhet az árfolyamkockázat kérdése, mivel az utolsó negyedre még nem kötöttek fedezeti ügyletet.

Az idei év első három hónapja igazolta mindkét társaságot: az euró erősödése jelentős pénzügyi eredményt generált. Igaz, az üzemi szinten gyenge profit miatt mégsem örülhettek a részvényesek.

Dollárhitelekkel az utóbbi időben igencsak jól jártak a társaságok, elsősorban a Mol. Euró alapú hitelek a Matáv, valamint a Zalakerámia gazdálkodásában adhatnak okot némi fejtörésre (utóbbi nem is olyan régen konvertálta át dollárhiteleit euró alapúvá), bár amíg a forint mindkét valutával szemben erősödik, nem kell nagyon aggódni.

Annak csekély a valószínűsége, hogy a forint komolyabban emelkedik az euróval szemben. A sáv erősebb oldalán tíz-tizenkét százalékon mozog az év eleje óta. A dollárral szemben azonban bőven van még mozgástér, a közös európai pénznem szárnyalása mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik