Belföld

Tőzsdehét – pesti bikavér

Negatív hangulat uralkodott a világ vezető tőzsdéin a múlt héten, miközben a pesti börzén általában emelkedtek a részvényárak. Idei teljesítménye alapján a BUX egyelőre a tőkepiacok éllovasai közé tartozik.

Az Egyesült Államokban féléves mélypontra zuhant a Nasdaq, a Dow Jones nagy nehezen újra tízezer pont fölé küzdötte magát. A technológiai szektor zuhanásában a Worldcom játszotta a fő szerepet. A chicagói tőzsdeindexek meghatározó papírja értékének közel felét vesztette el egy hét alatt, miután az előző heti profit warningot követően most a cég adósságállománya késztette aggodalomra a felügyeleti vizsgálat miatt amúgy is nyugtalan befektetőket.

Lelombozó tengerentúli adatok

Összességében kedvezőtlen makromutatók láttak napvilágot az Egyesült Államokban. A bizalmi indexek mind csökkenést mutattak áprilisban, csak a fogyasztói bizalmi felmérés számai tudták felülmúlni a várakozásokat. Jelentősen csökkent az ISM indexnek mind az ipari, mind a szolgáltatói szektorra vonatkozó értéke.

Pénteken a munkaerőpiaci adatok adták meg a kegyelemdöfést az amerikai piacoknak. A munkanélküliségi ráta hat százalékra emelkedett, messze a konszenzusos érték fölé, amire 1994 óta nem volt példa. A Dow emelkedésében a jelentős megrendelésekről számot adó Boeing játszotta a fő szerepet, ellensúlyozva a technológiai papírok gyenge teljesítményét.

Európa piacain korrekciós hatások is érvényesültek, ám ez kevés volt az üdvösséghez. A frankfurti tőzsdét a Deutsche Telekom húzta mélybe, egyrészt a Goldman Sachstól kapott alacsonyabb minősítése, másrészt a jelenleg folyó kötvénykibocsátás rendkívül nagy kamatterhei okán. A franciákat Párizsban az elnökválasztás első fordulójának eredménye mellett az Alcatel keserítette el, várhatóan csökkenti ugyanis a mobilgyártó hitelbesorolását a Standard & Poors.

Pénz- és értékpapírpiacEgyetlen diszkont kincstárjegy aukciót tartottak a múlt héten, amelyen a három hónapos DKJ átlaghozama nem mozdult el a 8,36 százalékról. Az eredetileg tervezett húszmilliárd forintnyit bocsátották ki, noha a beérkezett ajánlatok értéke közelítette az ötvenmilliárd forintot. Április végétől átmenetileg szünetel az MNB kötvény-kibocsátása.

Két államkötvény aukciót bonyolított le a héten az ÁKK, visszafogott érdeklődés mellett. A hároméves kötvényből az eredetileg meghirdetett harmincötmilliárdnyit bocsátották ki, a tízévesből a tervezett húszmilliárdnál kétmilliárddal kevesebbet, a beérkező ajánlatok nem sokkal haladták meg a meghirdetetett mennyiségeket. A 2005/G átlaghozama (7,88 százalék) két bázisponttal csökkent a két héttel ezelőtti állapothoz képest, a tízévesé (6,88 százalék) három bázisponttal emelkedett az egy hónappal ezelőtti aukción kialakulthoz viszonyítva. A másodpiacon vegyes ármozgások mutatkoztak: a rövid oldalon stagnáltak, illetve csökkentek, a távolabbi lejáratokon emelkedtek a referenciahozamok.

Két bázisponttal, 8,34 százalékra csökkent a DWIX index értéke.

A forint a sávban 11,6 százalékra gyengült a múlt héten, de a dollárral szemben 0,8 százalékkal erősödött a nemzeti valuta (266,8).

Továbbra is hegymenetben

Itthon újra emelkedett a tőzsde indexe. A BUX száz pont javulással 8800 ponton zárta a hetet, immár harmadszorra kísérelve meg átlépni ezt az értéket. A szituáció kísértetiesen emlékeztet a februári-márciusi időszakra, amikor az index a nyolcezres szintet ostromolta tartósan. A forgalom rendkívül változékony volt: csütörtökön például hárommilliárd forint alatti, pénteken közel tízmilliárdos.

Kedvező gazdasági mutatók javították a piaci hangulatot. De a termelői árindex vártnál nagyobb éves csökkenése, valamint a prognosztizált kétszázmilliós hiány helyett harmincmilliós többletet mutató márciusi folyó fizetési mérleg mégsem eredményezett kiugró vásárlási kedvet.

Az indextagok közül a NABI teljesített a legjobban, előző heti eredményközlése után közel egytizedével értékelődött fel a gépipari papír. Meneteltek a “gázpapírok”: a Prímagáz több mint négy, a Mol három és fél százalékkal javult. A Mol szárnyalását az az értesülés okozta, amely szerint elképzelhető, hogy még ezen a héten sor kerül a gázüzletág eladására. Ha a leköszönő kormányzat vállalja ezt a lépést, a vevő feltehetőleg az MFB lesz.

Az abszolút nyertes mindazonáltal az ÉDÁSZ részvénye volt. Az áramszolgáltató papírjának kurzusa egy hét alatt ötven százalékkal ugrott meg, köszönhetően annak, hogy az E.on bejelentette: megvásárolja a másik nagytulajdonos, a francia EDF részesedését, emellett a fennmaradó papírokra nyilvános vételi ajánlatot tesz közel tizennyolcezer forinton.

A hét vesztesei közel sem produkáltak hasonló mértékű elmozdulást: a Phylaxia és a Matáv három százalék körüli mértékben gyengült. A héten ismét az internetes társadalom össztüzébe került távközlési társaság részvényét az anyacég (Deutsche Telekom) kedvezőtlen hírei nyomták ezer forint alá.

Ami következik

Az Egyesült Államokban eseménydús hét várható. Kedden irányadó kamatszintjéről dönt a Fed, szinte biztosra vehető, hogy ezúttal sem változtat az 1,75 százalékos kamaton (sőt, általános vélekedés szerint nyár vége előtt nem várható ilyen lépés). A kísérő kommentárok ugyanakkor erősen befolyásolhatják a hangulatot. Pénteken a termelői árindex áprilisi indikátora lát napvilágot.

A technológiai szektor szerdára összpontosít majd. A Cisco és a TMP Worldwide (e-kereskedelem) azanap közli eredményét. Itthon az első negyedéves eredmények befolyásolhatják számottevően a Budapesti Értéktőzsde részvényeinek sorsát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik