Belföld

HP-Compaq: most már biztosan együtt

A Hewlett-Packard (HP) nyolchónapnyi heves vita után sikeresen végrehajtotta korábbi riválisa, a Compaq felvásárlását. A 18,7 milliárd dolláros ügylet a komputerágazat eddigi legnagyobb fúziója.

Monopólium?Az egyesült cég részesedése a szerverek piacán meghaladja a 40 százalékot, a PC-k piacán pedig 25 százalék, ez a második helyezett Dell piaci hányadának több mint kétszerese. Továbbá az IBM és az Electronic Data Systems után a harmadik legnagyobb számítógép-szolgáltatásokat kínáló cég lesz. A nyomtatók piacán tovább szeretnék erősíteni vezető szerepüket.

Az új HP keddtől működik, székhelye továbbra is a kaliforniai Palo Alto. Az egyesült cégek előző üzleti évi adatai alapján az új HP 78,8 milliárd dolláros összforgalmat bonyolít le, megközelítve ezzel a világelső IBM-et, mely tavaly 88,5 milliárd dolláros forgalmat produkált.

Az egyesült óriásvállalat részvényei keddtől HWP helyett HPQ tickerkód alatt futnak a New York-i tőzsdén (NYSE), míg az önálló Compaq papírok kereskedését hétfőn tőzsdenyitás előtt függesztik fel.

A 18,6 milliárd dolláros ügylet lezárása előtt múlt csütörtök délután nyílt meg az út, miután a delaware-i bíróság elutasította a hónapok óta az egyesülés ellen küzdő Walter Hewlett beadványát. A vállalatot alapító William Hewlett fia, a fúzió legnagyobb ellenzője azzal vádolta a céget, hogy az az utolsó pillanatban “megvásárolta” a Deutsche Bank és a Northern Trust szavazatait, ezzel az összeolvadás javára billentve a március 19-ei részvényesi szavazás végeredményét. Hewlett végül belenyugodott a döntésbe, és jelezte, nem gördít további akadályokat az ügylet létrejötte elé.

A Compaq elnök-vezérigazgatója, Michael Capellas egy csütörtökön tartott befektetői tanácskozáson elmondta, hogy az új vállalat továbbra is nagy hangsúlyt fektet majd a közvetlen termékértékesítésre, ezzel is igyekezve ledolgozni a Dell-lel szembeni hátrányát. Capellas, aki egyben a HP elnöke és operatív vezérigazgatója lesz, hozzátette, hogy a cég számára az első és legfontosabb feladat a fölös raktárkészletek felszámolása.

A vállalat hivatalos keddi bevezetésekor várhatóak részletek azzal kapcsolatban, hogy a HP és a Compaq termékvonalából melyeket viszi tovább az egyesült vállalat, illetve mely részlegeket kívánja leépíteni. Capellas elmondta, hogy az egyesülésnek köszönhetően a két cég jelentős költségmegtakarításra számít. A HP reményei szerint az akvizíció révén 2003-ban 2 milliárd, míg 2004-ben 2,5 milliárd dollár megtakarításra van kilátás.

A fúzió hazai vonatkozásaiAz új HP magyarországi leányvállalata várhatóan Beck Györgyöt (korábban a Digital, jelenleg a Compaq Magyarország vezérigazgatója) választja majd meg a cég ügyvezető igazgatójává, amennyiben végső engedélyezésre kerül a két cég egyesülése az Amerikai Egyesült Államokban, és a magyarországi versenyhivatal is engedélyt ad rá. Az ügyvezető megnevezése tükrözi a HP és Compaq integrációs tervezésének előrehaladott állását, és egyben azt is bizonyítja, hogy jó úton halad a két cég a fúzió gyakorlati megvalósításának elindítása felé.

Capellas azt is hangsúlyozta, hogy a két vállalat eltérő kultúrájának integrálása messze nem olyan nehéz feladat, mint azt sokan állítják. Mint mondta, éppen a hétvégén tartott a cég 300 vezető számára tréninget, és ezen egyáltalán nem szúrt szemet, hogy ki melyik vállalattól érkezett. Mi több, tette hozzá, a HP elnök-vezérigazgatójával, Carly Fiorinával kitűnő a kapcsolata.

A fúziót értékelő szakértők szerint a Capellas előtt álló egyik legnehezebb feladat mégiscsak az lesz, hogy nyugodt légkört teremtsen a cég 150 ezer alkalmazottja számára. A cégen belül ugyanis sokan kifogásolták Fiorina stílusát az egyesülés melletti elszánt küzdelemben, és az sem mellékes, hogy az elkövetkező két évben az új HP 15 ezer állás megszüntetését tervezi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik