Belföld

Tavaszi nagytakarítás – személycserék a politikában

Miként négy évvel ezelőtt, most sem tisztelték a kormányra került pártok a rendszerváltáskor meghúzott határvonalat a politikai és a gazdasági tisztségek között. A Medgyessy-kormány által a napokban felmentett minisztériumi munkatársak többsége idén kapta meg a számos anyagi garanciával járó főtisztviselői kinevezést.

Ellenzéki oldalról óriási felháborodást váltott ki a hétfőn hivatalba lépett Medgyessy-kormány által kezdeményezett személyi döntések sorozata. A legnagyobb vihart az ÁPV Rt. teljes vezérkarának Tavaszi nagytakarítás – személycserék a politikában 1felmentése, illetve a Külügyminisztériumban történt személyi változások váltották ki. Kovács László, a külügyi tárca birtokosa felmentette posztjáról Bába Iván államtitkárt (helyére Hajdú András kerül), Horváth Gábor szóvivőt (őt Tóth Tamás váltja), illetve Lőrinc Csaba, Zupkó Gábor, és Kőrösi Csaba helyettes államtitkárokat.

Vezércserék

Tavaszi nagytakarítás – személycserék a politikában 2Lamperth Mónika belügyminiszter Salgó Lászlót nevezte ki az ORFK éléről távozó Orbán Péter utódjául, Felkai László közigazgatási államtitkár helyét pedig Tóth Zoltán, az Országos Választása Iroda korábbi vezetője veszi át. Felkai lesz várhatóan a Fővárosi Közigazgatási Hivatal új elnöke.

Lamperth felmentette posztjáról Gémesi István dandártábornokot, a Köztársasági Őrezred parancsnokát, és helyére Szabó Lajos korábbi megbízott vezetőt nevezte ki. Felmentették tisztségéből Szabó Ilonát, a szociális tárca korábbi közigazgatási államtitkárát, illetve Nyitrai Imre és Lakner Zoltán helyettes államtitkárokat. Távoznia kell Naszvadi Györgynek, a PM közigazgatási állámtitkárának, miként az Oktatási Minisztérium két helyettes államtitkárának, Környei Lászlónak és Kiss Ádámnak is.

Tavaszi nagytakarítás – személycserék a politikában 3Amint arról korábban már beszámoltunk, az MFB élére várhatóan Erős János és Zdeborsky György kerül. Az APEH elnöki helyét a legfrissebb hírek szerint Vámosi-Nagy Szabolcs veszi át Vida Ildikótól, Bálint Pataki Józsefet javasolják a Határon Túli Magyarok Hivatala új elnökének, míg Teleki László a cigányügyek koordinálását felügyelő politikai államtitkár lesz. Emellett változás várható az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) élén is.

Leleményes államtitkárokLemondott kiemelt főtisztviselői címéről múlt pénteken Bártfai Béla, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára és Pál Lajos, a kancellária helyettes államtitkára. A két államtitkárt Orbán Viktor még hivatalban lévő miniszterelnökként felmentette, így Bártfai 13 millió, Pál tízmillió forintos végkielégítést kapott

Nem volt ez mindig így

Török Gábor politológus a FigyelőNet kérdésére elmondta: bár nem meglepő, hogy az új kormány a szakmainak tartott tisztségekre is kiterjesztette a személyi reformokat, ez nem volt mindig így. 1990-ben és 1994-ben a politikai elit még elfogadta és betartotta a rendszerváltáskor kialakított szabályokat, normákat. Az akkor megalkotott államigazgatási szerkezet lényege az volt, hogy kettéválasszák az államtitkári pozíciót, hogy a politikai államtitkárt érintő, kormányváltáshoz kapcsolódó személyi változások mellett a közigazgatási államtitkár révén biztosított legyen a minisztériumi munkavégzés folytonossága.

Ezt a konszenzust rúgta fel 1998-ban az Orbán kormány – mondta Török -, amely arra hivatkozva hogy számos, a nyolcvanas években kinevezett politikus átvészelte a rendszerváltást, átlépte a korábbi határvonalat és az addig szakmainak tartott tisztségek betöltőit is felmentette, a helyükre pedig új embereket ültetett. Bár négy évvel ezelőtt ez a folyamat sokkal tovább tartott, akkor is leváltották az államigazgatás területén dolgozó felső vezetők jelentős részét (körülbelül négyötödét), sőt a személyi reform akkor kiterjedt – többek között – a KSH, az OTSH és a MÁV és a Szerencsejáték Rt. vezetésére is. Ezt a gyakorlatot vette most át az MSZP-SZDSZ kormány, jelezvén azt, hogy a közpénzekből finanszírozott intézményeknél a lojalitás fontosabb mint a költségek minimalizálása.

Főtisztviselői kar: bebetonozva?

A felmentett államigazgatási dolgozók jelentős része idén kapta meg főtisztviselői kinevezését. Ezt azzal a céllal hívta életre az Orbán-kormány, hogy a hozzájuk hűséges hivatalnokok elmozdítása nehezebb legyen. Nehezebb, de nem lehetetlen – mondja Török Gábor politológus. Habár a főtisztviselők munkaviszonyát öt évig nem lehet megszüntetni, vannak olyan trükkök – például, ha egy korábbi államtitkárnak egy neki valószínűleg nem tetsző, kisvárosi hivatali tisztséget ajánlanak -, amelyekkel az új kormány kezelni tudja ezt a “problémát” – csak kicsivel többet kell majd költenie jogászokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik