Belföld

Star Wars II. rész – A klónok támadása

George Lucas, aki a hazai bemutató előtt két nappal ünnepelte 58. születésnapját, pontosan tudja, mit vár a Csillagok háborúja második epizódjától: legalább 800 millió dollárt - de csak másodsorban.

Elsősorban arra kíváncsi: elegendő-e a Star Wars-mítosz ereje a rá leselkedő ellenmítoszok legyőzésére? Amíg Lucas hőseinek csupán a saját legendájukkal kellett harcolniuk, ilyen illetlen kérdést értelmetlen volt feltenni. Most lehet.

Star Wars II. rész – A klónok támadása 1A klónok támadása az év legjobban várt filmje. Ennek megfelelően nagyok az alkotók elvárásai is. Az első epizód, a Baljós árnyak visszalépés a korábbi részekhez képest, mert jobban bízott a mítoszban, mint az innováció és a fantázia erejében. Lucas ezt érzékelvén azonnal váltott, korszerűsítette a sztorit, jobban figyelembe vette a videojátékok programszerkesztését, és nem szégyellt technikákat átvenni a sikeres szappanoperák eszköztárából. Ezenfelül az utóbbi másfél évben a saját laboratóriumában optikai és digitális trükkök sokaságát fejlesztette ki, szám szerint 800 effektet. Lucas a legfigyelemreméltóbb technikai előrelépésnek éppen a láthatatlanságot tartja, vagyis azt, hogy minden eddiginél jobban sikerült egymáshoz illeszteni a natúr képeket a digitális elemekkel.

Star Wars II. rész – A klónok támadása 2A klónok támadása mindenki által érthető, átélhető, naprakész sztori. Az alaphelyzet epizódok óta ugyanaz – a Galaktikus köztársaságra leselkedő veszély, amelyet csak növel a belső megosztottság és rivalizálás -, most azonban sikerült a valódi veszélyérzetet szinte az elviselhetetlenségig fokozni. A törékeny köztársaságot Darth Maul nem tudta megroppantani, tíz évvel később azonban olyan erő éledezik egy távoli tenger legmélyén, amely mindent elsöpör a hatalomra törő hazugság és galádság útjából. A végső összecsapásra egészen elképesztő körülmények között kerül sor, miközben a rajongók összeszorult gyomorral figyelhetik, mi lesz Anakinnel, aki – mielőtt a sors beváltja az ígéretét – a királynő mellé kirendelt lovagként átélheti élete legszebb és legboldogabb napjait.

Star Wars II. rész – A klónok támadása – Star Wars Episode II Attack of the Clones, 2002. Színes, amerikai film, 136 perc. Rendező: George Lucas, operatőr: David Tattersall. Főszereplők: Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Christopher Lee. Forgalmazza az InterCom.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik