Belföld

Sarkozy a francia kormány második embere

Jean-Pierre Raffarin miniszterelnöki kinevezésével a mérsékelt jobboldal egysége érdekében tett gesztust Jacques Chirac francia köztársasági elnök. Saját pártja favoritja, Nicolas Sarkozy a belügyi tárcát kapta meg.

Lionel Jospin szocialista kormányfő lemondása után ügyvezető kormány alakult Franciaországban. A Le Monde szerint máris jelentős változások következtek be, hiszen a mérsékelt jobboldal gyökeres reformokat ígér a politikai elit megújítására. Erre jó példa, hogy először kapott arab származású nő államtitkári posztot francia kabinetben.

Meddig?Az ügyvezető kormány aligha marad változatlan a júniusi parlamenti választások után, hiszen a baloldal akár a többséget is megszerezheti a Nemzetgyűlésben, ha a sikertelen elnökválasztási kampány tanulságait levonva összefogja erőit, és nem rivalizálnak egymással különböző irányzatai.

A miniszterelnököt, a liberális-konzervatív Jean-Pierre Raffarint is valószínűleg mérsékelt nézetei miatt választotta ki a köztársasági elnök, Jacques Chirac, ezzel is jelezve, hogy nem saját pártja, az RPR favoritját, Nicolas Sarkozyt részesíti előnyben. Raffarin egyébként a francia közéletben eddig viszonylag kevés szerepet kapó Liberális Demokrácia pártjának volt az egyik vezetője.

Függetlenül a kormányváltásoktól”Az elmúlt bő tíz évben a francia-magyar kapcsolatok sosem függtek a kormányon lévő erők politikai színezetétől. Párizs és Budapest kapcsolata egykor igen bonyolult volt, ma viszont már a kölcsönös bizalmon és együttműködésen alapul. Ehhez az elmúlt évtizedben Orbán Viktor, Medgyessy Péter és Jacques Chirac éppen úgy hozzájárult, mint egy sor más jobb- és baloldali politikus mindkét országban. Nem utolsósorban ennek a kapcsolatrendszernek is köszönhető, hogy számos francia multinacionális cég nemcsak fontosnak tartja a magyarországi jelenlétet, hanem ezt az országot választotta regionális központjául” -erről Dominique de Combles de Nayves budapesti francia nagykövet nyilatkozott a Figyelő hetilap legfrissebb számában.

Sarkozy lemaradt

Sarkozy ugyan lemaradt az ügyvezető kormányfői posztról, ám a Le Monde szerint máris a kabinet második számú vezetőjének számít, hiszen ő kapta a belügyminiszteri tárcát. Sarkozy 47 éves, családja magyar eredetű, de ő maga Franciaországban járta végig a politikai szamárlétra szinte összes lépcsőfokát. Az RPR, a gaulle-ista párt ifjúsági vezetőjeként kezdte tevékenységét 1976-ban, 1983 óta pedig Neuilly-sur-Seine polgármestere. Parlamenti képviselőként 1995 óta dolgozik, és 1993-95 között az Edouard Balladur vezette kormány legfiatalabb tagja és szóvivője is volt egyben. (Miniszterként a költségvetésért volt felelős.)

Akkor azonban hibát követett el: 1988-ban még Chirac elnök egyik legodaadóbb híve volt, 1995-ben viszont már Balladurt támogatta az elnökválasztáskor. Chirac győzelme után, 1997-ben kibékültek, és a 2002-es kampányban ismét a most újraválasztott köztársasági elnököt támogatta.

Arab származású államtitkárnő

Nem Sarkozy az egyetlen a francia kormányban, akinek nemcsak francia felmenői vannak: a Liberális Demokrácia pártja ugyanis nemcsak miniszterelnököt, hanem minisztereket és államtitkárokat is ad a testületnek. Közéjük tartozik az első olyan nő, aki a Maghreb-térségből származó bevándorlók gyeremekeként kerül a kabinetbe, méghozzá államtitkárként. A 42 éves Tokia Saifi egy algériai munkás lánya, s érdemes megjegyezni róla, hogy eredetileg szocialista színekben politizált, és csak azután csatlakozott a mérsékelt jobboldalhoz.

Nő parancsol majd az idegenlégiósoknak

Sarkozy a francia kormány második embere 1Érdekesség, hogy a védelmi miniszter szintén nő: Michele Alliot-Marie az első hölgy, aki hadügyminiszter lehet egy francia kormányban. Alliot-Marie egyébként Nicolas Sarkozy egyik legfőbb politikai szövetségese.

A gazdasági-pénzügyi-ipari tárcát Francis Mer kapta a kabinetben, ő tizennégy éve a francia acélipari szövetség elnöke. A legnagyobb ottani acélipari vállalatok, az Usinor és az Arcelor első embere volt a legutóbbi időkig. A 62 éves gazdasági vezető a francia fémipar stratégájaként és megmentőjeként ismert üzleti körökben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik