Belföld

A nős férfiak szelídebbek

Az egyedülálló férfiak tesztoszteronszintje jelentősen magasabb, mint a házasoké, illetve a gyermekeseké - hozták nyilvánosságra legfrissebb kutatási eredményüket a Harvard Egyetem tudósai.

A kutatók szerint a tesztoszteron szintjére számottevő befolyást gyakorol a társadalmi interakciók gyakorisága. A családtagokkal létesített állandó kapcsolat a házas férfiaknál hormoncsökkenést idéz A nős férfiak szelídebbek 1elő, ez az állapot pedig növeli ragaszkodásukat és odaadásukat feleségük, illetve gyermekük iránt – írja a New Scientist brit tudományos magazin. Egyedülálló férfiaknál a magasabb tesztoszteronszint a házastárssal vagy a gyerekkel való intenzív egymásrahatás hiányában új partnerek utáni aktívabb keresésben mutatkozik meg.

A családos madarak sem kalandoznak

A kutatók az állatvilágban a monogám kapcsolatban élő madárfajoknál megfigyelték, hogy miután párt alkotnak, és elkezdik utódaikat gondozni, a hímek tesztoszteronszintje visszaesik. A mesterségesen növelt hormonszint ezeket a madárfajokat harciasabbá teszi, és hajlamossá válnak elhanyagolni szülői kötelességeiket. Peter Gray antropológus és csapata arra volt kiváncsi, hogy a folyamat hasonlóan működik-e az emberek esetében is.

A Harvard Egyetemen végzett kutatás során 58 férfi tesztoszteronszintjét követték hosszabb időn keresztül. A kiválasztottak között akadtak egyedülállók, házasok és házasságban gyermeket nevelők is. Azt tapasztalták, hogy a férfiak tesztoszteronszintje a reggeli csúcs után a nap folyamán folyamatosan mérséklődik mindegyik kategóriánál.

Bostonban ugyanazA Boston Universityn folyó párhuzamos kutatások szintén arra az eredményre jutottak, hogy a sportbéli győzelemhez és vereséghez hasonlóan az apaság szintén befolyásolja a tesztoszteronszintet.

Még drámaibb a visszaesés a gyermekes apáknál

Igencsak eltérő volt azonban a tesztoszteronszint csökkenésének mértéke a különbözö családi állapotú férfiak esetében. Az egyedülálló és a házas férfiak között is jelentős volt a különbség, ám még drámaibb eltérést mértek a gyermekes apák esetében.

A Harvard Egyetem oktatói kutatásukat a jövőben tovább kívánják finomítani: alaposabban vizsgálják a családos és a gyerekes férfiak tesztoszteronszintje közötti különbséget. Azt próbálják kideríteni, hogy a hormonszint csökkenésében a házasság vagy a gyerekvállalás játszik-e meghatározóbb szerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik