Belföld

Eldőlt a díjmegosztás sorsa – fizetnie kell a Matávnak

Az internetszolgáltatóknak kedvező döntést hozott a Hírközlési Döntőbizottság (HDB). Egy beadvánnyal kapcsolatban kimondja: nem kötelezhető számlázásra az internetszolgáltató, és a telefontársaság köteles nyolc napon belül kifizetni a díjmegosztásból neki járó részt.

A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) helyt adott az Interdotnet Magyarország Kft. beadványának a távbeszélő vonalon nyújtott Eldőlt a díjmegosztás sorsa – fizetnie kell a Matávnak 1internetszolgáltatás díjmegosztási vitájában. A HDB határozata kimondja, hogy a Matáv nem kötelezheti egyoldalúan az internetszolgáltatót az elérési szolgáltatás számlázására és díjának beszedésére, és a díjmegosztást a telefontársaság nem kötheti a hálózati hozzáférési szerződés megkötéséhez.

A határozat szerint a Matáv nyolc napon belül köteles kifizetni az Interdotnet részére a 2002. január elsejétől esedékes díjmegosztási összeget. A határozat jogerős. A Matáv esetleges fellebbezésének a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.

A díjmegosztási rendelet……szerint nappal 30 százalékos rész, azaz percenként 1,46 forint, a kedvezményes időszakban pedig tízszázalékos rész, azaz percenként 26 fillér illeti meg az internetszolgáltatókat a távbeszélő-hálózaton történő internetezés telefondíjából.

Mi a vita tárgya?

A nézeteltérés oka az eltérő jogértelmezés. A Matáv a december végén meghozott díjmegosztási rendeletet úgy értelmezte, hogy az internetszolgáltató számláz ügyfelének. Az internetszolgáltatók viszont a törvényből azt olvasták ki, hogy a számlázás továbbra is a telefontársaság feladata. Részben a számlázási rendszer kiépítésének költségeivel, a dupla számlázás értelmetlenségével, másrészt pedig fizikai képtelenségével magyarázták vonakodásukat.

A Matávval eddig mindössze két szolgáltatónak sikerült megállapodnia, csak ők részesülnek jelenleg a díjmegosztásból. Az egyik a szolgáltató saját leányvállalata, az Axelero, a másik pedig a Freestart. Az ingyenes szolgáltató esetében a törvény előírja, hogy 2002-ben még köteles a telefontársaság végezni a számlázást.

Precedensnek tekinthető döntés

Mint emlékezetes, az internetszolgáltatók márciusban elvi állásfoglalást kértek a HDB-től, amely már akkor jelezte, hogy a telefontársaságok nem kötelezhetik egyoldalúan számlázásra az

internetszolgáltatókat. Mivel a Matáv és az internetszolgáltatók álláspontja ezután sem közeledett, az Interdotnet és a GTS-Datanet külön eljárást indított a HDB-nél. Napokon belül várhatóan hasonló tartalmú határozat születik a GTS-Datanet beadványával kapcsolatosan is.

Dr. Béres Zoltán ügyvéd fontosnak tartja leszögezni, hogy ugyan ez a határozat konkrét ügyben és konkrét cégek közötti jogvitával kapcsolatban született, fontos jelzés a mintegy 150 magyarországi internetszolgáltató és a Matáv Rt., illetve a többi telefontársaság közötti vitában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik