Belföld

Novodata és Scala – a pénztári termináltól az ERP rendszerig

A két cég 2002. áprilisában írt alá együttműködési megállapodást arról, hogy a jelentős fejlesztéssel összehangolt rendszereikkel közösen lépnek fel olyan piaci helyzetekben, amikor valamely gazdasági társaságnak pénztári terminálokat kezelő rendszerre és vállalati ügyviteli rendszerre is szüksége van. Az együttműködés kínálta megoldás egyedülálló a kis- és középvállalatok piacán.

Az egészségügyben és a kiskereskedelmi hálózatokban pénztári és információs rendszereiről ismert Novodata Rt. és a vállalati ügyviteli rendszereket (ERP-Enterprise Resource Planning) értékesítő Scala ECE Hungary Kft. együttműködési megállapodást írtak alá közös piaci fellépésről. Az együttműködés során a Scala és a Novodata közösen adnak ajánlatot azoknak a társaságoknak, amelyek egymáshoz kapcsolt pénztári és ERP-rendszert kívánnak bevezetni.

A Novodata Rt. jogelődje 1982-ben alakult. A társaság fő profilja a rendszerintegrátori tevékenység, valamint a kifejlesztett és széles körben elterjedt rendszereik komplex ellátása. A Novodata Rt. legjelentősebb rendszerei a GYÓGYÍR (gyógyszertári információs és pénztári rendszer), a PHARMAINFO (gyógyszer-információs szakértői rendszer), a NOVOHOSP&DOSE (kórházi patikai és osztályos rendszer), valamint a NOVOSHOP (kereskedelmi áruforgalmi és pénztári rendszer).

A társaság termékei széles körben elterjedtek, több mint 1200 rendszer üzemel az országban, amelyek alkalmazói között megtalálható a Béres Egészségtár, a Dénia áruházak (Gardénia Textílház-lánc), a Debenhams (Skála-Coop), valamint a Novodata rendszerét használják a mezőgazdasági egyetemek és főiskolák jegyzetellátásában is. A rendszerek telepítését és komplex ellátását a Novodata országos szervizhálózata végzi.
A Scala ECE Hungary Kft. 1993-ban alakult, s a svéd Scala International AB legnagyobb disztribútoraként működött. 1997-ben a Scala ECE és Scala International AB egyesüléséből alakult meg az amszterdami Scala Business Solutions N.V., amelynek a Scala ECE Hungary Kft. a magyarországi leányvállalata. Jelenleg Budapest ad otthont a magyar képviselet mellett a Közép- és Kelet-Európát irányító regionális központnak is.
A világszerte 65 országban jelen lévő Scala csoport kollaboratív vállalati ügyviteli rendszert (ERP rendszert) fejleszt és telepít kis- és középvállalatok számára, valamint ellátja a kapcsolódó karbantartási szolgáltatásokat. A Scala rendszer jellemzője, hogy rugalmasan igazítható a felhasználó vállalat belső és külső változásaihoz. Az alkalmazásnak rövid az implementációs ideje, támogatási költsége arányosítható a kisebb gazdálkodó egység üzleti funkcióihoz, létszámához, az IT-szervezet méretéhez, így költséghatékonyabban működtethető.
Magyarországon eddig közel 200 cég választotta a Scala szoftvereit és szolgáltatásait, többek között az Clarion Hungary Kft., az ING Nationale Nederlanden Rt., a Tetra Pak Hungária Kft. és a Zalakerámia Rt.
A két cég 2002. áprilisában aláírt együttműködési megállapodása értelmében közösen lépnek fel olyan piaci helyzetekben, amikor valamely gazdasági társaságnak pénztári terminálokat kezelő rendszerre és ERP rendszerre is szüksége van. A Novodata Rt. és a Scala ECE Hungary Kft. jelentős fejlesztői munkával összehangolta a NovoShop pénztári rendszert a Scala ERP rendszerével, így azok a cégek, amelyek értékesítése számottevően pénztári terminálokon zajlik, és teljes értékű vállalatirányítási szoftvert igényelnek, komplex, összehangolt end-to-end rendszert kapnak, és természetesen a teljes rendszert támogató karbantartási és konzultációs szolgáltatást is élvezik. Ezzel a két cég olyan meglévő igényre reagált, amelyet a már piacon lévő költségesebb rendszerek nem tudnak lefedni.
Az együttműködő, “előkapcsolt” rendszerek összehangoltságából eredően az alkalmazás rövid idő alatt telepíthető alacsony költségek mellett.
Az együttműködéssel mindkét cég a piaci bővülésnek azt az útját választotta, hogy már meglévő, mások által kifejlesztett és igen széles referenciával rendelkező rendszerét igazítja a magáéhoz, ahelyett, hogy kockázatosabb saját fejlesztésekbe kezdene. Ezzel két, nagy felhasználási tapasztalattal rendelkező rendszer jelenik meg együtt, egységes komplex szolgáltatásként.

“Ezzel az együttműködéssel a Scala tovább gyarapította vertikális alkalmazásainak számát.” – tájékoztatott Kiss Judit, a Scala ECE Hungary ügyvezető igazgatója. “A közös fejlesztés eredményeként gyakorlatilag egy rendszer jött létre, belső illeszkedési problémák nélkül.”

Mind a Novodata Rt., mind a Scala ECE Hungary Kft. elsősorban a fokozottan költségérzékeny kis- és középvállalatoknak, intézményeknek értékesíti rendszereit és a közös fellépéssel ugyancsak ezt a vállalati kategóriát célozzák meg.

“Célszerűbbnek láttuk, hogy pénztári terminálrendszerünket olyan megbízható ERP megoldást szállító vállalat termékével kössük össze, amely hozzánk hasonlóan a kis- és középvállalatokat tekinti célpiacának,” mondta Bagonyi László, a Novodata Rt. vezérigazgató helyettese. “Bízom abban, hogy jó néhány vállalat számára válik így lehetővé az ügyviteli rendszer kiterjesztése s a felzárkózás az információtechnológia területén.”

Olyan megoldás, amely teljes értékűen összehangolt pénztári termináli és ERP rendszert kínál, eddig csak a nagyvállalati kategóriában volt elérhető, számos szupermarketet működtető társaság pedig saját fejlesztéssel oldotta meg ezen igényüket.

A Novodata Rt. és a Scala ECE Hungary Kft. közösen kialakított megoldásával újabb gazdasági társaságok juthatnak az üzleti folyamataikat teljes mértékben átfogó vállalatirányítási rendszerhez.

További információ

Kiss Judit
ügyvezető igazgató
Scala ECE Hungary Kft.
Budapest
Telefon 453 7600
Email: judit.bohner@scala.net

Bagonyi László
vezérigazgató helyettes
Novodata Rt.
Telefon: 224 3004
Email: novodata@pharmanet.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik