Belföld

Fordulatos büntetőügy – a politika foglyai?

Hirtelen kiengedtek a börtönből több, előzetes letartóztatásban levő személyt. Mindez véletlen, vagy pedig hatással van a politikai vetésforgó az igazságszolgáltatás működésére?

Most hazamegyek és jól körülnézek; a bent töltött hónapok alatt súlyosan eladósodtam, fel kell támasztanom a cégemet – e szavakkal kommentálta a múlt héten született elsőfokú bírói ítéletet Tasnádi

Függő játszmák• A vecsési számlagyár



Egy nappal a választások után helyezték szabadlábra “a vecsési számlagyár” néven elhíresült ügy egyik gyanúsítottját, Balázsi Tamást, az MSZP vecsési elnökét. Több milliárd forint értékű áfacsalás gyanúja miatt Balázsit 2001 augusztusában helyezték előzetes letartóztatásba.

Országimázs központ

Kétfrontos harcot indított az Országimázs Központ, a Happy End és az Ezüsthajó ügyében az MSZP két politikusa, Keller László és Juhász Ferenc. Mindketten feljelentést tettek ismeretlen tettesek ellen hűtlen kezelés, korrupció és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Szabadi-dosszié

Miközben házi őrizetben várja sorsa jobbrafordulását az agrártárca egykori politikai államtitkára, az igazságszolgáltatás gépezete példás gyorsasággal működik: bíróság előtt a Szabadi-vádirat, igaz, tárgyalásra még nem tűzték ki.

Concordia-ügy

Továbbra is külföldön bujkál Torgyán József egykori bizalmasa, a több 10 millió forintos hűtlen kezeléssel gyanúsított Simon László, aki akkor hagyta el az országot, amikor a földművelésügyi tárca agrárcégeinek ügyében őrizetbe vették élettársát, Korompai Nikolettet, a Concordia vezérigazgatóját.

Székely Zoltán pere

A “dokumentumairól” elhíresült volt kisgazda, majd független honatya elsőfokú pere már megkezdődött. Mint emlékezetes, Székely Zoltánt a Gellért téren, az autójában érték tetten, amint egy aktatáskában 20 millió forintot vett át egy vállalkozótól. Hivatali visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt indult ellene eljárás. Székely az “MDF-Fidesz junta” akciójának tartja, hogy eljárás indult ellene.

Várhegyi ítélete

Öt éve nem született jogerős ítélet a vesztegetéssel és hanyag kezeléssel vádolt volt szolnoki fideszes polgármester ügyében. A vád során felmerült, hogy Várhegyi 1,3 millió forint kampánytámogatást fogadott el szolnoki cégektől, amiért cserébe a Mahir Szolnok Kft. fiktív számlákat állított ki. Az ügyészség hűtlen kezelésről hanyag kezelésre módosította – azaz enyhítette – a vádat. Első fokon 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság Várhegyit.

Synergon-akta

A Synergon Rt. volt vezérigazgatóját, Szalóczy Zsoltot még 2000. őszén gyanúsítottak meg azzal, hogy több mint 800 millió forint értékben fogadott el fiktív számlákat. Szalóczy sokáig előzetes letartóztatásban volt, majd házi őrizetbe került. E szabadságát korlátozó intézkedést néhány nappal a választásokat követően, 2002 április 25-én oldotta fel a hatóság.

Péter, aki több mint 2,5 évet töltött előzetes letartóztatásban Magyarország első maffiaperében. Tasnádit első fokon 4,5 év börtönre ítélték.

A Tasnádi esetében is alkalmazott előzetes letartóztatás valójában olyan eszköz, amellyel a mindenkori hatalom tud kommunikálni a választópolgárok felé: senki sem úszhatja meg, senki sem áll a törvények fölött. Vélhetően ezért hurcolták “pórázon” Szabadi Bélát vagy Székely Zoltánt, s ezért helyezték előzetes letartóztatásba a Concordia vezetőjét. Az előzetes letartóztatás alkalmazásával azonban óvatosan kell bánni, hiszen előrehozott büntetés jellege van. Mivel jogerős bírói ítélet nélkül tartanak valakit fogva, jogállamban csak indokolt esetben szabad alkalmazni.

Magyarországon azonban az előzetes letartóztatás feltételei gumiparagrafusoknak számítanak, s általános vélemény ügyvédi körökben, hogy könnyen vissza is lehet velük élni. Nemigen tud mit lépni a jogi képviselő, ha védencét arra hivatkozva helyezik rács mögé a nyomozás során, hogy szabadlábon hagyása meghiúsítaná a büntetőeljárás sikerét, vagy azért, mert a várható büntetés nagysága miatt szökésétől, elrejtőzésétől kell tartani.

Tasnádi ügyében is erre hivatkozott a hatóság. Jogi képviselőinek egyike, Szikinger István azonban koncepciós pert emlegetett, s védőbeszédében az igazságszolgáltatás szégyenének nevezte ezt a büntetőügyet. A vádhatóságra mindenesetre nem vet jó fényt, hogy tizenhárom vádpontból csupán négyben mondta ki bűnösnek Tasnádit az elsőfokú ítélet. A legsúlyosabb vádpontok sorra megdőltek – köztük a “maffiavád”, a bűnszervezet létrehozása is.

Tasnádi nagyszabású büntetőpere, illetve hirtelen szabadlábra helyezése nem az egyetlen olyan ügy, amelyben a kormányváltás bizonyosságát követően állt be fordulat. Ugyancsak nem vall elegáns lépésre a nyomozóhatóság részéről, hogy Medgyessy Péter lobbiügyében az utolsó pillanatban, az új országgyűlés megalakulásának napján, 2002. május 15-én szüntette meg a nyomozást – hogy is venné ki magát, ha az MSZP miniszterelnök-jelöltjének úgy kellett volna hozzáfognia a kormányalakításhoz, hogy közben érintett egy büntetőügyben. Miért kellett eddig azt lebegtetni? S vajon lezárták volna-e az aktát akkor is, ha a Fidesz marad hatalmon?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik