Belföld

Megalakult az új Országgyűlés

Szerdán délután a képviselők eskütételével megalakult az új Országgyűlés. Az alkotmány szerint ezzel megszűnik az Orbán-kormány megbízatása, ügyvezető kabinetként működik az új kormány május végi létrejöttéig. Mádl Ferenc köztársasági elnök Medgyessy Pétert bízza meg az új kormány megalakításával.

Az Országgyűlés alakuló ülése Mádl Ferenc köztársasági elnök beszédével kezdődött, a képviselők egyperces néma csenddel emlékeztek meg a móri mészárlás áldozatairól, majd elénekelték a Himnuszt. Mádl Ferenc nyitóbeszédében elmondta: a Medgyessy Péterrel folytatott beszélgetések alapján bízik abban, hogy az új kormány a nemzet közös céljait követi, az ezekhez vezető közös utakat építi, az elmúlt évek hozamait jó gazdaként gyümölcsözteti tovább, és megbízta Medgyessy Péter szocialista kormányfőjelöltet az új kormány megalakítására.

Férfiak és néhány nő a parlamentbenAz 1990. május 2-án összeült 386 tagú Országgyűlésben 358 férfi és 28 nő képviselő foglalt helyet. A következő, 1994. június 28-án megalakult parlamentnek már 43 női tagja volt, szemben a 343 férfi képviselővel. A nők száma az 1998. június 18-án összeült parlamentben 29-re fogyatkozott. 2002-ben felálló Országgyűlésbe 32 képviselőnő jutott be.

Mádl: egyensúlyban kezdődhet a munka

Mádl Ferenc kitért a választási eredményekre is. Mint mondta: a szavazók akaratából közel azonos létszámban van jelen a Parlamentben a kormánypárti és az ellenzéki oldal, így eddig nem tapasztalt egyensúlyban kezdhetik meg munkájukat a képviselők. A higgadt és megfontolt munka ideje jött el – hangsúlyozta a köztársasági elnök -, és nem engedhető meg, hogy az elkövetkező időszakot is a kampány sokszor durva hangneme uralja. A tét a továbbiakban a választópolgárok akaratában megnyilatkozó fő nemzeti célok megvalósítása és nem a másik fél legyőzése – fogalmazott Mádl.

A köztársasági elnök beszédét követően a parlament korelnöke, a fideszes Varga László mondott beszédet. Az 1910-es születésű honatya arra szólította fel a képviselőket, hogy legyenek a társadalmi béke harcosai. Pintér Sándor belügyminiszter és Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke beszédében az országgyűlési választások törvényességét, jogszerű lefolytatását emelte ki. Elhangzott: a választási eredményeket a bizottsághoz eljuttatott beadványok sem kérdőjelezhették meg. Ficzere Lajos a választási jogszabályok módosításának szükségességéről is szólt. Mint mondta, változtatás elsősorban az ajánlószelvények ügyét, a kampánytevékenység időtartamát, a kampánycsend intézményét érintheti.

Ezt követően a törvényhozás újonnan megválasztott tagjai letették az esküt, így megalakult az új Országgyűlés. Az új parlament megalakulásával az alkotmány szerint megszűnik az Orbán-kormány megbízatása, és ügyvezető kabinetként működik az új kormány megalakulásáig.

A parlament korosztályok szerintAz első szabadon választott parlament legidősebb tagja az akkor 89 éves Kéri Kálmán volt, aki az MDF soraiban foglalt helyet. (Ő 1994 májusában meghalt.) A legfiatalabb honatya az akkor alig 23 esztendős Glattfelder Béla, a Fidesz képviselője volt. Az 1994-es Országgyűlés korelnöke a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) képviselője, Varga László lett, aki azóta is a parlament legidősebb tagja, 1997-től a Fidesz soraiban. 1994-ben az akkor 21 éves Botka László, a MSZP képviselője volt a legifjabb, 1998-ban a szintén MSZP-s Zuschlag János (21). A 2002-es Országgyűlés legfiatalabbja a 23 éves Szijjártó Péter, a Fidesz képviselője.

Elnök, alelnökök, jegyzők

Az eskütételt titkos szavazás követte, amelyen az újonnan felállt Országgyűlés elnökét, alelnökét és jegyzőit választották meg. A parlament elnökének a szocialista Szili Katalint, az egyik alelnöki posztra pedig az ugyancsak szocialista Mandur Lászlót választották meg. Alelnöknek választották még a fideszes Harrach Pétert, Szájer Józsefet, a MDF elnökét, Dávid Ibolyát és a szabad demokrata Wekler Ferencet.

Jegyzőnek választották Juhászné Lévai Katalint (MSZP), Nagy Nórát (MSZP), Füle Istvánt (MSZP), Vidoven Árpádot (Fidesz), Lázár Jánost (Fidesz), Vincze Lászlót (Fidesz), Herényi Károlyt (MDF), Németh Zsoltot (MDF), Világosi Gábort (SZDSZ) és Béki Gabriellát (SZDSZ).

A korelnök jelezte, hogy a parlamenti pártok megalakították képviselőcsoportjukat. Lendvai Ildikó az MSZP, Pokorni Zoltán a Fidesz, Balsai István az MDF, Kuncze Gábor az SZDSZ frakcióját vezeti.

Szili Katalin, a frissen megválasztott házelnök – az első nő a poszton – köszöntőjében elmondta: fontos négy év következik, hiszen hazánk minden bizonnyal ebben a ciklusban csatlakozik az Európai Unióhoz. Ha a parlament tekintélye nő, mondta a feladatokra tekintve, akkor a nemzet integritása is növekszik. Varga László korelnök átadta a stafétát.

Orbán és Medgyessy

Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök a polgári kormány nevében köszöntötte az újonnan megválasztott Országgyűlés tagjait, és sikeres munkát kívánt az új kormánynak. Emlékeztetett a kormány sikereire: egyebek mellett a tandíj eltörlésére, a diákhitel bevezetésére és a szociális bérlakásépítésre. Mindezek mellett a jövő legfontosabb kérdése, hogy sikerül-e megállítani a népességfogyást. Négy éve általános volt, hogy a fiatalok eggyel kevesebb gyereket vállaltak, mint szerettek volna. Minden gyermekre szükség van, egyetlen magyar gyermek sem születik feleslegesen – mondta Orbán. “Úgy véljük, az igazságos, hogy a szegényebb családba született gyermek is találjon lehetőséget, ő is tudjon tanulni.”

Ma már nem az a tét, hogy Magyarország csatlakozik-e az Európai Unióhoz, hanem hogy milyen lesz az ország helye az unióban. A csatlakozásra váró országok négy dolog tekintetében előttünk járnak: mindegyik országban legalább fél tucat multinacionális vállalat van nemzeti kézben, erős közép- és kisvállalkozói kör tevékenykedik, gazdasági érdekképviseletek működnek és rendelkeznek a szükséges vezetői réteggel.

Orbán szólt arról is, hogy előnyben kell részesíteni a magyar vállalkozókat, ahogy azt tette a kormány az autópálya és hídépítés terén. Más területeken is bevontak volna magyar cégeket, ha még lett volna idő. A négy év felemelő pillanatai közés sorolta Orbán, hogy az országgyűlés megszavazta a státustörvényt, ami történelmi vállalkozásnak tekinthető.

A magyarokat támadások érik, így volt az elmúlt négy évben, nacionalistának, rasszistának, idegengyűlölőnek bélyegezték; a polgári kormány, ha kellett, kiállt az érdekekért. Senki nem szenvedhet hátrány, de előnyt sem élvezhet származása miatt.

Összegzésként azt mondta, hogy a nemzet ma erősebb, egységesebb, szabadabb, bizakodóbb, mint az elmúlt 40 év során. Az új kormánynak pedig sok erőt és bölcsességet kívánt. Végezetül megjegyezte: a politikusok körében tévhit, hogy a jó munka jutalma az újraválasztás. Ez nem így van, a jutalom az, hogy elvégezhették, amit kellett.

A beszéd után a köztársasági elnök felkérte Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltet a kormányalakításra. A leendő miniszterelnök először gratulált a parlament új elnökének, kiemelve azt, hogy a magyar történelemben – Vass Isvánné után másodszor – nőként tölti be ezt a tisztet. Szavai szerint nem tetszetős szereplésekre készül, hanem kitartó munkára. Értékpárti, szegénységpárti, tehetségpárti, a csendesen, szorgosan dolgozókat részesíti előnyben és a teljesítmények alapján ítél – mondta Medgyessy.

Azt szeretné – folytatta-, hogy a fortély ne érjen többet a munkánál és a becsületességnél. Nem hiú ábránd hogy a politikában is megjelenhet a tárgyilagosság és a lovagiasság. Tiszta barátságos szomszédi viszonyokat szeretne – mondta -, s a szomszédságban legfontosabbak a véreink.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik