Belföld

Tőzsdehét – a sokadik vonal alatt

Immár közel egy hónapja lefelé tart a magyar tőzsde indexe, bár az elmúlt hét viszonylag nem is volt annyira szörnyű, ha más piacok teljesítményére tekintünk.

Nyugaton tovább “konyultak” a tőzsdemutatók: a Dow Jones kétszázalékos esést mutatott, tízezer pont alá bukott. A Nasdaq pedig ismét az 1600 pont felé vette az irányt, három százalékot közelítő csúszásával.

Pedig a héten megjelent makroadatok nem támasztották alá a pesszimizmust. A napokban három érdemi felmérés is napvilágot látott. A Conference Board és a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi, valamint a Chicago régió üzleti bizalmi indexe is várakozás feletti májusi értékeket mutatott. Az ipari megrendelésállomány nem várt áprilisi ugrása szintén bizakodással tölthette volna el a befektetőket, ám az alaphangulat kifejezetten nyomott volt.

Az indiai-pakisztáni feszültség óvatosságra intette a piacokat, amire még a vállalati szférából érkező negatív hírek is rátettek egy lapáttal. A Moody’s két kategóriával lentebb szállította az AT&T amerikai telefontársaság hitelbesorolását, a Palm pedig bejelentette, hogy veszteséges negyedévre számít, a palmtopok piacán tapasztalható visszafogott keresletre hivatkozva.

Kisebb esés a kontinensen

Nyugat-Európában – elsősorban a német IFO bizalmi felmérés konszenzust meghaladó emelkedése nyomán – mérsékeltebb, másfél százalékos csökkenés mutatkozott. Térségünkben is lefelé mozogtak a részvényárak, de a BUX három százalékot meghaladó zuhanása messze meghaladta társai teljesítményét.

A hét nyögvenyelősen indult. Az Emlékezés Napja miatt tartott tengerentúli szünnap ugyan nem okozott teljes tanácstalanságot a BÉT-en, ám a hétfői forgalom nem érte el a hárommilliárd forintot. A hátralévő napokban a szokásos hat-hétmilliárdos volument hozta a tőzsde, a BUX pedig szinte folyamatosan lefelé tartott.

Pénz- és tőkepiacok

A múlt héten egyetlen diszkont kincstárjegy aukciót rendezett az ÁKK. Az átlaghozam (8,96 százalék) hét bázisponttal emelkedett az előző héthez képest. A jegyzési szándék ezúttal is alacsony, harmincmilliárdos volt, a papírból a meghirdetettnek megfelelően húszmilliárd forintnyit bocsátottak ki.

Az ÁKK államkötvény aukciókat is tartott, a kibocsátásokat harminc bázisponttal emelkedő hozamszintek kísérték. Kétszeres túljegyzés mellett harmincmilliárdnyi három éves kötvény került az elsődleges forgalmazókhoz, az átlaghozam 8,86 százalékra emelkedett. A tizenötéves kötvényből tizenötmilliárdnyit bocsátottak ki, 7,14 százalékos átlaghozammal.

A múlt héten a másodpiacon mérséklődött a hozamemelkedés, a hosszabb lejáratok egyik-másikán ezúttal csökkenés is jelentkezett. Négy bázisponttal, 8,58 százalékra emelkedett a DWIX index.

A forint a sávban 12,4 százalékra erősödött a múlt héten, a dollárral szemben új csúcsra ért 1,8 százalékos emelkedés után (259,3 forint).

A vártnál gyengébb növekedés

Pénteken jelent meg az első negyedéves GDP-növekedés előzetes adata. A KSH a piac várakozásaitól elmaradó, éves szinten 2,9 százalékos bővülésről számolt be. Ilyen alacsony emelkedésre öt éve nem volt példa.

A hét nyertese a TVK, tizenkét százalékos ugrásával. A BorsodChem feleennyit emelkedett, a piacon ugyanis felerősödtek a két cég felvásárlását – sőt, egyes értesülések szerint az orosz befektetők távozását – valószínűsítő pletykák.

Valamennyire ugyan megfogták a BUX-ot a vegyipari papírok, de a Mol és a Matáv hétszázalékos esését nem tudták ellensúlyozni. Ráadásul az indexpapírok közül (a két felsorolton kívül) mindössze az Egis tudott javulni.

A blue chipek iránti ellenszenv csak a történelmi mélypontra zuhanó Deutsche Telekom által a sír szélére vitt Matáv, illetve a gázüzletág és gázárak abszolút bizonytalan jövőjének nyomása alatt álló Mol piacán jelentkezett. A Richter és az OTP Bank megúszta kisebb csökkenéssel, igaz, ezek a papírok már a múlt hét előtt nagyot estek.

Több papír is tíz százalék körüli esést produkált: Rába, Humet, IEB, valamint az osztalékszelvényétől megszabaduló Prímagáz. A hét vesztese a Synergon volt. Az informatikai papír húsz százalékos értékvesztése még a Nasdaq jelentősebb csökkenése mellett is kirívónak minősült, főleg úgy, hogy a Graphisoft ugyanezen idő alatt mindössze két százalékkal gyengült. A Synergon mélyrepülését többen a kormányváltással magyarázzák – mivel a társaság árbevételeinek jelentős és minőségi részét állami megrendelések adják.

A héten várható

Csütörtökön két központi bank is a figyelem középpontjába kerül. Az ECB és a Bank of England ülésétől ugyan nem várnak kamatláb-módosítást az elemzők, ám a kísérő kommentárok mindenképpen érdekesnek ígérkeznek.

Itthon vélhetően nem sok vizet fog zavarni az áprilisi külkereskedelmi mérleg, illetve az ipari kibocsátás alakulásának adata. A befektetők ezúttal is a nyugati eseményekre lesznek utalva.

Kedden makroadatdömping várható az eurózónában: bizalmi indexek, munkanélküliségi ráta, valamint a termelői árak alakulása jelenik meg holnap délben. Az Egyesült Államokban hétfőn és szerdán az ISM üzleti klíma indikátorok válhatnak piacmozgatókká, míg pénteken a májusi munkaerőpiaci adatok.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
8115,2
-3,36 %
13,80 %
Varsó WIG
15643,0
-0,05 %
12,36 %
Prága PX50
451,4
-2,74 %
14,39 %
Frankfurt DAX
4818,3
-1,65 %
-6,62 %
Párizs CAC
4274,6
-1,45 %
-7,57 %
London FTSE
5085,1
-1,63 %
-2,54 %
Nikkei 225
11763,7
-1,78 %
11,58 %
Hang Seng
11301,9
-2,79 %
-0,84 %
Dow Jones IA
9925,3
-1,77 %
-0,96 %
Rio Bovespa
12861,4
2,29 %
-5,27 %
Mexikó BOLSA
7031,6
-4,54 %
10,35 %
Nasdaq
1615,7
-2,75 %
-17,16 %
Moszkva RTS
391,3
-2,89 %
50,46%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik