Belföld

Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter

1950. július 30-án született, férje Szabó Illés író, lányuk Szabó Réka egyetemi hallgató.

A jogi egyetem elvégzése után tíz évig dolgozott közigazgatási területen, többek között tanácsi vb-titkárként. l989-től ügyvédi irodája van, de ügyvédi tevékenységét felfüggesztette, 1988-tól a demokratikus ellenzék által az emberi és polgári szabadságjogok védelmére alapított Független Jogvédő Szolgálatnál dolgozott.

Itt végzett munkája alapján került az SZDSZ listájára és lett országgyűlési képviselő 1990-ben. 1990-94 között az önkormányzati bizottság tagjaként részt vett az új önkormányzati rendszer kidolgozásában. 1994-ben az országgyűlés alelnökének választották. 1995-ben megalakította és 1998-ig működtette az egyetemistákból álló Parlamenti Kört, kiadványuk Parlament levelek címen jelent meg.

1998-tól az önkormányzati és rendészeti bizottság alelnöke és az ügyrendi bizottság tagja. Több eseti, illetve vizsgálóbizottság munkájában is részt vett, így a választójogi reformbizottságban alelnökként, az úgynevezett olajbizottságban pedig tagként dolgozott.

Az SZDSZ frakció közbiztonsági kabinetjének vezetője volt, és irányítása alatt folyt a női esélyegyenlőségi program kidolgozása. 2000. decemberétől ügyvivőként tagja a Szabad Demokraták Szövetségét vezető 12 tagú testületnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik