Belföld

Miénkittatér – LGT-buli a szigeten

Tabán-hangulatot idéző LGT-buli lesz szombaton a Hajógyári szigeten. A hírre sokakban végigszalad a bizsergető érzés, megjelenik a "bogiee a lábban", mások viszont fanyalogva nézik a búcsúkoncertek után zenélő "nosztaligabandákat".

A tabáni koncerteket is felülmúló, nagyszabású egésznapos fesztivál keretében zsonglőrök, artisták, balettáncosok, amatőr énekesek kápráztatják a nagyérdeműt. A szenzációként beharangozott Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról koncert után az est fénypontjaként ismét összeáll egy – bizonyára fergeteges – koncert erejéig a Locomotív GT.

A siker garanciája, hogy a fiúk nem valami újat, jobbat, eredetit próbálnak bemutatni, a cél a tabáni hangulatok visszaidézése a közkedvelt LGT-dalokkal, és persze néhány számmal az új lemezről. “Semmilyen trend nem befolyásol minket, játszunk, ahogy jólesik. Nem lesz túlcizellálva a dolog” – mondták korábban a zenészek.

A fesztivál programja10:00 kapunyitás

11.30-16.30 Miénkeza Cirkusz zsonglőrökkel, artistákkal, bohócokkal

Kora délutántól: Miénk a dal – LGT-danász, tehetségkutató verseny 10 zenekarral

17:00 Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

18:00 Mindenki LGT-táncképek, balett

19:00 LGT koncert 10 óráig, utána az 1992-es búcsúkoncerten készült Báj, báj Loksi című film vetítése

Az LGT-őrültek és a lenézők

Presser Gábor, az együttes frontembere korábban úgy nyilatkozott, hogy a médiában nincsen hely az együttes számára, a televíziókban pedig nincsenek olyan műsorok, amelyekben “szereplési ingerük lenne”. A fesztivállal egy nagy álom teljesül, amit a Nyugatiban, de korábban a Tabánban sem lehetett megvalósítani.

Miközben a rajongók már a perceket számolják, a pesszimisták fanyalognak. Szerintük Magyaroszág lassan a búcsúkoncertek, illetve a búcsúkoncertek utáni ráadások paradicsomává válik.

Miénkittatér – LGT-buli a szigeten 1Fesztiválmatek

Szombaton minden kiderül: 22 ezer jegy kelt el elővételben és a szervezők – jó idő esetén – további 5-10 ezer látogatóra számítanak. B-terv nincs, azaz eső esetén is megtartják a fesztivált. A fesztivált szervező Concert & Media ügyvezető igazgatója szerint nem fog esni az eső, sőt cáfolta azt, hogy ez egyfajta szubjektív ráhatásos optimizmus lenne, hiszen hetek, hónapok óta on-line kapcsolatot ápol a Meteorológiai Intézettel.

A szervezők a fesztivál büdzséjét üzleti titoknak minősítették. Hidasy Nóra ügyvezető igazgató csupán annyit volt hajlandó elárulni, hogy nullszaldóra számítanak. Összehasonlításképpen egy Budapest Sportcsarnokbeli koncerthez a szombati buli jóval drágább, hiszen ki kell építeni a színpadokat és a teljes infrastruktúrát. Csak a belépőjegyekkel számolva 70 millió forint felett lesz a bevétel, viszont Hidasy Nóra szerint más forrásból – például a hotdogárusoktól – nem lesz bevételük. A jegyek ára 2500-3500 forint között van.

A bulira egy hétig folytak az előkészületek a helyszínen. A sziget kiválasztását az befolyásolta, hogy tabáni hangulatot szerettek volna az LGT-s zenészek, ott viszont nem fér el ennyi ember, emellett Piciék szerint “zeneileg fertőzött” terület lett a Tabán (egyes lapok szerint a belépőjegyről sem tudtak lemondani, éppen a buli óriási mérete, az előadók száma és sokszínűsége miatt). Hidasy Nóra szerint az előadók most érezték úgy, hogy szeretnék megmutatni magukat, így különösebb oka nincs a július elseje vagy a 2002-es év kiválasztásának.

Rizikós ág a nosztalgiabiznisz

Miénkittatér – LGT-buli a szigeten 2A Nyugati pályaudvari búcsúbuli éppen 10 éve volt, Hidasy szerint alaptalanok azok az ellenérzések, hogy újabb búcsúbuli lenne, vagy néhány ráadás utána. “Ha egy művész úgy érzi, hogy megmutatna valamit, akár a búcsúbuli után, akkor abban nem látok semmi kivetnivalót” – mondja Hidasy. Ez egyszeri alkalom, nem egy rendszeres koncertsorozat első része, de azt egyelőre nem tudni, mi lesz később, jelenleg nincs tervbe véve újabb buli.

Egyszer a búcsúbuli után már volt egy próba, hogy visszarobbanjon az LGT a köztudatba: 5 évvel és 5 hónappal a nyugati-koncert után Friderikusz műsorában bejelentették, hogy újra összeállt a nagy csapat, és megjelent az új, 424 című lemezük. Kétségtelenül sokan örültek a hírnek, de egy idő után elsikkadt a szenzáció, nem nagyon talált fogást az LGT a jelen zenei világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik