Belföld

Fennakadások várhatók a GTS-Datanet és a UPC szolgáltatásaiban

Csődött jelentett a holland KPNQwest távközlési csoport. A közép-európai leányvállalatok nem kértek csődvédelmet, külön pénzből gazdálkodnak. Az anyavállalat gerinchálózatának fennakadásai azonban nálunk is okozhatnak gondot.

A FigyelőNet információi szerint egy-két héten belül új gazdához kerülhet a magyar GTS-Datanet Kft.-t is magában foglaló GTS Central Europe. Meg nem erősített hírek szerint nem konkurens társaság a vevőjelölt, hanem pénzügyi befektető.

Fennakadások várhatók a GTS-Datanet és a UPC szolgáltatásaiban 1A holland cég csődje miatt a 18 ország 60 városában átnyúló száloptikás hálózat működtetésében fennakadás várható. Így a cseh, a román, a lengyel és a szlovák GTS-leányok önálló szolgáltatóként folytatják tevékenységüket – tájékoztatta az FN-t Varga Edit, a GTS-Datanet pr-vezetője.

A KPNQwest hálózatának részleges fennakadása esetére a közép-európai csoport létrehozott egy független, nemzetközi IP tartalék gerinchálózatot, amely több hálózati szolgáltatóval áll kapcsolatban. Varga Edit tájékoztatása szerint hétvégén számítottak arra, hogy esetleg fennakadás lesz a hálózaton, de eddig ilyen probléma nem jelentkezett. A GTS-Datanet a jelenleg is működő KPNQwest hálózata mellett két további STM-1 IP kapacitást helyezett üzembe.

A UPC is közel a bukáshozBár csődvédelmet (még) nem kért, már-már működését fenyegetően veszteséges a UPC is. A holland kábelcég februárban jelentette be, hogy nem képes tovább fizetni 7,5 milliárd eurós hiteltartozása kamatait. A cég részvényeit törölték a Nasdaqról, és eredetileg június 4-éig kapott haladékot. Most ezt újabb két héttel meghosszabbították.

Fennakadásokra számíthatnak a UPC Chello ügyfelei is

A UPC Magyarország Kft. levélben tájékoztatta ügyfeleit, hogy a következő napokban fennakadások várhatók a nemzetközi internetforgalomban, miután a UPC részben a KPNQwest nemzetközi gerinchálózatát veszi igénybe. A kábelinternetet nyújtó UPC még pénteken megkezdte a tárgyalásokat alternatív európai szolgáltatókkal – mondta a FigyelőNetnek Szűcs László, a UPC Magyarország sajtókapcsolati igazgatója. Ugyanakkor – tette hozzá Szűcs – a mai napig nem romlott az adatátvitel minősége, és ha a terv szerint alakulnak a megállapodások, két-három nap múlva már kapcsolatban lesznek az új szolgáltatókkal.

A fennakadás elsősorban a Chello nemzetközi hálózatát érinti, de a Budapestet a bécsi központtal összekötő rendszer egy rövid szakasza is a KPNQwest érdekeltségébe tartozik, ezt azonban már múlt pénteken sikerült megkerülni – mondta Szűcs. Miután a KPNQwest hálózata átszövi Európát, így azokat a szolgáltatókat is érinti a cég helyzete, amelyek alapvetően más rendszereket használnak, ilyenformán a teljes európai internetszolgáltatást.

A legnagyobb bukásAz Európa legnagyobb, 60 várost összekötő optikai kábel gerinchálózatát üzemeltető KPNQwest igényt tarthat a pénzügyileg legnagyobbat bukó alternatív távközlési cégnek járó csöppet sem kitüntető címre. A telekom-eufória idején agresszív növekedési, sávszélesség-növelési politikát folytató cég a tech-buborék kipukkadása idején kiesett a befektetők kegyeiből. A KPNQwestet 1999-ben alapította a KPN holland, és a Qwest Communications International amerikai telkó. A KPN 40, a Qwest pedig 47 százalékkal részesedik benne. Adósságai 2 milliárd euróra rúgnak. A KPNQwest részvényeit felfüggesztették, június 6-ától pedig a holland tőzsdeindexből, az AEX-ből is kiveszik.

A riválisok rávetették magukat a koncra

A KPNQwest csődjéből jól profitálnak a rivális távközlési cégek. A “nyakig” eladósodott vállalat ügyfelei megrohamozták a konkurenseket, hogy ahol lehetséges, alternatív hálózati kapacitást vásároljanak.

Hollandiában fellendült a Colt és a Level 3 hálózatszolgáltatók forgalma: a Level 3 néhány nap alatt 5 millió euró új üzletet kötött a KPNQuest volt ügyfelei között. Az olasz Tiscali szintén számos ügyfelet környékezett meg. Egyes elemzések szerint a riválisok összesen akár 500 millió eurós üzlethez is juthatnak a KPNQwest csődje révén. A riválisok térnyerését a tőzsde is díjazta: pénteken jelentősen emelkedett mind a Cable&Wireless, mind a Colt részvényárfolyama.

Az AT&T-t tartják a legesélyesebb vevőjelöltnek

Miközben a riválisok a “koncon” csatáznak, a csődben érintett felek egymást okolják a bukásért. A KPNQwest vezetőségéhez közelei források szerint, a bankokból álló konzorcium, amelynek többek között tagja volt a Shröder Salomon Smith Barney és a Bank of America is, oktalanul sürgette a cég megmentésére irányuló tárgyalások lezárást. A 12 lehetséges ajánlattevőnek, köztük az AT&T-nek és a Verizonnak tulajdonképpen ideje sem volt átfogó ajánlat kidolgozására – nyilatkozták magukat megnevezni nem kívánó források.

Ennek ellenére a Reuters híre szerint a legesélyesebb vevőjelölt az amerikai AT&T, állítólag 200 millió dollárt ajánlott az egész cégért. A KPNQwest piaci kapitalizációja egyébként két év alatt 42 milliárd euróról 18 millió euróra esett vissza. Elemzők szerint nehéz reális árat adni a KPNQwest eszközeinek értékére, de várhatóan az infrastruktúra kiépítési költségének 10 százaléka körüli áron, 200-250 millió dollárért kel majd el a csődbe jutott cég.

Az új tulajdonos megtalálásáig a KPN azt ígérte, hogy fenntartja az infrastruktúra működését. Ennek költsége egy hónapra hozzávetőleg 35 millió dollár.

Az eladást kissé bonyolítja, hogy a KPNQwest egyes egységei önállóan gazdálkodnak. A közép-európai, az olasz és a portugál egység például nem is kért csődvédelmet, és önállóan is keresnek befektetőt. A finn filiálé úgy döntött, saját szakállára folytatja működését a jövőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik