Belföld

GameCube Európában – forró a hangulat

Péntek óta a Nintendo GameCube konzolja is kapható Európában, izzik a hangulat a játékkonzolpiacon. A verseny oly éles, hogy a Nintendo már a piacra lépés előtt két héttel mérsékelte árait. Közben nyári álommunkára várja a játékoskedvűeket.

A Nintendo harmadikként lép a várhatóan nagy hasznot hajtó európai piacra. Reméli, hogy alacsony áraival mind a Sony Playstation 2 konzoljának, mind a Microsoft Xboxának méltó ellenfelévé válhat.

GameCube Európában – forró a hangulat 1Péntek, nulla óra nulla perc

A BBC híradásai szerint Nagy-Britanniában 50 ezer játékos rendelte meg elővételben a GameCube-ot, számos üzlet pénteken már nulla órakor kinyitott. A Nintendo a konzol európai népszerűsítésére 61,7 millió fontot költ. Reményei szerint az első két hónapban kétmillió darabot sikerül a kontinensen eladnia belőle.

A Nintendo a konkurenciával szemben nem hardware-re, hanem a játékokra koncentrál: míg a riválisok a dobozba CD- vagy DVD-lejárszót is beépítettek, a GameCube kizárólag a játékélményt tartja szem előtt. Az induláskor 20 játék lesz elérhető a konzolhoz, de ez a szám nyár végére a tervek szerint 50-re emelkedik.

Konzolháború számokban • Xbox:

világszerte 4,5 milliót adta el eddig belőle, Nagy-Britanniában 199 font az ára. A Microsoft 2001. novemberében kezdte piaci bevezetését, először az USA-ban lépett színre vele.• GameCube: világszerte 4 milliót adta el eddig belőle, Nagy-Britanniában 129 font az ára. A Nintendo 2001. szeptemberében kezdte piaci bevezetését, először Japánban lépett színre vele.• Playstation2: világszerte 28 milliót adta el eddig belőle, Nagy-Britanniában az ára 199 font. A Sony 2000. márciusában kezdte piaci bevezetését, először Japánban lépett színre vele.

Árverseny már a piacra lépés előtt

Két héttel az európai bevezetés előtt a Nintendo már csökkentette is árait: bár eredetileg 199 fontért kívánta piacra dobni a GameCube-ot, végül 70 fonttal alacsonyabb ár mellett döntött, megtartva Európában is a legolcsóbb konzol címet.

A döntést nagyban befolyásolhatta a Microsoft három héttel ezelőtti lépése: a szoftveróriás az alig néhány hónapja piacra dobott Xbox árát Európában és Ausztráliában drasztikusan csökkentette. Európában április 26-ától az eddigi 479 euró helyett csupán 299 eurót (265 dollár) kell fizetniük a vásárlóknak, és ez az ár már alacsonyabb, mint az 299 dolláros amerikai kiskereskedelmi ár. Nagy-Britanniában az ármérséklés “csupán” 34 százalékos volt: az eddigi 299 font helyett a jövő héttől 199 fontot kell fizetniük a fogyasztóknak.

Álommunka a Nintendónál

Valószínűleg az év állását kínálja a Nintendo az Egyesült Államokban, legalábbis fanatikus videojátékosoknak biztosan. A társaság 50 nagykorút keres nyári munkára, teljes munkaidőben. A feladat nem összetett: egész nap játszani kell a Nintendo videojátékaival.

Nagy kihívásokat és előrelépési lehetőségeket ugyan nem kínál a cég, de az egész napos játékért 100 dollárt fizet. A kiválasztottak júliusban és augusztusban mellesleg az utcákat járva népszerűsítik a GameCube és a GameBoy játékokat, emellett koncerteken, kiállításokon és bevásárló központokban kell ecsetelniük a játékok sokszínűségét és megunhatatlanságát.

“Fizetést kapsz azért, hogy koncertekre jársz, egész nap jó fej emberekkel játszol, és emellett minden barátod az irigyed lesz – emeli ki a Nintendo a nem hétköznapi állás sokrétű élőnyét. – Emellett az önéletrajzodban is jól fog mutatni a cégnél töltött idő, és az ott szerzett tapasztalat.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik