Belföld

Al-Kaida – Az USA biztosra veszi az újabb terrorakciót

Az elmúlt napokban heves belpolitikai vita bontakozott ki az Egyesült Államokban, amikor kitudódott, Washington már a szeptember 11-e előtt tudomást szerzett a készülődő terrortámadásról. A hírszerzők szerint szinte biztosra vehető, hogy a jövőben újabb terrorakció lesz az USA-ban.

Komoly belpolitikai vihart kavart az Egyesült Államokban, hogy – a hírek szerint – a Bush-adminisztrációnak már jóval a szeptember 11-i terrortámadást megelőzően tudomása volt óriási emberáldozatokat követelő terrorakciókról. Egy felderítői elemzés már 1999-ben az illetékesek asztalán volt, amely szerint az al-Kaida szervezet merénylőinek tervei között szerepel az amerikai védelmi minisztérium – a Pentagon, a CIA-székház és a Fehér Ház robbanóanyaggal megrakott repülőgépekkel való megtámadása. Az AP hírügynökség által közölt részlet azért különösen érdekes, mert a Bush-adminisztráció illetékesei korábban azt állították: senki nem láthatott előre egy olyan akciót, amely eltérített repülőgépeket használ a végrehajtáshoz. Az NBC amerikai televízió egyesült államokbeli és külföldi, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva szombaton azt jelentette, hogy két nappal a terrortámadás előtt George W. Bush amerikai elnök elé terjesztették az al-Kaida terrorszervezettel szembeni világméretű fellépés részletes tervét, azonban annak aláírására az elnöknek nem volt lehetősége 11-e előtt.

Pénteken Bush elnök és Ari Fleischer fehér házi szóvivő védekezése szerint az előzetes értesülések nem voltak eléggé konkrétak, azokból csupán arra lehetett következtetni, hogy a terroristák valamiféle repülőgéprablásra készülnek és senkiben fel sem merült, hogy az öngyilkosságra elszánt géprablók rakétaként vezetik az elrabolt gépeket az áldozatul esett épületekbe. Bush elmarasztalóan szólt azokról az ellenzéki demokrata politikusokról, akik vitatják, hogy a Fehér Ház minden tőle telhetőt megtett volna a veszély elhárítása érdekében, és találgatásokba bocsátkoztak a republikánus kormányzat esetleges hibás lépéseit illetően Bush szavait Ari Fleischer is a vésőkig ugyekezett nyomatékosítani. Mint a Fehér Házban kijelentette: túl messzire merészkednek azok, akik azt akarják sugallani az amerikai népnek, hogy az elnöknek olyan értesülés volt a birtokában, amelynek alapján megakadályozhatta volna a szeptember 11-i támadásokat.

Újabb terrortámadás – biztosra veszik

Eszközök és időpontokBár hivatalos szervek nem sok konkrétummal szolgáltak a terrortámadások lehetséges helyszíneit illetve időpontjait illetően, a hétvégén több találgatás is megjelent, miszerint Oszama bin Laden hálózata repülőgéprablásra készül, valamint hogy egyes terrorista csoportok radioaktív sugárzást kibocsátó szennyezőanyaggal megtöltött bombákat próbálhatnak felrobbantani. Megjelentek olyan találgatások is, hogy az ellenség kiemelt törekvése lehet a csapás időzítése valamilyen nevezetesebb amerikai nemzeti ünnepre. Egy hét múlva, május 27-én, hétfőn lesz a Memorial Day, az amerikai háborús hősi halottak emléknapja, július 4-én pedig az Independence Day, az amerikai függetlenség emlékünnepe.

A The New York Times szombati számában megjelent értesülések szerint az amerikai hírszerzés az al-Kaida terrorhálózaton belüli üzenetváltásokból arra a következtetésre jutott, hogy a terroristák újabb, esetleg a tavaly szeptember 11-i akciónál is pusztítóbb támadásra készülnek. A lapban megjelenő értesüléseket később egy fehér házi forrás is megerősítette. Robert Mueller, az Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője is biztosra veszi a terror folytatását, és borúlátó jóslatokba bocsátkozott az amerikaiak jövőjét illetően. Véleménye szerint az amerikai lakosságnak akár az izraeliekhez hasonló öngyilkos utcai robbantásokra is fel kell készülnie. A lehetséges célpontokról Debbie Weierman, a FBI szóvivőnője nyilatkozott a legbővebben, a források hitelességét illetően azonban bizonytalannak mutatkozott. Weierman elmondta: nem kizárt, hogy Oszama bin Laden terrorhálózata nagy lakóépületek elleni támadásokat készít elő az Egyesült Államokban; embereik lakások kibérlését tervezik amerikai nagyvárosokban, ahol robbanóanyagot helyeznének el.

Richard Cheney amerikai alelnök is igen élesen fogalmazott. Kijelentése szerint csaknem bizonyosra vehető, hogy újabb terrortámadást fognak elkövetni az Egyesült Államok ellen. Cheney az NBC tévéhálózatnak nyilatkozott, és arról beszélt: a kérdés nem az, hogy lesz-e terrorcselekmény, hanem az, hogy mikor. Az amerikai hírszerzés értesülései alapján a veszély ugyanolyan reálisnak látszik, mint amilyen reálisnak tavaly szeptemberben bizonyult – mondta az alelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik