Belföld

Tőzsdehét – elhúzódó váltóláz

A rendkívül szoros választási végeredmény gyengítette a részvényárakat a pesti tőzsdén. A nyugati tőzsdék teljesítményét látva persze még mindig kellemesnek mondható a közel két százalékos csökkenés.

Siralmas hetet produkáltak a börzék az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. A Dow három és fél, a Nasdaq hétszázalékos zuhanással zárt, Európában három és öt százalék közötti esést mutattak az indexek.

Pedig úgy tűnik, a tengerentúlon beindult a lokomotív: pénteken a gazdasági növekedés első negyedéves, meglepő mértékű emelkedéséről számoltak be az Egyesült Államokban. Éves szinten 5,8 százalékkal bővült a bruttó nemzeti termék, miközben a neves elemzőtársaságok konszenzusa öt százalékot valószínűsített.

Erre az adatra emelkedéssel reagáltak a tőzsdeindexek. A Michigan Egyetem vártnál jóval gyengébb értéket hozó áprilisi fogyasztói bizalmi felmérése hatására viszont még pénteken is estek a részvényárak.

Intő jelek

A harminc százalékot közelítette a svéd Ericsson papírjainak zuhanása. A telefongyártó komoly profit warningot közölt hétfőn, s ez egyrészt ötéves mélypontra küldte részvényét, másrészt magával rántotta az európai telekomszektort is.

Az Egyesült Államokban vállalati oldalról is rendesen kapták a pofonokat a befektetők: az Exxon eredménye messze elmaradt a várakozástól, a Tyco pedig profit warningot tett közzé. Pozitív hírrel a meghatározó tőzsdei társaságok közül csak az Amazon.com tudott szolgálni.

A negatív hangulatot szította a várakozásoknál gyengébb német IFO üzleti bizalmi index, valamint az amerikai tartós fogyasztási cikkek rendelésállományának becslésekkel mit sem törődő jelentős csökkenése is. Ráadásul Nagy-Britannia gazdasági növekedése az első negyedévben szintén jócskán elmaradt a prognosztizálttól.

Pénz- és állampapírpiacVisszafogott érdeklődés kísérte a múlt héten megtartott állampapír-aukciókat. Az ÁKK három diszkont kincstárjegy kibocsátást tartott, mindegyik esetben az előzetesen meghirdetett mennyiséget juttatták az elsődleges forgalmazókhoz. A három hónapos jegyből húsz-, a hat hónaposból huszonhét-, a tizenkét hónaposból harmincmilliárdnyit bocsátottak ki, másfél-kétszeres túljegyzés mellett. Az átlaghozamok nem mutattak nagy mozgást. A legrövidebb diszkonté egy bázisponttal csökkent (8,36 százalék), a féléves papír hozama (8,39 százalék) két, a leghosszabb futamidejű jegyé (8,37 százalék) hat bázisponttal emelkedett.

A három hónapos MNB kötvényből a megszokott tízmilliárdot dobták piacra, két bázisponttal csökkenő, 8,33 százalékos átlaghozam mellett.

Minimális emelkedést mutattak a héten a referenciahozamok, a DWIX index értéke egy bázisponttal, 8,36 százalékra csökkent.

Kétszázhetven forintra erősödött a forint a dollárral szemben, a sávon belül némiképp gyengülve, a centrumtól 12,3 százalékra zárt.

Választási utórezgések

Térségünkben felfelé mozogtak a börzemutatók, így a magyar piac a két világ határzónájába állt be. A BUX százhatvan pontot vesztett értékéből öt nap alatt, a napi forgalom átlagosan hat és félmilliárd forint volt.

Nem tett jót a befektetők hangulatának a választások utáni szócsata, illetve az újraszámlálások nyomán kialakult bizonytalan helyzet. A szocialista pénzügyminiszter-jelölt fontos kijelentéseinek erejét vette az a tény, hogy legkorábban pénteken születhet meg a voksolás hivatalos végeredménye. Pedig olyan kérdéseket érintett, mint a kárpótlási jegyek helyzetének rendezése, a forint árfolyama (amelyet nem kívánnak tovább erősíteni – ám az esni mégsem volt hajlandó), illetve a Mol gázüzletága (amelyet nem szeretnének hátukra venni).

A hét nyertese a Pick volt. A szalámipapír közel egynegyedével drágult, miután az Arago bejelentette, hogy a szegedi cég mai – első nekifutásra határozatképtelen – közgyűlésén kirívó nagyságú, ezerforintos osztalékot javasol és szavaz meg.

Jól teljesített a horvát leánycégében részesedését növelő Synergon, illetve az új történelmi árcsúcsot beállító Egis is, a részvénykurzusok négyszázalékos javulásukkal is a piac fölé tudtak nőni. Hét elején még tovább száguldott az Antenna, a profitrealizálások nyomán azonban már negatív heti szaldóval zárt.

Szárnyuk szegett blue chipek

A vezető papírok mindegyike csökkenéssel zárta a hetet. Az OTP Bank és a Matáv árfolyamváltozása nem volt számottevő, a Mol egy százalékot vesztett értékéből, a Richter kilenc százalékot zuhant, “kiérdemelve” a hét vesztese címet. A gyógyszerpapír mélyrepülése szerdáig tartott. Akkor jelent meg a Richter első negyedéves – várakozásokat felülmúló – profitja, de csak megállítani tudta a papír gyengélkedését. Fennállásának legjobb negyedévéről közölt adatokat a NABI, árfolyamában ez két százalék javulást eredményezett.

Folytatta korrekcióját a forró hangulatú közgyűlés előtt álló Pannonplast. Nagyot esett a Fotex is, a Humet börleszkbe illő részvényesi találkozója folytán esett négy százalékot (lefoglalt bizonylatok híján nem lehetett elfogadni a tavalyi eredményt).

Hétfőn befejeződik az éves rendes közgyűlési szezon itthon, makromutató pedig csak pénteken adhat némi támpontot (a márciusi folyó fizetési mérleg okozhat némi meglepetést). Szerdán szinte egész Európában szünnapot tartanak, ám az Egyesült Államokban nem áll meg az élet, az üzleti bizalmi indexek legfontosabbika, az ISM index jelenik meg. Lényeges mutatók látnak napvilágot hétfőn (lakossági fogyasztás és megtakarítás márciusban), valamint pénteken (április munkaerőpiaci adatok).

A hét utolsó napján várható az Európai Központi Bank kamatdöntése. Több mint valószínű, hogy nem történik változtatás, az ECB előszeretettel várja ki az amerikai “kollégák” irányadó lépéseit.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
8702,1
-1,80 %
22,03 %
Varsó WIG
15162,7
1,83 %
8,91 %
Prága PX50
458,0
3,36 %
16,07 %
Frankfurt DAX
5000,4
-5,38 %
-3,10 %
Párizs CAC
4453,1
-3,33 %
-3,71 %
London FTSE
5159,0
-3,45 %
-1,12 %
Nikkei 225
11541,4
0,26 %
9,47 %
Hang Seng
11385,1
1,18 %
-0,11 %
Dow Jones IA
9910,7
-3,38 %
-1,11 %
Rio Bovespa
13075,5
-2,99 %
-3,70 %
Mexikó BOLSA
7491,8
-0,23 %
17,57 %
Nasdaq
1663,9
-7,40 %
-14,69 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik