Belföld

Csapatfigyelő: Svédország

Nemcsak az íreknél pattanásig feszült a hangulat a vébé kezdete előtt: a kötekedő Roy Keane-t, az írek csapatkapitányát hazaküldték, de a svédek sem büszkélkedhetnek, hiszen az egyik kispályás edzésen Fredrik Ljungberg, az Arsenal sztárja ölre ment csapattársával, az aston Villában szereplő Olof Mellberggel.

Ha az idegenlégiósok összeverekednek, nem lesz egyszerű dolga a két (!) svéd szövetségi kapitánynak, Lars Lagerbäcknek és Tommy Söderbergnek. Pedig ők már a válogatásnál felborzolták a szurkolók és a játékosok idegeit: eredetileg meghívták a veterán középpályást, Hakan Mildet, ám a meglehetősen formán kívül játszó futballista megsérült, és helyette végül mégis Pontus Farnerud került be a csapatba.

A svédek soha nem nyertek világbajnokságot, de volták már döntősök (1958-ban), bronzérmesek (1950-ben és 1994-ben), elődöntősök (1938-ban), olimpiai bajnokok (1948-ban) és EB-bronzérmesek (1992-ben). A hatvanas-hetvenes évek kivételével tehát mindig a nemzetközi labdarúgás legeslegszűkebb elitjéhez tartoztak. Éppen ezért kíséri viszonylag nagy figyelem felkészülésüket, noha a legutóbbi időben adósak az igazán jó eredményekkel.

A válogatott nem aratott nagy sikereket, de klubszinten igen sok svéd futballista szerzett magának elismerést. A svéd focisták előszeretettel szerződnek Angliába, a két nemzet futballfelfogása ugyanis hasonló: jól fejelő, robusztus, hajtós játékosok jellemzik a skandináv és a brit csapatokat is. Nem véletlen, hogy a svéd válogatott gerincét alkotó labdarúgók szinte mindegyike valamelyik brit bajnokságban szerepel: Hedman kapus, Olof Mellberg, Johan Mjällby hátvédek, Niclas Alexandersson, Tobias Linderoth, Fredrik Ljungberg, Anders Svensson középpályások és Henrik Larsson, a gólerős csatár egyaránt a szigetországban játszanak.

Ami az egyes játékosokat illeti, Fredrik Ljungberg, az Arsenal piros hajú, két BMW-vel járó sztárja iszonyatosan jó formában van, az angol csapat bajnoki címét részben neki is köszönheti, minthogy csak idén áprilisban 5 góllal járult hozzá a sikerhez. Ugyanakkor válogatottbeli szereplése eddig csalódást keltett: 31 meccsen mindössze 2 gólt lőtt, és a világbajnoki selejtezőkben egyetlen egyszer sem talált az ellenfelek hálójába Ljungberg.

Az 1994-ben világbajnoki bronzérmet szerzett csapatból a középhátvéd Patrik Andersson (Barcelona) és Henrik Larsson (Celtic) ma is meghatározó tagja a skandináv együttesnek. Larsson tíz meccsen nyolc gólt szerzett – a többiek összesen tizenkettőt rúgtak -, és játszott az összes világbajnoki selejtezőn (akárcsak Andersson). Rajtuk kívül csak a támadó középpályás Anders Svensson (Southampton) mondhatja el ezt magáról, vagyis csak ők hárman szerepeltek azon a tíz mérkőzésen, amelyet egyébként veretlenül abszolváltak a svédek.

Ami a hátvédeket illeti, Patrik Andersson mellett a már említett verekedős Mellberg (Aston Villa) és Mjällby (Celtic) szerepelhet a csapatban. A középpályán meg kell még emlékeznünk Niclas Alexanderssonról, aki az Evertonban szerepel.

A csatársorban Larsson mellett két Hollandiában szereplő idegenlégiós, Marcus Allbäck (Heerenveen) és Zlatan Ibrahimovic (Ajax) kaphat szerepet azon a vébén, ahol a svédek továbbjutási esélye minimális, minthogy a “halálcsoportba” kerültek, és Anglia, Argentína, valamint Nigéria ellen kellene kiharcolniuk a továbblépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik