Belföld

Danubius – hol van az a nyár?

A tavalyinál rosszabb nyári szezonra számít a Danubius Hotels Group. Gyógyturisztikai orientáltsága miatt a BÉT idegenforgalmi szekciójának szólistája védettebb az átlagos szállodaipari cégeknél.

Pánikszerűen fogadták a befektetők az elmúlt héten a londoni tőzsdén jegyzett MyTravel profit warningját. Ez nem pusztán ennek a papírnak a kurzusát érintette érzékenyen, de megfertőzte a turizmusban utazó nagyobb tőzsdei cégek részvényárfolyamát is.

Danubius – hol van az a nyár? 1Az eladási hullámot kiváltó bejelentés annak beismerésével ért fel, hogy a brit társaság – vélhetően nem egyedüliként – képtelen volt kiheverni az Egyesült Államok ellen tavaly szeptember 11-én intézett terrortámadás hatásait. Ezek leginkább a visszamondott foglalások megsokszorozódásában mutatkoztak meg, amiből Magyarországot sem maradhatott ki. A legutóbbi negyedév volt a hazai turizmus hosszú évek óta leggyengébb időszaka.

Utazás: elnapolva

Danubius – hol van az a nyár? 2Csak a szeptember 11-e utáni szűk hónapban több tízmillió euró értékben törölték foglalásaikat az elsősorban a tengerentúli úticéllal (el nem) utazók. Így ez különösen nehéz helyzetbe hozta azokat a szállodákat, amelyek vendégei zömmel az Egyesült Államokból és Kanadából érkeztek. Betegh Sándor, a Danubius Hotels Group vezérigazgatója korábban egyenesen természetellenesnek nevezte a lemondások mértékét.

Pedig úgy tűnik, ideje megbarátkozni a helyzettel. Az előrejelzéseink azt mutatják, hogy elég nehéz nyárnak nézünk elébe – mondta a FigyelőNetnek Galla Gábor, a Danubius Hotels Group értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese. Noha a Balatonon nem tapasztalnak különösebb visszaesést, a fővárosban a tavalyinál gyengébbnek ígérkezik a szezon, mind a németek, mind amerikaiak szívesebben maradnak otthon.

A nehézségek annak ellenére adódnak, hogy a Danubiushoz mindig is közel állt a gyógyturizmus, ami egyfajta védettséget jelent a cégnek. Galla Gábor szerint a gyógyidegenforgalom kevésbé érzékeny a politikai, gazdasági változásokra, a rendkívüli eseményekre, mint a hagyományos turizmus.

Természetesen akadnak akkora horderejű történések, amelyek hatása alól a Danubius sem képes kivonni magát. Ilyenek voltak a tavaly szeptemberi terrorhullám utórezgései, amikor például a kanadai és az egyesült államokbeli vendégkörre alapozó margitszigeti Thermal Szálló foglalásainak nagy részét lemondták.

Danubius – hol van az a nyár? 3Jóból a sok

A Danubiust eddig viszonylag kevéssé sújtotta a négy- és ötcsillagos szállodai fronton tapasztalható kapacitásbővülés, ami különösen a fővárosra jellemző. Az elemzők valószínűnek tartják, hogy az új szereplők 15-20 százalékkal is alámennek a versenytársak árainak, csak azért, hogy részesedést szerezzenek a piacon. Éppen ezért a Danubius hazai piaci pozíciójának romlására számítanak, illetve túl optimistának vélik a csoport idei hazai tervét, a belföldi szállodák 63 százalékos kihasználtságának megőrzését.

Galla Gábor szerint a cég valamelyest még növelte is piaci részesedését az elmúlt hónapokban, az utazási kedv visszaesésének és a többletkapacitások megjelenésének dacára. Az új szállodák szította árverseny természetesen nem tesz jót a Danubius jövedelmezőségének sem, ám belépésük mégis inkább a munkaerőpiacon ad okot fejfájásra, mivel a tőzsdei cég nem egy dolgozóját csábítják el.

A versenytársak tábora pedig szinte hónapról hónapra gyarapszik. Hamarosan nyitja kapuit a Royal az Erzsébet körúton, s a tervek szerint jövő nyártól a New York palotában is luxusszálló fogadja vendégeit.

Jobb képet festenek az elemzők a Danubius cseh és szlovák bázisáról, ami épp a közelmúltban gyarapodott a pöstyéni gyógykomplexummal. A jobbára német turisták által látogatott cseh szállodák forgalma már tavaly is ötödével gyarapodott, foglaltságuk pedig 78 százalékra javult, ami a téli holtidő minimalizálását jelentette.

BecsekkelnekEgyre nagyobb szerepet kap a belföldi turizmusban az üdülési csekk intézménye. A vállalatok számára a saját pihenőházak fenntartásánál jóval költségkímélőbb megoldás növekvő népszerűségét mutatja, hogy az idén eddig harmadával több csekk talált gazdára, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Az üdülési csekkhez a leginkább rászorulók állami támogatással juthatnak hozzá, de a konstrukció adó- és járulékmentessége miatt a munkáltatók és a munkavállalók számára is hordoz előnyöket. Az értékesítéssel foglalkozó Nemzeti Üdülési Szolgálat adatai szerint a csekket vásárlók a Balaton és a fővárost részesítik előnyben, de egyre többen vannak, akik a hegyvidéki üdülőket látogatják.

Irány haza!

A magyarországi forgalmat élénkítendő, a Danubius külföldi partnereivel karöltve az utazási kedvet javító hirdetési akciókat tervez, az árkedvezmény eszközével nem szívesen élnek. Galla Gábortól megtudtuk, hogy egyre inkább előtérbe kerül a belföldi turizmus, amiben még hatalmas tartalékokat látnak: a Danubius szállodáiban jelenleg átlagosan mindössze 10-12 százalék a hazai vendégek aránya.

Az elemzők ezzel együtt túlzottnak tartják a Danubius idei 5,7 milliárd forintos eredménytervét. Ám abban kivétel nélkül egyetértenek, hogy a BÉT fénykorában hatezer forint fölött forgó részvény jelenlegi, 4200 forintos árszintje alacsony, így jobbára vételre ajánlják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik