Belföld

Csapatfigyelő: Paraguay

A világbajnokságra utazó paraguayi csapat talán legismertebb személyisége - a mezőnyben is "erős" Chilavert kapus mellett - a szövetségi kapitány, Cesare Maldini. Az olasz tréner nagy vihart kavaró szerződtetése, a selejtezők során rendkívül ereményes elődjének menesztése valószínűleg megzavarhatta az előző vébén kiválóan szereplő dél-amerikai kiscsapatot.

A végső győztestől, a franciáktól aranygóllal kapott ki 1998-ban a paraguayi válogatott, így búcsúzott a vébétől az az együttes, amelynek a csoportjából való továbbjutására aligha fogadtak volna sokan előzőleg.

A paraguayiak jelenlegi védelme azonos a négy évvel ezelőttivel: az Arce-Ayala-Gamarra hátvédsor mögött a világon legtöbb gólt szerző kapus, José Luis Chilavert áll. (Nem minden meccsen véd majd, mivelhogy a selejtezők során leköpte a brazil Roberto Carlost, és emiatt eltiltották, így az első mérkőzést ki kell hagynia a távol-keleten.)

Gamarráról érdemes tudni, hogy bekerült az All Star-válogatottba az 1998-as világbajnokságon, s ebben nem kis szerepet játszott az, hogy védőként egyetlen szabálytalanságot sem követett el a sorozatmérkőzéseken.

Chilavert, Chilavert, Chilavert

Chilavert a válogatottban immár nyolcadik góljánál tart, és ebből a nyolcból négyet a mostani vébé selejtezői során rúgott. A sztárkapus 1965-ben született, és már 1980-ban elsőligás paraguayi csapatban szerepelt, a Sportivo Luqueńóban. 1985-ben Argentínába került, ahol a San Lorenzo szerződtette. A válogatottban négy év múlva mutatkozott be, 2000-ben pedig már Franciaországban, a Strasbourg színeiben véd. Emellett játszott az argentín Velez Sarsfieldben is.

Pályafutása során 56 gólt szerzett (41-szer tizenegyesből, tizenháromszor szabadrúgásból és kétszer akcióból volt eredményes), és ő az egyetlen kapus a világon, aki egyetlen meccsen háromszor is betalált az ellenfél kapujába (még a Velez Sarsfield játékosaként, a Ferrocaril ellen három büntetőt értékesített). A legszebb gólnak járó díjat is elnyerte Argentínában, amikor 1996-ban 60 méterről ívelt a River Plate kapujába.

Húszéves pályafutása során volt már paraguayi és francia bajnok, háromszoros argentín bajnok, Libertadores Kupa-győztes, Interkontinentális Kupa-győztes, Amerika-közi Kupa-győztes, Szuper Kupa-győztes. A világ legjobb kapusának négyszer választották meg, Amerika és Argentína legjobbja egyszer-egyszer volt.

És a többiek

De térjünk vissza a mezőnyjátékosokra: a középpályán játszanak a legkevésbé ismert futballisták, közülük talán csak a zaragozai Acuna és a portói Paredes neve cseng ismerősen az európai füleknek. Acunáról érdemes tudni, hogy argentín születésű, spanyol állampolgársággal is rendelkezik, s emellett parauayi válogatottsági rekorder

A paraguayi csatárok közül kiemelkedik Roque Santa Cruz – no nem a játékával, hanem inkább hírnevével. Bár alkalomadtán gólokat is lő a tehetségesnek tartott futballista, de rendszerint azzal hoz hasznot a nemzeti tizenegynek, hogy az ellenfél két védőjét is leköti, és ezzel társai nagyobb lehetőséghez jutnak a támadásoknál. A Bayern München sztárjától ezek után meglepő lenne, ha még a hálóba is betalálna a japán-koreai világbajnokságon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik