Belföld

Kortárs lengyel fotók – Platán Galéria, május 31-éig

A kortárs lengyel fényképészetet - illetve fotó alapú képzőművészetet - bemutató kiállítás tekinthető meg a Platán Galériában.

A “Kondíciók” címet viselő tárlat természetesen nem vonultatja fel a kortárs lengyel fényképészet teljes gazdagságát, csak jelzi a színes kínálat egyes pontjait. Látható mezítelen férfitestből gyúrt dekoratív mintázat, a meggyőződésből eredő tragédiák szimbolikus megjelenítése, a kutya-ember kapcsolat bizarr újragondolása és pár apró, de nagyon izgalmas installáció. Az anyag a modern törekvéseket felkaroló Biaystoki Galeria Arsenal gyűjteményéből származik. A feldolgozott témák a nyugati világ legújabb képzőművészeti divattrendjeit követik: egy kis kisebbségi kérdés, csipetnyi vallási fanatizmussal, a nemi szerepek igazságtalansága, enyhe feminista éllel és a mindent átható, mindenütt jelen lévő, pornográfiáig szókimondó Erósz.

Elgondolkodtató, vajon ez a tematika uralja-e az egész mai éllovas képzőművészetet, vagy pedig csak a kiállításszervezők koncepciója tükröződik újra és újra vissza. A lengyel galéria tudatos programja (a különféle médiumok “legújabb művészetének” népszerűsítése) talán nemcsak egy lehetséges olvasatát adja az ottani fotóművészet pezsgő kavalkádjának, hanem aktívan befolyásolja és a saját képére – vagyis a “művészeti divat” képére – formálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik