Belföld

Soha ne add fel, soha, soha, soha!

Orbán Viktor megtartotta a választások utáni első beszédét. Hozta formáját: az anekdotákkal teletűzdelt beszéd szemléletes és szórakoztató volt, bár igazán újat nem üzent. Arra kérte híveit, hogy hozzanak létre néhány emberből álló csoportokat, "baráti csapatokat".

“Tudnunk kell egymásról, ha a sors úgy hozza, hogy mozdulnunk kell, akkor egyszerre mozdulhassunk” – mondta a kormányfő kedd este a Budai Várban a polgári összefogás jegyében rendezett nagygyűlésen. Orbán azt is kérte, hogy a csoportosulások jelentkezzenek be a Fidesz által létrehozott demokrácia vonalon. “Nem jogi formákra, hanem együttlétre, összefogásra, készenlétre van szükség” – mondta a politikus.

Az élelmes ezüstérmes és a szemfüles bronzérmes szövetsége

Orbán visszavonhatatlan tényként beszélt a választás végeredményéről, bár, mint mondta, nehéz megérteni, hogy mi történt. Úgy véli, hogy a voksoláson a pártok versenyében a célszalagot a polgári összefogás erői szakították át. “Az élelmes ezüstérmes azonban összefogott a szemfüles bronzérmessel, így ők állhatnak a dobogó legfelső fokára” – fűzte hozzá.

Orbán beszélt arról is, sokan igazságtalannak érzik, hogy a kormányzás lehetőségét most vették ki a polgári erők kezéből. Ám a kormányfő szerint elképzelhető, hogy a polgári Magyarország hívei nem voltak elég erősek a célok eléréséhez. “Talán nem volt bennünk elég hit, remény és szeretet” – tette hozzá.

Orbán a nagygyűlésen megidézte Churchillt is. Egy anekdota szerint az angol politikust idős korában egyszer előadásra hívták: meghajolt a közönség előtt, mélyen a szemekbe nézett, és azt mondta, soha ne add fel, soha, soha, soha.

Ami nem romlott el, nem kell megjavítani – tartják a dakoták

A kormányfő nem osztja azok véleményét, akik szerint valami visszavonhatatlanul megváltozott, illetve a jövő megtorpant. Érdekesnek ítélte, hogy a kormányra készülők, akik négy éven át “gáncsolták a polgári oldal elképzeléseit”, most folytatni akarják, amit a kabinet létrehozott.

Erről az idős Deák Ferenc jutott Orbán eszébe, akinek egyszer egyik képviselőtársa elvitte a kalapját, majd elnézést kérve tőle, azzal mentegetőzött, hogy a fejük körülbelül egyforma. Erre Deák azt felelte: “körül lehet, de belül nem”.

Orbán Viktor egy autós hasonlattal is igyekezett szemléltetni a szituációt. “Olyan ez, mint amikor az ember hosszú útra készülve szervizbe viszi az autóját, ahol átnézik azt, majd közlik, minden rendben, csak egy-két dolgot cseréltek ki. Útközben azonban kiderül, hogy valami mégsincs rendben, mintha valami balra húzna. Egyre több a bosszúság, míg egy napon az egész felmondja a szolgálatot.” Egy dakota közmondást idézve leszögezte: ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani.

Megvédik a koronát, a Terror Házát, a magyar földet és a családokat

Az új kormánnyal kapcsolatban Orbán úgy nyilatkozott, “legyünk bizalommal, de álljunk készen”. “Meg fogjuk védeni, amit közösen létrehoztunk” – hangoztatta.

A megvédendő értékek közé sorolta a Szent Korona parlamenti helyét, a Terror Házát, a státustörvényt, hogy magyar föld ne kerülhessen külföldiek kezébe, és a családokkal kapcsolatos vívmányokat. A kormányfő azt is kijelentette, hogy haza akkor is van, ha nem a Fideszé a kormányzati felelősség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik