Belföld

Százszázalékos Szenegál vb-mérlege

Százszázalékos világbajnoki mérleget tudhat magáénak eddig Szenegál válogatottja: első fellépésükön a "dakari oroszlánok" a világbajnok franciák legyőzésével az első szenzációt szállították a távol-keleti futballgálán.

A kenyerüket éppen a legyőzöttek hazájában kereső afrikaiaknak nem az első sikere ez, hiszen csak tizenegyesekkel maradtak alul az idei Afrika-kupa döntőjében. Az már nem is meglepő, hogy a sikerek kovácsa épp egy francia.

A szenegáliak mindenesetre óriási lelkesedéssel fogadták a győzelem hírét: az afrikai országban szinte megbénult a hétköznapi élet pénteken, hiszen az emberek kiözönlöttek az utcára, és ünnepelték az újdonsült focisztárokat.

Százszázalékos Szenegál vb-mérlege 1A sztárok, pontosabban a dakari vagy szenegáli oroszlánoknak becézett válogatott tagjai szinte kivétel nélkül francia klubokban szerepelnek. A franciák ellen legtöbbet mutató szenegáli, a csatár El Hadji Diouf azonban már szöuli villanásai előtt felkeltette több európai sztárklub érdeklődését. Ezek közül a Liverpool volt a leglelkesebben érdeklődő, sőt, szombaton bejelentették: a Lens-tól az angol klubhoz igazol Diouf.

Diouf, a selejtezők hőse

A gólérzékeny csatárra – egyesek szerint kíméletlen helyzetkihasználása miatt, mások szerint kissé “zavaros” előélete kapcsán – a “sorozatgyilkos” nevet ragasztották. Érdekes az elnevezés, ugyanis a 14 éves kora óta Franciaországban élő Diouf talán amiatt nem a franciákat erősíti, mert korábban – jogosítvány nélkül vezetve – közlekedési balesetet okozott új hazájában, és így maradt “régi hazája”, Szenegál állampolgára.

A francia bajnoki címről az utolsó fordulóban lecsúszó, mindössze 21 éves csatár (a sokáig vezető Lens elől a Lyon halászta el a trófeát) negyedik idényét töltötte idén a gall bajnokságban. A Sochaux-ban még nem sok babér termett számára, majd kölcsönben a Rennes-nél, aztán a Lensban kezdett magára találni. Idén 26 mérkőzésen már 10 gólig jutott, ám némileg riasztó, hogy sárga lapjainak száma megegyezik a találatokéval.

Az igazi kiugrást a vb-kvalifikáció hozta meg Diouf számára. A világbajnokságra először kijutó Szenegál tizennégy selejtezőbeli góljából egymaga nyolcat vállalt. Nagyrészt ennek is köszönhető, hogy a csatárt az év elején 2001 legjobb afrikai játékosává választották. (Tegyük hozzá, nem tetszett ez mindenkinek, a legelégedetlenebb a Bayern ghánaija, Samuel Kuffour volt, aki már másodszor maradt le az elismerésről.)

Diouf a franciák elleni nyertes meccs után, amelyen az ő baloldali elfutása eredményezte az egyetlen gólt, így nyilatkozott:: “A mai győzelem egész Afrika és Szenegál számára jelent győzelmet. Senki sem számított arra, hogy Szenegál megveri Franciaországot, de mi megtettük. A továbbiakban is nyerni akarok: ha tovább dolgozunk csapatként, akkor rendben leszünk.” Diouf mindenesetre már most komoly elismerést kapott a FIFA-tól: a meccs legjobbjának választották meg a nyitómérkőzés után.

Diop, a vébé első gólszerzője

A gólszerző Pape Bouba Diop is a Lens-t játékosa, igaz Diouf 23 éves klubtársa csak az év eleje óta erősíti az észak-francia alakulatot. A védekező középpályás a svájci Grasshopperst hagyta ott a bajnoki ezüstérmes kedvéért. Róla a franciák ellen is kiderülhetett, védekező feladatköre ellenére szeret alkalomadtán a kapu előtt is zavart okozni.

A meccs után Diop elmondta: “Boldog vagyok, hogy én lőttem a világbajnokág első gólját. Ez volt az álmom, és sikerült koncentrálnom. Örülök, hiszen megtettem, ami tőlem telett, és megvertük a világbajnokot.”

A sikerkovács is francia

A francia vonalat erősítendő a szövetségi kapitány, Bruno Metsu maga is “gall” származású, felesége azonban már szenegáli. A szakvezető is hasonló sikert könyvelhetett el, mint legismertebb játékosa: 2001-ben ő volt a fekete kontinens legjobb edzője. A kapitány valóban csodát tett a “dakari oroszlánokkal” 2000 novembere óta, ugyanis történetük első vébékvalifikációja mellett csak tizenegyesekkel buktak el a Afrikai Nemzetek Kupája 2002-es döntőjében.

Metsu a meccs után azt mondta, hogy győzelmük a világbajnokság nagy pillanata volt. Erről a mérkőzésről álmodtak, erre kovácsoltak terveket, és végül el is érték céljaikat. “El vagyunk ragadtatva a lehetőségtől, hogy ilyen felfordulást okozhattunk” – mondta a szenegáli-francia edző, aki elismerte, hogy időnként szerencséjük volt, de szerinte a franciáknak is voltak lehetőségeik. A szövetségi kapitány szerint a hátralévő két csoportmeccsen még további akadályokat kell legyőzniük, de a továbbjutáshoz szükséges legfontosabb lépést már megtették.

Ahogy a távol-keleti nyitómérkőzés legjobbja mondta a világbajnokság előtt, a szenegáliak nagy lehetőség előtt állnak. Diouf a vébé előtt úgy nyilatkozott, azt érzi, hogy a torna megváltoztathatja az életüket. Amennyiben a “dakari oroszlánok” Uruguay és Dánia ellen is a pénteki formájukat mutatják, ősztől a csapat játékosai aligha a közepesen jegyzett francia élcsapatokban folytatják pályafutásukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik