Belföld

Azé a föld – aki kapja

Valóságos nyilatkozatháború tört ki Orbán Viktor keddi bejelentése után, amely szerint az állami tulajdonban lévő földeket versenytárgyalásos formában azonnali értékesítésre tűzik ki. Az MFB már dolgozik a hitelkonstrukción.

A következő napokban dolgozzák ki a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) a kormánybejelentés értelmében júniusban megkezdődő új termőföldvásárláshoz igényelhető hitelkonstrukciót – közölte Horváth József, az MFB Rt. szóvivője. A szóvivő szerint a hitel kondíciói hasonlóak lesznek a februárban bevezetett agrárhitelhez. A hitelképesség vizsgálatát a Konzumbank végzi, 18 napos elbírálással.

Agrárhitel-tapasztalatokÁprilis végéig 2727 agrárhitel-kérelmet fogadott be a Konzumbank. Az összesen 70,6 milliárd forintot kitevő hitelkérelmek egyharmadát a mezőgazdasági kis- és középvállalkozások, míg kétharmadát, 47,5 milliárd forintot a családi vállalkozások igénylik. A 47,5 milliárd forintos kérelem 17 százalékát teszik ki a termőföld vásárlásához igényelt kölcsönök, vagyis közel 8 milliárd forintot.

Kölcsönből az egészet

Horváth József elmondta, hogy fedezetként a megvásárolandó földterület szolgál majd, függetlenül attól, hogy a föld haszonbérleti szerződéssel terhelt-e. A szóvivő nem tartotta kizártnak, hogy a leendő tulajdonosok a termőföld teljes vételárát kölcsönből finanszírozhatják majd.

Orbán Viktor a kabinet keddi ülését követően jelentette be: versenytárgyalás formájában azonnali értékesítésre tűzik ki az állami tulajdonban lévő földeket. A kormány döntését az indokolja – fogalmazott a kormányfő -, hogy enyhíteni kell az országosan észlelhető földéhséget, ami a családi gazdaságok és az egyéni gazdák fejlődésének legkomolyabb gátja.

Svájci lapvélemény”Megállapítható, hogy a belpolitikai harcban a szocialisták a kilencvenes évek elején a termelőszövetkezetekből kialakult üzemek mellett lépnek fel, amelyeknek irányítói klientúrájukhoz számítanak, a Fidesz viszont a jelek szerint a vidéki lakosságnak kíván utolsó gesztust tenni” – írja a Neue Zürcher Zeitung tudósítója a kedden kirobbant vitával kapcsolatban.

Tart a kampány lendülete

Az ellenzék úgy véli, az intézkedés csupán arra lesz jó, hogy a Fidesz az utolsó pillanatban leoszthassa klientúrájának az állami tulajdonban lévő földeket – összesen 380 ezer hektárt, a magyar szántóterületek 7-8 százalékát. A 6 millió 300 ezer hektárnyi megművelt területből 350 ezer hektárt érint a bejelentés.

Németh Imre, az MSZP agrárminiszter-jelöltje megdöbbentőnek tartja, hogy a “narancsbárók, akik a tizenkét állami gazdaságot megszerezték, most földbirtokossá akarnak válni”, és ehhez a kormány segédkezet nyújt. Az üggyel kapcsolatos további nyilatkozatok leginkább a kampányt idézték, racionális közgazdasági érvekkel senki sem szolgált.

Például…Az ominózus intézkedéssel nem mellékesen a versenyképesen működő agrárcégeket lehetetleníti el a kormány – állítja az agrárközgazdász. Példaként az Agrogorzsa Rt.-t hozza fel. A jelenleg száz százalékig az ott dolgozó körülbelül 170 személy tulajdonába lévő cég is az érintett földeken gazdálkodik. Amennyiben az ilyen a gazdaságok elveszítik földterületeiket, a magyar agrárium legjelentősebb cégeinek működése válik lehetetlenné.

Földre éhes spekulánsok?

Raskó György agrárközgazdász, a mezőgazdasági tárca korábbi közigazgatási államtitkára elismeri, hogy nagy szükség van a családi gazdaságok megerősítésére. Az FN érdeklődésére fontosnak tartotta azonban kifejteni, hogy ezeken a korábban uradalmi birtokterületeken soha nem volt hagyománya a családi gazdaság keretein belül való működésnek – így gyakorlatilag földéhségről sem igen lehet beszélni.

Továbbá körülbelül 30 olyan gazdaság működik ma Magyarországon, amely 10 évre szóló haszonbérleti szerződést kötött az ÁPV Rt.-vel, ezekben az esetekben pedig a fölvásárlásba fogó családi gazdaságnak ennyi időt kellene várnia arra, hogy megművelhesse az általa megvett földet. Ilyen családi gazdaság valószínűleg kevés van. Spekulánsból viszont annál több – jegyezte meg Raskó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik