Belföld

Munkaközvetítés – aki tud, dolgozhasson

Angliában egy egyedülálló program segítségével találhatnak állást a tartósan munkanélküliek. A munkaügyi központok és a szociális intézmények együttműködésével létrejött új központok a munkavállalót állítják előtérbe.

A Working links a magán- és az állami szféra összefogásával létrejött, két éve működő munkaközvetítő és -kereső program Nagy-Britanniában. Az itt dolgozók a munkát keresőknek a legmegfelelőbb állást igyekeznek megtalálni. A cél nem kevesebb, mint a munkanélküliség megszünetetése.

Munkaközvetítés – aki tud, dolgozhasson 1Az ügyfél és a segítő között rendkívül jó kapcsolat épül ki. Kiegészítő ismeretek vagy a hosszú ideje munka nélkül maradtak ismereteinek felfrissítése sem akadály a Working links számára. A munkakeresés hosszú távú sikeressége a cél, nem a munkanélküliség elleni félmegoldások.

Az eddigi gyakorlattól eltérően a munkaközvetítők javadalmazását sikerességüktől teszik függővé, teljesítménybért kapnak. A közvetítő markát csak akkor üti pénz, ha egy munkanélküli legalább 13 héten keresztül dolgozik. A szervezet tagjai: az állam által működtetett Job Centre, valamint két ismert állásközvetítő cég, a Manpower és a Cap Gemini Ernst & Young.

Szociális megfontolások

Munkaközvetítés – aki tud, dolgozhasson 2Nagy-Britanniában jelenleg 5,1 százalékos a munkanélküliség. A kormányzó munkáspárt mottója szerint: aki dolgozni képes, annak dolgoznia kell. A Munkaügyi Minisztérium kezdeményezésére jött létre ez az egyedülálló program, amelyre több európai ország is irigy lehet: a recesszió miatt növekvő munkanélküliségre másutt is megoldás kínálna egy ilyen kezdeményezés.

15 zónában hoztak létre Working links központokat, ahol kiugróan magas a regionális munkanélküliség aránya. Londonban például az elsők között Brent városrészben indult be a program, ahol a munkanélküliség negyven százalékkal meghaladja az országos átlagot. Ebben a negyedben több etnikai és kulturális közösség él együtt. Sokan angolul sem beszélnek, de a lakosság közel ötöde még írni és számolni sem tud.

Munkaközvetítés – aki tud, dolgozhasson 3Akcióterv

A segítők elsődleges feladata a munkanélküliek visszavezetése a munka világába. Az itt dolgozók hosszú távú és személyes kapcsolatot építenek ki az álláskeresőkkel. A “,mindegy, hogy hol, csak dolgozzon” elvet itt elutasítják, megfelelő munkát keresnek az ügyfeleknek. A segítő alaposan megismeri a hozzá fordulót, hogy tudja, milyen irányban tapogatózzon.

Írásba foglalt megegyezés az ügyfél és a munkaközvetítő között, ez az alapja a későbbi együttműködésnek. Az akciótervet mindketten aláírják, ezzel kötelezik magukat egy meghatározott jellegű állás felkutatására és betöltésére. Már itt döntés születik, hogy a segítséget kérő munkatapasztalata és végzettsége alapján milyen területen keresnek munkát. Az induló megállapodást kéthetente felülvizsgálják, megerősítik, vagy az új igények szerint megváltozatják.

Mivel tartósan munkanélküliekről van szó, a Working links keretében mindenki részt vesz egy háromhetes kommunikációs és személyiségtréningen. Ez önbizalmat és tapasztalatokat ad. Mindenestre már ez rendszeres programot jelent a hosszú ideje munka nélkül maradtak számára, amivel könnyebben vissza tudnak térni a hétköznapokba.

Gyakori, hogy a korábban szerzett ismereteket fel kell frissíteniük a jelentkezőknek. A több éve megszerzett tapasztalatok mára elévülhetnek. A Working links abban is segít, hogy ezek az emberek egyáltalán hova forduljanak ilyen problémáikkal. Könyvtárba viszik őket, költségtérítéses tanfolyamokra is beiratkozhatnak az álláskeresők, a központok finanszírozzák. Sőt az utazási költségeket sem az ügyfélnek kell állnia.

Ha hosszú távú munkát nem sikerül rögtön találni, rövid távú is megteszi. A legfontosabb, hogy a munkanélküliek jövőképet kaphassanak. Lényeges, hogy ennyi felkészülés után siker koronázza az álláskeresést. Ráadásul azok a munkanélküliek, akik legalább 13 hétig egy munkahelyen dolgoznak, 200 Font bónuszt kapnak a Working links központtól.

Munkaközvetítés – aki tud, dolgozhasson 4Bűnözés ellen

A konzervatívok erősen kritizálják a Working links programot, mivel egy munkaerő kiközvetítése az államnak körülbelül 5000 Fontjába kerül. Az ő álláspontjuk szerint az új “New Dealnek” is nevezett modellnek kizárólag azért lehet sikere, mert a makroökonómiai keretfeltételek kedvezőek és konjunkturális hatások tapasztalhatók.

Merthogy a modell sikere nem vonható kétségbe. A jelentkezők 46 százaléka talált munkát a Working linksen keresztül. Ezek 82 százaléka ráadásul tartósan helyezkedik el, több mint 13 héten keresztül dolgozik.

A program igazgatója szerint a hatás nem csak a munkerőpiacon érezhető. A modell a közrend javulására és a bűnözés csökkenésére is pozitívan hat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik