Belföld

Spanyolország-Szlovénia: 3-1

Raúl, Hierro és Valerón góljával 3:1-ra vezet Spanyolország a világbajnoki újonc szlovén csapat ellen. A szlovének Cimirotic révén szépítettek.

Szlovénia úgy jutott ki a vébére, hogy Romániát pótselejtezőn ütötte el a részvétel lehetőségétől. A volt jugoszláv focisulira építő csapat most azonban komoly ellenféllel találta szemben magát: Spanyolország ugyan nem nyert még vébét, de titkos esélyesként bármikor meglepetést okozhat a hispán válogatott.

Casillas védésével kezdődött az egész

Óriási Iker Casillas védéssel kezdődik a meccs: Zahovic szöglete után egy csúsztatott fejest reflexszel véd a spanyol kapus, majd a kipattanót a szlovén Knavs képtelen leszorítani és a messzeségbe bombáz. (Flash visszajátszás)

A szlovén helyzet után mindkét csapat a védekezésre helyezi a hangsúlyt: kevés a folyamatos játék, már a középpályán blokkolják a támadásokat az együttesek.

17. perc

Szabadrúgáshoz jutnak a spanyolok a szlovén kapuval szemközt, ám De Pedro, a Real Sociedad középpályása a bal felső sarok mellé csavarja a labdát.

21. perc:

Megint De Pedro, megint szabadrúgásból, és persze megint a szlovén kapuval szemben. Most azonban nem a sarokra megy a labda, hanem a felső lécet borotválja le: marad a 0-0. (Flash visszajátszás)

Szlovén helyzetek

25. perc:

Zahovic vezeti fel a labdát, távolról megereszti a lövést, Casillas pedig véd – ahogyan az hozzá, a Real Madrid kapusához illik. (Flash visszajátszás)

26. perc:

A lövés utáni Zahovic-szögletek egyikéből a szlovén védő, Milinovic veszélyeztet: fejese azonban a spanyol kapu fölé száll. Milinovic egyébként szinte hazai környezetben játszik, hiszen a japán Jef United idegenlégiósa.

Megérdemelt spanyol vezetés

35. perc:

De Pedro-Raúl-összjáték: a De Pedro gönyörű beadását Raúl, a Real Madrid sztárja szépen fejelte, de a szlovén kapus, Simeunovic biztosan védett. (Flash visszajátszás)

43. perc:

Luis Enrique tör kapura, cselezget a szlovén védők között, majd elpattan tőle a labda, amely Raúl elé kerül, ő átveszi, majd becsúszva, spiccel – Milinovicnak kötényt adva – a kapuba lő a Real sztárja. (Flash visszajátszás)

Így 1:0-ra vezetnek a spanyolok – teljesen megérdemelten -, és ez maradt az első félidő végén is az eredmény. A hispániai együttes végig fölényben játszott, és különösen De Pedro villogott. Érdekesség, hogy végül az a két sztár (Raúl és Luis Enrique) hozta össze az egyetlen gólt, akik az első félidő nagy részében nem tudtak kibontakozni.

Második félidő: lecserélik a szlovén sztárokat

53. perc:

Az első értékelhető helyzetre nyolc percet kellett várni a második félidőben: a spanyol hátvéd, Juanfran futott fel a baloldalon, átívelt, és a túloldalon érkező Raúl a kapufa támasztékát találta el kapásból.

56. perc:

Lejön a szlovén Osterc a pályáról. A nevét egyszer sem említettük, ez körülbelül jól jellemzi Halmai és Pisont izraeli légióstársának spanyolok elleni teljesítményét. Helyére az olasz bajnokságban szereplő Cimirotic áll be.

58. perc:

Diego Tristan bombáz a szlovén kapura, de Simeunovic ezúttal véd.

63. perc:

Lecserélik a Zahovicot, a szlovének legnagyobb sztárját. Helyette Acimovic jön.

65. perc:

Sárga lapot kap Cimirotic, aki elesik a spanyol tizenhatoson belül. A bíró szerint feldobta magát a spanyol védők között (ebben van valami).

67. perc:

Diego Tristan helyett a Real újabb sztárja, Morientes áll be a spanyol válogatottba. Becserélése után máris helyzetbe kerül, de lövését Simeunovic védi bravúrosan.

70. perc:

Cimirotic lövése Barajáról pattan szögletre.

Spanyolország két góllal vezet!

71. perc:

De Pedro bombáját hárítja Simeunovic.

74. perc:

Helguera jön be Luis Enrique helyére.

75. perc:

Valerón lő újabb gólt: 2:0 a spanyolok javára. De Pedro baloldalról érkező átadását kezeli le Valerón a szlovén 16-oson belül, és elegánsan helyez a kapuba. A támadó középpályást egyetlen szlovén védő sem zavarta az akció során… (Flash visszajátszás)

Szépít Szlovénia!

77. perc:

Szépít Szlovénia: Cimirotic, a Lecce légiósa gyönyörű kényszerítőzés után betalál a spanyol kapuba: 2:1.(Tegyük hozzá: a szlovén gól idején a spanyolok tíz emberrel játszottak, mert a hátvéd Juanfran megsérült, cseréje Romero pedig még nem állt be helyette.) (Flash visszajátszás)

84. perc:

Acimovic esik el a spanyol büntetőterületen belül. Úgy tűnik, meg is sérül, de a bíró nem ítél tizenegyest.

Büntetővel 3-1-re vezet Spanyolország

86. perc

A túloldalon Gajser vágja fel Morientest a tizenhatos vonalán, ekkor viszont a tizenegyespontra mutat a játékvezető: a büntetőt Hierro értékesíti. Ezzel Hierro megerősíti helyét a spanyol válogatott összesített góllövőlistáján, hiszen eddig 27 góllal vezette azt, most pedig megszerezte a 28. találatát. (Flash visszajátszás)

Az eredmény ezután már nem változik: a spanyolok megérdemelten és viszonylag biztosan győztek, a vb-újonc szlovénoknak pedig még van mit javítaniuk a csapatmunkán…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik