Belföld

Ösztöndíjak külföldön – idei diákrajzás

Az Eötvös Közalapítvány (régen: MÖB) frissen kiadott Ösztöndíj Almanachja számos lehetőséget kínál hazánk szülötteinek külföldi tanulmányi lehetőségekre. Ki, hova, milyen feltételekkel pályázhat?

Sokakhoz el sem jutnak a külföldi ösztöndíjakkal kapcsolatos információk, mert nem tudják, hol kell keresniük. Az Eötvös Közalapítvány – a korábbi Magyar Ösztöndíj Bizottság – kissé Ösztöndíjak külföldön – idei diákrajzás 1rejtőzködő internetcímén mind megtalálhatók a minden évben megjelenő Ösztöndíj Almanach kínálta lehetőségek. A közalapítvány a legnagyobb, intézménytől független, ösztöndíj-lehetőségeket kínáló szervezet.

Az Almanachhoz különben csak a Professzorok házában, a Közalapítvány székházában lehet hozzájutni, egy diák számára kissé borsos áron, 1300 forintért.A kiadvány vastag, számos ösztöndíjat sorol, több tudományterületről. De pályázó is bőven akad.

ErasmusAz Európai Bizottság oktatást támogató programjának keretein belül működő Erasmus nyújtja Magyarországon a legtöbb külföldi ösztöndíjat. Az intézményeken belül megpályázható ösztöndíjak az EU tagállamaiba szólnak. A külföldi tanulási kedv egyre nagyobb, az évente részt vevő hallgatók száma azonban szűkös. A Közgázon közel 3000 főre jut évente körülbelül 120 hely. Az Erasmus ösztöndíj támogatottsága sem mondható rendkívülinek, havi 250 euróval tudnak hozzájárulni a költségekhez, amit a legolcsóbbnak számító Portugáliában is 395 euróra becsülnek. Az 1995 óta Magyarországon is működő diákcsereprogram majdhogynem kizárólagosságot élvez, az EU tagállamok ezen kívül nem nagyon alánlanak fel egyéb lehetőségeket.

Több mint a fele bölcsész

A Közalapítvány egyik különlegessége, hogy az egyes felsőoktatási intézmények saját szervezésű ösztöndíjain felül kínál külföldi, támogatott tanulmányutakat. Ilyen szervezetre pedig szükség van, mert az egyetemi/főiskolai hallgatók számára az Erasmus program, az EU tagországaival kötött szerződés részeként, majdnem az egyetlen lehetőség intézményi kereteken belül.

Az Eötvös Közalapítvány közreműködésével 37 országba pályázhatnak magyar állampolgárok. Az országok között nemcsak európai akad, Jemenbe, Kuvaitba, Tunéziába, Japánba, Mexikóba is kínálnak ösztöndíjakat. Egyetemi/főiskolai hallgatók, kutatók, Ph.D hallgatók, tudományos fokozattal rendelkezők hat tudományterületről (bölcsészettudomány, társadalomtudomány, művészetek, természettudomány, agrártudomány, műszaki tudományok, egészségtudomány) pályázhatnak ezekre az ösztöndíjakra.

A legtöbbet, az ösztöndíjak 59 százalékát, a bölcsészettudományok területén osztják ki. A legkevesebb pedig a műszaki tudományokkal foglalkozóknak jut (3,2 százalék). Rövid és hosszabb tanulmányutakra, nyári egyetemekre, sőt diákutazás céljából is lehet támogatást kapni.

Új lehetőség: gyakorlat külföldönA Leonardo da Vinci Program külföldön kínál szakmai gyakorlatot egyetemi/főiskolás diákoknak. Ha bárki azt hinné, egyénileg is megpályázhat gyakornoki helyet, csalódni fog. Az egyes intézményekben nem nagyon hirdetik ezt a lehetőséget, pedig csak rajtuk keresztül lehet pályázni.

Nem egyforma eséllyel

A legkedveltebb célország Németország, utána Franciaország és Olaszország következik. A jelentkezőknek azt is érdemes megfontolniuk, hova adják be pályázatukat. Van, ahol több, és van, ahol kevesebb eséllyel indulnak a jelentkezők. Írországba például a csupán 23 százalékuknak sikerül, míg a pályázók nagy száma ellenére Franciaországba 53 százaléknak sikerül eljutnia. Ez egyébként megfelel a Közalapítvány átlagának: a pályázók fele reménykedhet pozitív végeredményben.

Az Ösztöndíj Almanach további különlegessége, hogy a külföldi alapítványok elérhetőségét is tartalmazza, és támogatásaik jellegéről is információt nyúj. A lelkes, de a szűkös hazai lehetőségekből kimaradt hallgatók, kutatók ezeknél is próbálkozhatnak. Annál is inkább, mert az elnyert ösztöndíjakhoz járó pénztámogatást időben juttatják el az érintettekhez, szemben az Erasmus programmal, ahol több hónapos csúszás jellemző.

Kitartóké a világ

A pályázatok feltételei országonként változnak, de egy jó pályázati anyag összeállítása több hetet is igénybe vehet, és költségekkel is jár. Az először pályázókat ez meglepetésként érheti, az öreg rókák már tudják, mire számíthatnak.

Az anyag összeállítása rengeteg elintéznivalót is jelent. Mindenhol kérnek ajánlólevelet, de manapság már nem ritka a fogadólevél sem. Ehhez pedig a pályázónak egy külföldi professzorral kell felvennie a kapcsolatot, sőt rá kell vennie, nyilatkozza azt, hogy a külföldi tanulmányút során segíteni fogja, és a témáját is támogatja.

A pályázati űrlapok kitöltése is hosszú időt vesz igénybe. Ha indexmásolatot is kell benyújtani, azt hitelesíttetni kell. Aki későn kap észbe, annak kevés esélye marad az ösztöndíj elnyerésére.

Ráadásul a Közalapítvány sajátossága, hogy már-már irreálisan koraiak a pályázati határidők. A DAAD ösztöndíjakat az ösztöndíj időpontja előtt csaknem egy évvel kell megpályázni. Az ösztöndíjat nyújtók nem könnyítik meg a külföldre vágyók helyzetét. Közel másfél évre előre kell tudniuk, mikor és hol szeretnének tanulni. A határozott, fegyelmezett és kitartó pályázók a legesélyesebbek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik