Belföld

Informatikai minisztérium – 60-90 milliárd forint lesz a büdzsé

Kovács Kálmán munkáját az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) élén Csepeli György politikai és Rácz Zsolt közigazgatási államtitkár segíti. A szakmai munkát végző stáb 80-90 tagú lesz, a tárca költségvetési kerete 60-90 milliárd forint.

Az Informatikai Kormánybiztosság működésének felülvizsgálatát kezdeményezi – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Kovács Kálmán informatikai miniszter. Először a működés jogszerűsége és a költségvetési kötelezettségek teljesítése, majd szakszerűségi szempontok kerülnek nagyító alá.

Az IHM politikai államtitkáraCsepeli György a hazai szociálpszichológia egyik legnevesebb alakja. 1946. február 14-én született Budapesten. Tanulmányait az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen végezte, pszichológusként diplomázott 1969-ben, majd doktori címet szerzett. 1971-ben kapott tanári állást az ELTE-n, 1991-ben megbízták a Szociológiai Intézeten belül a Szociálpszichológiai Tanszék vezetésével. A nyolcvanas évek végétől számos külföldi egyetemen tanított, megfordult Kaliforniában, Oregon államban, a Michigani Egyetemen és a Yale katedráján is. Több nemzetközi tudományos társaság tagja, publikációit és cikkeit számos országban kiadták. Tagja a Szociológiai Szemle, a Jel-Kép és a Journal of Ethnic and Migration Studies nevű nemzetközi szaklap szerkesztőbizottságának.

Kovács elismételte, hogy elkerülhetetlen a hírközlési törvény felülvizsgálata, mivel az elmúlt nyolc hónap alatt kiderült: nincs igazi versenyélénkítő hatása. A miniszter kifejtette: a hírközlési törvényt azért is át kell alakítani, mert az eredeti szándékokkal ellentétben nem lettek olcsóbbak a távközlési és az internetszolgáltatások. Nem tartja jó megoldásnak az állami kompenzációt, hiszen ebben az esetben semmi sem késztetné a szolgáltatókat az olcsóbb megoldások használatára.

Elképzelhető, hogy a törvényt két lépcsőben fogják módosítani. Még ebben az ülésszakban várhatók kisebb változtatások, a teljes törvénytervezet pedig várhatóan év végéig kerül az országgyűlés elé.

Államtitkárok kinevezéseMádl Ferenc köztársasági elnök közigazgatási államtitkárrá nevezte ki Zsuffa Istvánt a Miniszterelnöki Hivatalba, Mészáros Gyulát a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba, Rácz Zsoltot az Informatikai és Hírközlési Minisztériumba, Hajdu Andrást a Külügyminisztériumba, Réthy Imrét a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumba, Szüdi Jánost az Oktatási Minisztériumba, Tóth Zoltánt a Belügyminisztériumba, Thuma Józsefet a Pénzügyminisztériumba, Szilvásy Györgyöt pedig a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumba. Pulay Gyula, aki eddig az Egészségügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára lett. Kemény Attila közigazgatási államtitkár maradt a környezetvédelmi tárcánál, amelynek neve Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumra változott. Az elnök Csepeli Györgynek az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkári kinevezését adta át. Belügyminiszteri előterjesztésre Salgó László rendőr dandártábornokot rendőr vezérőrnaggyá léptette elő.

Kovács Kálmán úgy véli, a szabályozással önmagában nem lehet a szükséges mértékben gyorsítani az információs társadalom kialakítását. Emiatt a minisztérium mindent megtesz azért, hogy a távközlés és az internethasználat olcsóbb legyen. Így például programokat dolgoznak ki az internet elterjedésének növelésére.

A tárca az elektronikus közbeszerzés és oktatás feltételeit is meg szeretné teremteni. Kovács szerint az egészségügy reformja elképzelhetetlen digitális eszközök nélkül, és szükséges az önkormányzatok “bedrótozása” is.

A tárca folytatja a Matávval kezdett megbeszéléseit. A miniszter még ezen a héten olyan konstrukció kidolgozását várja, mely pótolja a Mindenkinek díjcsomagot. Egyelőre nem tudni, hogy legközelebb mikor ül le tárgyalni Kovács Kálmán miniszter és Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik