Belföld

Munkahétvége vagy a munkahét vége?

A munka törvénykönyvének módosításával újra "szent és sérthetetlen" lesz a vasárnap , de a szakértők szerint a hétvégi bevásárlások nincsenek veszélyben, és a balatoni strandokról sem kell senkinek hazarohannia, ha megéhezik.

A közhiedelemmel ellentétben elsősorban a kisvállalkozások nyitvatartása változhat meg a munkaügyi törvény módosítása nyomán. Ámbár információink szerint még a Tesco sem döntötte el, miképp reagál a módosításra.

A téma az új kormány száznapos programjában is szerepel, így nem okozott meglepetést, hogy az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága támogatta A munka törvénykönyve (MT) módosítására benyújtott MSZP-s javaslat tárgysorozatba vételét.

Mit szól az ellenzék?Ellenzéki képviselők felvetették: azzal, hogy az általános munkaidő-beosztástól eltérő munkarendnél is eltörölnék a vasárnapi munkavégzést, egy sor céget hoznának lehetetlen helyzetbe, és az elbocsátások révén ez a dolgozók érdekeit sem szolgálja. A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott: a bizottsági vitában az ellenzékiek felrótták az előterjesztőknek, hogy a javaslatról nem konzultáltak az országos érdekegyeztetés fórumain. Megfogalmazásuk szerint az MSZP ezzel a javaslattal fizeti meg a szakszervezetek választási támogatását, szerintük ugyanis a kezdeményezés elsősorban a szakszervezetek érdekét szolgálja, nem pedig a munkavállalókét.

Júliustól drágul a vasárnapi munka

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy július elején érvénybe léphet a módosítás. Lényeges eleme, hogy a munkavállalóknak kötelezően járó heti két szabadnapból az egyiknek vasárnapra kell esnie.

Lőrik Erzsébet, a FigyelőNet munkajogi szakértője szerint ez nem jelenti a vasárnapi munkanapok végét. Csupán annyi változik, hogy ezentúl a munkáltatónak a túlórára vonatkozó megemelt munkadíjat kell fizetniük ha dolgozóit “elrángatja” a család vasárnapi ebédjétől.

Ha ad helyette másik szabadnapot akkor 50 százalékkal ugrik meg az órabér, ha nem, akkor 100 százalékkal. Ez nem újdonság: így volt 2001. júliusáig, mikor is az Orbán-kormány módosított a munkajogi szabályokon.

Munkahétvége vagy a munkahét vége? 1Aki magát dolgoztatja

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége alapvetően támogatja a döntést, bár megfogalmazott egy-két észrevételt. Antallfy Gábor, a szervezet ügyvezető elnöke elmondta a FigyelőNetnek, hogy több fórumon is felhívták a törvénytervezet készítőinek figyelmét: ne vonatkozzon a törvény arra az egyéni vállalkozóra, aki saját magát foglalkoztatja, mivel ez nem klasszikus munkaviszony.

Emellett ígéretet kaptak Kiss Péter munkaügyi minisztertől arra, hogy az idegenforgalom területén tevékenykedő cégek az ágazatra jellemző szezonalitás miatt valamiféle felmentésben, illetve különleges bánásmódban részesülnek. Antallfy úgy tudja, hogy a múlt heti közgyűlésükön résztvett miniszter konzultál még a szövetséggel a végleges országgyűlési szavazás előtt.

A szokás hatalma

Munkahétvége vagy a munkahét vége? 2Lőrik Erzsébet szerint a módosítás elsősorban nem a multinacionális vállalatoknak fog gondot okozni, ők ki fogják fizetni a megemelt munkadíjat, inkább a kisvállalkozások kerülhetnek bajba. Filló Pál, a tervezet egyik készítője szerint azonban a kisvállalkozásoknak sem kell újragondolniuk nyitvatartásukat.

A képviselő a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy akiknek addig megérte hétvégén is nyitva tartani, ezentúl sem fognak másképp cselekedni, ráadásul a vendéglátóipari szolgáltatásokat végző kisvállalkozások jelentős része családi vállalkozás, rájuk pedig nem vonatkozik a törvénynek ez a módosítása.

A nagyvállalatokkal kapcsolatban hasonlóan vélekedik Moskovits László, a Magyar Bevásárló Központok Szövetségének elnökségi tagja, az Örs vezér téri Árkád üzletközpontot üzemeltető cég ügyvezető igazgatója. Úgy gondolja, az utóbbi évtizedben nálunk kialakult bevásárlási szokásokat nem fogja érinteni az MT módosítása. Ez azt jelenti, hogy hazánkban továbbra is szokásban marad a hétvégi “nagybevásárlás”, ellentétben például Németországgal, ahol a törvényi szabályozás miatt szombat délutántól kezdve egyetlen bolt sem lehet nyitva.

Moskovits szerint a forgalmuk 30-40 százalékát a hétvégéken megtermelő nagy bevásárlóközpontok ki fogják fizetni a módosításban szereplő megemelt vasárnapi bérköltségeket, mert ez érdekük. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartja: a növekvő költségeket úgy fogják kompenzálni, hogy a gyengébb forgalmat hozó hét eleji napokon kevesebb embert állítanak munkába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik