Belföld

Eltérő kultúrák – tréninggel megoldható?

Ausztriában úgy tartják, ha a keleti partner azt állítja, minden rendben, akkor biztos, hogy gond van. Ami ugyanis nálunk apró hiba, az náluk már elég ok a vészharang kongatására.

Eltérő kultúrák – tréninggel megoldható? 1Az országhatárokon átívelő gazdasági kapcsolatok egyre általánosabbá válhatnak, ahogy a telekommunikáció és az informatika fejlődik. Lehetséges napi kapcsolatot létesíteni a külföldi partnerekkel, ha az együttműködés úgy kívánja meg. Csakhogy az együttműködés nem mindig zökkenőmentes.

Nem babra megy a játék, kedvező kapcsolatot tehet végleg tönkre egy ostoba hiba. Például az arab partner felesége után érdeklődő, Európában szokványos, udvarias kérdés. Nem érdemes ilyen költséges hibát elkövetni. A kulturális eltérések leküzdésére már tréningeket is szerveznek.

A kulturális tréningek témái• Hétköznapi helyzetek

• Ismerkedés, köszönés, udvariassági formák

• Munkavállalási lehetőség felesége számára

• Iskolarendszer

• Sport és szabadidős lehetőségek a gyerekek számára

• Bank, fizetési rendszer

• Társadalmi, kulturális élet

• Vásárlási szokások

• Orvosi ellátás

• Kulturális értékek, hagyományok

• Szociális rendszer, vallás

• Munkahelyi helyzetek

• Menedzsment rendszerek, döntési utak

• Tárgyalástechnika

• Verbális és nonverbális kommunikáció

• Etikett

• Saját munkavégzési szokások tudatosítása, alkalmazkodó készség kifejlesztése

Országspecialista trénerek

Egy cég sikeres nemzetközi kapcsolatainak fenntartásához nem elegendő az adott nyelv kielégítő ismerete. A nyugat-európai kultúrákban például inkább a szakmaiság meghatározó, a magánéletet nem vonják be az üzleti életbe. Ezzel szemben az ázsiaiak és a kelet-európaiak sokkal személyorientáltabbak, igénylik és el is várják a személyesebb jellegű kapcsolatot, különben nem éreznek bizalmat a partner részéről. Az ilyen információk nélkül lehetetlen sikeres külföldi kapcsolatokat kiépíteni.

A kulturális nehézségek leküzdésére nyújtanak eszközt a Berlitz Hungary Kft. cross-cultural tréningjei. Más országok Berlitz irodáiban már évek óta tartanak ilyeneket. Magyarországon egy éve működik a program. “Eddig csak külföldiek vették igénybe ezt a szolgáltatásunkat, akik Magyarországra telepedtek” – mondta el a FigyelőNetnek Hoór Kriszta, a Berlitz Magyarország Kft. egyik iskolájának igazgatója.

A tréningeket cross-cultural trénerek vezetik, akik nemcsak az ehhez szükséges képzettséget szerezték meg, hanem saját külföldi élet- és munkatapasztalatuk is van. A tréningen vezetőként még részt vesz egy országspecialista. Például a külföldieknek tartott tréningeket vezető amerikai hölgy már régóta hazánkban él. “Ez azért fontos, mert ő kívülről és belülről is látja Magyarországot, ezért jobban tud segíteni a beilleszkedésben” – mondja Hoór Kriszta.

A magyar résztvevők számára szintén olyan trénerek tarthatnak előadást, akik a célországban huzamosabb ideig éltek. Egy külföldi leányvállalat, a gyakori külföldi utak vagy külföldi partnerek ugyanis már komolyabb felkészülést igényelnek. Nem elég az adott ország felületes ismerete, járatosnak kell lenni az adott nemzet tabutémáiban és betartandó szabályaiban.

Eltérő kultúrák – tréninggel megoldható? 2Máshol más a szokás

A háromnapos tréning során a Berlitz kulturális tanácsadói ezekben a kérdésekben nyújtanak segítséget. A résztvevők megismerkedhetnek az adott országgal, az ottani vezetési és szervezési eljárásokkal, tabutémákkal, szabályokkal, az ajánlott verbális és nonverbális kommunikáció módjával és az eltérő munkastílussal. Segítséget kapnak a tárgyalások lefolytatásához is. Ezen ismeretek birtokában már kiépíthető hosszú távú, előnyös üzleti kapcsolat. Ez a tréning elsődleges célja.

A tapasztalatok azt mutatják, már az is fontos kérdés, hogy a külföldi partner is ugyanúgy értelmezze a fennálló üzleti kapcsolatot. Milyen fontos számára a hierarchia, a kapcsolattartás során a formalitás? Mennyire lehet vagy kell személyes témákról is beszélni? Milyen a hazájában szokásos tárgyalástechnika?

A távol-keletiek például mereven ragaszkodnak a bevett tárgyalási szabályokhoz. A hierarchia ellen sem szabad véteni egy tárgyalás során. Az idősebb embereket ott ugyanis nagy tisztelet övezi. Ha ennek a hagyománynak más országok tagjai nem vetik alá magukat, búcsút inthetnek az üzletnek.

Apróságokra is figyelmet kell fordítniuk a külföldiekkel kapcsolatot tartó üzletembereknek. Ami számukra teljesen normális, máshol visszatetszést válthat ki. Ha Finnországban valaki mások előtt kifújja az orrát, biztosra veheti, hogy a vendéglátók egy ideig rá sem bírnak majd nézni, annyira visszataszítónak találnak egy ilyen tettet. Ha az üzletnek nem is lőttek, a kommunikáció és a feltételek kedvező megszabása már biztosan nem fog olyan könnyen menni.

Fordítva sem könnyűA Berlitz Magyarország Kft a hosszabb külföldi tartózkodás után hazatérők számára is szervez tréninget. A hazatérés ugyanakkora sokkot jelenthet a cég munkatársa és családja számára, mint a kitelepülés. Nekik segít a hazatérők szemináriuma a szakmai és privát életbe való visszailleszkedésben.

A család sem maradhat ki

Ha valaki úgy dönt, külföldön vállal munkát, az a családját is érinti. A sikertelen külföldi kiküldetések okát több cég a családdal kapcsolatos problémákra, a családtagok sikertelen beilleszkedésére vezeti vissza. Ezért nemcsak a munkatársat, hanem családját is felkészítik az adott ország elfogadására.

A Berlitz Magyarország Kft ebből a célból létrehozta Living and Working programját. Ennek keretein belül terület- és országspecifikus információkat nyújtanak a külföldi célállomásról. Megkezdése előtt a résztvevő kitölt egy kérdőívet, ennek alapján a számára legmegfelelőbb személyre szabott kétnapos programot állítják össze.

A külföldön munkát vállaló munkatárs és családja is megismerkedhet az adott ország szokásaival, hagyományaival. A tréninget tartó kulturális tanácsadók nemcsak felszínesen mutatják be a kultúrát, hanem például az ottani emberek nonverbális kommunikációjának jelentőségét is elmagyarázzák. Emellett természetesen a verbális kommunikációt és az üzleti etikettet is megismertetik résztvevőikkel. Az üzleti sikerek mellet elsődleges cél a család tagjainak bemutatni a célország életmódját, hogy hétköznapi helyzetekben feltalálják magukat.

A kétnapos program igény szerint meghosszabbítható, és a témák köre a család véleménye alapján kiszélesíthető. “Mindenkinek más fontos -mondja Hoór Kriszta. – Van, aki a helyi tárgyalástechnikát akarja megismerni, másokat jobban érdekelnek a vendéglátás szokásai és a magánélet részletei.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik