Belföld

Ma alakul az új Országgyűlés – eldőltek a személyi kérdések

Mádl Ferenc köztársasági elnök beszédével kezdődik az új Országgyűlés alakuló ülése szerda délután. Házelnöknek Szili Katalint jelöli az MSZP, a 25 parlamenti bizottságból 14-et irányít majd kormánypárti politikus.

Mádl Ferenc köztársasági elnök megnyitó beszédével kezdődik az új Országgyűlés alakuló ülése szerda délután. A korelnök és a korjegyzők felkérését követően a 92 éves Fideszes Varga László mond köszöntőbeszédet és vezeti az ülést. Ő már harmadik alkalommal a törvényhozás legidősebb tagja.

Jelöltek a házelnöki, alelnöki és jegyzői tisztségekreAz MSZP az Országgyűlés elnökének Szili Katalint, a párt alelnökét jelölte. A pártok alelnöknek javasolják Mandur Lászlót (MSZP), Szájer Józsefet (Fidesz), Harrach Pétert (Fidesz), Dávid Ibolyát (MDF) és Wekler Ferencet (SZDSZ). A négypárti megállapodás értelmében a Ház tíz jegyzőt választ: erre a tisztségre az MSZP Juhászné Lévai Katalint, Nagy Nórát és Füle Istvánt, a Fidesz Lázár Jánost, Vidoven Árpádot és Vincze Lászlót, az MDF Németh Zsoltot és Herényi Károlyt, az SZDSZ Világosi Gábort és Béki Gabriellát javasolja.

Eskütétel, frakciók, házelnök

Ezután Ficzere Lajosnak, az Országos Választási Bizottság elnökének és Pintér Sándor belügyminiszternek a választásokról szóló beszámolóját hallgatják meg a képviselők. A honatyák ünnepélyes eskütétele után a pártok bejelentik képviselőcsoportjaik megalakulását és a frakcióvezetők nevét. A képviselők ezután titkos szavazással megválasztják az Országgyűlés elnökét, öt alelnökét és 10 jegyzőjét.

A titkos szavazás eredményének ismertetése után a házelnök mond köszöntőt. Az ülésen a tervek szerint döntés születik a parlamenti bizottságok létrehozásáról, tagjainak és tisztségviselőinek megválasztásáról is. Az Országgyűlésnek 25 bizottsága lesz, melyek közül 14-et kormánypárti, 11-et ellenzéki elnök vezet majd.

Orbánt semmilyen posztra sem jelölte a FideszA Fidesz-frakcióból Orbán Viktor miniszterelnök az egyetlen, aki bizottsági tagként, illetve tisztségviselőként nem vesz részt az új Országgyűlés munkájában. Orbán Viktor feladata a jövőben a polgári oldal, a polgári szövetség integrálása lesz – nyilatkozta Pokorni Zoltán frakcióvezető.

Két miniszterelnök

Ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök szólal fel. Az új kormány megalakulásáig az Orbán-kabinet hivatalban marad, és gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyek a kormányt megilletik; nemzetközi szerződést azonban nem köthet, és rendeletet csak a törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

Miután a köztársasági elnök megtette javaslatát az új miniszterelnök személyére, Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje immár kijelölt kormányfőként szólal fel. Az Országgyűlés – amennyiben a képviselők négyötöde megszavazza a házszabálytól való eltérést -, már az alakuló ülésen határozatot hoz a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslatról.

A frakciók közül az MSZP-é 178, a Fideszé 164 tagú lesz, az MDF 24, az SZDSZ pedig 20 képviselőt küld az új Országgyűlésben. Két olyan honatya van az új Országgyűlésben, akik egyéni választókörzetükből már negyedszerre kerültek a parlamentbe: az MDF-es Csapody Miklós és az SZDSZ-es Kuncze Gábor. A törvényhozásnak 35 képviselőnője lesz, ez a képviselőknek csupán 9 százaléka.

Az új kormányzati struktúra

Az új kormányzati struktúrában 14 minisztérium lesz. A Szociális és Családügyi Minisztérium által ellátott munkaügyi, valamint az oktatási tárca által végzett felnőttképzési feladatok az egyik új tárcához, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumhoz kerülnek. Az építésügy, a lakásgazdálkodás és a lakáspolitika teljes feladatkörét a Belügyminisztérium veszi át.

A területfejlesztés és az idegenforgalom ágazati irányításáért a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter lesz a felelős, továbbá ide kerül a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányítása, a Határon Túli Magyarok Hivatalának, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalnak a felügyelete, és az egyházügyi feladatok kormányzati irányítása.

Szocialista bizottsági elnökök

Alkotmányügyi: Vastagh Pál

Egészségügyi: Vojnik Mária

Honvédelmi: Keleti György

Gazdasági: Szekeres Imre

Ifjúsági: Bakonyi Tibor

Mentelmi: Géczi József Alajos

Mezőgazdasági: Magda Sándor

Oktatási: Szabados Tamás

Önkormányzati: Szabó György

Rendészeti: Gál Zoltán

Társadalmi szervezetekkel foglalkozó: Szabó Imre

Területfejlesztési: Baráth Etele

Ügyrendi: Csiha Judit

Fideszes bizottsági elnökök

Idegenforgalmi: Lasztovicza Jenő

Informatikai: Rogán Antal

Környezetvédelmi: Turi-Kovács Béla

Költségvetési: Varga Mihály

Külügyi: Németh Zsolt

Nemzetbiztonsági: Kövér László

Önkormányzati: Szita Károly

Számvevőszéki: Tállai András

Szociális és családügyi: Mátrai Márta

MDF-es bizottsági elnökök

Foglalkoztatási: Hende Csaba

Emberi jogi, vallásügyi és kisebbségi bizottság: Szászfalvi László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik