Belföld

Csapatfigyelő: Szlovénia

A Kárpátok Maradonája elbukott a Júliai-Alpokban - földrajzilag valahogy így írhatnánk le Szlovénia kijutását a vébére: a délszláv együttes ugyanis a Hagi által irányított román válogatottat ejtette ki a pótselejtezőben, és történetében először részt vehet a labdarúgó világbajnokságon.

Jugoszlávia felbomlásakor sokan azt hihették, hogy meggyengül az utódállamok labdarúgó csapatainak ereje. Ehhez képest, a szerb, a horvát és immár a szlovén foci nem csupán kontinensünkön, hanem az egész világon is egyre ismertebbé válik. Bár a horvátok e trión belül is külön klasszist képviselnek, hiszen az előző vébén harmadik helyet szereztek, a szlovénok szintén jelezték néhány éve, hogy számolni kell velük: 2000-ben már részt vehettek az Európa-bajnokságon, most pedig kijutottak a távol-keleti vébére.

A szlovén válogatott mindeddig 84 hivatalos meccset játszott, és a jelenlegi csapat összeszokottságát mutatja, hogy a védelemből Marinko Galic 64-szer, a középpályán Ales Ceh 71-szer, Dzoni Novak 67-szer, Zlatko Zahovic pedig 63-szor szerepelt a nemzeti tizenegyben. Közülük hárman (Galic, Novak és Ales Ceh), továbbá a 41-szeres válogatott Simeunovic kapus azok, akik a szlovén válogatott legelső hivatalos mérkőzésén is játszottak, tizenegy évvel ezelőtt.

Srecko Katanec szövetségi kapitány azonban új arcokkal is frissítette csapatát: Zeljko Milinovic a védelem egyik meghatározó játékosa lett (34-szeres válogatott), Aleksander Knavs pedig nemcsak a szlovén csapat hátvédsorában, hanem a bundesligás Kaiserslauternben is fontos ember. Hátsó sorban mellettük még az 1. FC Köln védője, Bulajic kaphat szerepet, bár a Köln kiesése a Bundesligából nem túl jó ajánlólevél a vébére.

A szlovén válogatott legerősebb csapatrésze a középpálya: itt szerepel a veterán Dzoni Novak és Ales Ceh, továbbá a legjobb góllövő, Zahovic, aki az egyetlen világsztár a csapatban. Zahovic jelenleg a Benficában játszik, s gólerősségét jelzi, hogy 63 válogatottbeli fellépésén 31 találatot szerzett. A középpályás sor tagja a szintén rutinos Acimovic, akinek 38 meccsen kilenc gól fűződik a nevéhez.

A középpályához és a csatársorhoz egyaránt sorolható Mladen Rudonja, a másodikligás angol csapat, a Portsmouth légiósa, aki a románok elleni pótselejtezőn továbbjuttatta csapatát: 59 válogatottsága alatt egyetlen egyszer talált az ellenfél kapujába, de azt a legfontosabb meccsen tette

A szlovénok ezzel egyébként egy hosszú román sikersorozatot törtek meg: egy rendkívüli: 1986 óta először fordult elő, hogy nem jutott ki a világbajnokságra a román nemzeti tizenegy. Közben egyébként kétszer EB-n is részt vettek délkeleti szomszédaink. Hagi ezek után kénytelen volt távozni frissen megszerzett szövetségi kapitányi állásáról, s jelenleg Angel Iordanescu irányítja a román nemzeti tizenegyet. Hozzá kell tennünk, hogy Srecko Katanec, a szlovén szövetségi kapitány már a pótselejtező előtt felajánlotta lemondását, amennyiben csapata veszített volna Románia ellen.

Visszatérve a szlovének játékosállományára: a csatárok kevésbé ismertek, de azért nem rossz képességűek. Milan Osterc (Hapoel Tel-Aviv) három gólt lőtt 11 selejtezőn, Senad Tiganj (Olimpija Ljubljana) pedig ugyan csak egy kvalifikációs meccsen lépett pályára, de azon mindjárt gólt is szerzett. Az is kiderül felsorolásunkból, hogy Osterc annak a Hapoel Tel-Avivnak a játékosa, amelyben Halmai és Pisont is játszik, s amely csapat óriási sikert ért el az idei szezonban, amikor az UEFA-kupában kiejtette a Parmát, a Lokomotiv Moszkvát és a Chelsea-t. Végül csak a Milan akadályozta meg az izraeliek elődöntőbe jutását a második legrangosabb európai kupasorozatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik