Belföld

Önkéntes program a Know How Fund támogatásával

A United Way Budapest Alapítvány új önkéntes programot indított idén márciusban az önkéntesség népszerűsítése érdekében. Az Alapítvány önkéntes segítőket toborzott saját programjai megvalósításához és közvetített ki civil szervezetek számára. A programot a Brit Nagykövetség alapja, a Know How Fund támogatta.

A világ egyik legnagyobb civil szervezeteként működő, amerikai alapítású nemzetközi United Way Alapítvány budapesti szervezete 1997 óta támogatja pályázatok útján a hátrányos helyzetű családokat és gyerekeket. Munkáját jelenleg 432 magánszemély és 12 cég segíti. A nonprofit szektorban az önkéntes segítőknek fontos szerepük van. A United Way alapítványok hagyományosan kiemelt területként kezelik az önkéntességet, folyamatosan toboroznak önkénteseket saját maguk és a támogatott civil szervezetek számára egyaránt.

Az önkéntesség egyre fontosabb társadalmi tényező Magyarországon is: 1999-ben 313 000 ember 30 millió órát töltött önkéntes munkával, összesen 12 milliárd forint értékben. Az informális (nem szervezethez kapcsolódó) önkéntesek száma 1995-ben a felnőtt lakosság körében 29 % volt. (KSH)

A United Way Budapest Alapítványt megalakulása óta közel 100 ember segítette önkéntes munkával.

A program támogatója a Know How Fund, a brit kormány Közép- és Kelet Európa számára létrehozott kétoldalú segítségnyújtási és szakmai együttműködési programja. A Brit Nagykövetség ily módon évente közel 40 civil szervezet programjait támogatja, hogy megerősítse ezáltal a közösségi szervezetek helyi kezdeményezéseit, fejlessze a civil szférát és a szektorok közötti együttműködést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik