Belföld

Anonim off-shore bankszámlák Budapestről – PSZÁF vizsgálat

Budapesti anonim bankszámla-nyitási lehetőségre hívja fel a figyelmet egy website. A közvetítő amerikai cég bankszámláját a K&H vezeti, de közlése szerint nem kínál anonim számlákat. A PSZÁF vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Anonim off-shore bankszámlák Budapestről – PSZÁF vizsgálat 1Az adóparadicsomként ismert Egyesült Államok-beli Delaware-ban több hitelintézet kínálja pénzügyi szolgáltatását. A lehetőségeket összefoglaló egyik honlapon külön felhívják a figyelmet egy budapesti bankra, amelynek előnye, hogy Magyarország “nem túl ismert” off-shore paradicsom.

Az oldalt működtető közvetítő segítséget nyújt cégek alapításához, vállalati és magánbankszámlák nyitásához. Igényelhető anonim számla, de lehetőség van arra is, hogy tetszőleges nevet adjunk meg számlatulajdonosként.

Magyarország adóparadicsom?Tavaly a bejegyzett off-shore státusú cégek mintegy 19 milliárd forint adót fizettek be Magyarországon. A magyar jog 1994 óta teszi lehetővé az off-shore cégek bejegyzését, pénzügyminisztériumi engedéllyel. Ezeknek a 18 százalékos társasági adó helyett csupán 3 százalékot kell fizetniük. Egyéb adóbefizetésük elenyésző, mivel csupán néhány alkalmazottat foglalkoztatnak Magyarországon. Az off-shore cégek “fellendülése” 2000-ben volt, akkor a bejegyzett és az APEH-nek adót fizető cégek száma megduplázódott: az 1999-es 222-ről 443-ra nőtt. Ez egy korábbi OECD-ajánlásnak volt köszönhető, amelynek betartása esetén 2003 lehetne az utolsó év, amikor kedvezmények adhatók ezeknek a társaságoknak. 2005 végéig azonban jogosultak lehetnek a kedvezményekre azok az off-shore cégek, amelyeket 2000. december 31-éig jegyeztek be Magyarországon.

“A budapesti bank nem túl biztonságos”

A FigyelőNet potenciális befektetőként – Juan Gomez néven – érdeklődött magyar bankszámlanyitási lehetőségekről a website üzemeltetőjénél, és meglepő választ kaptunk: a delaware-i cég közölte, hogy a budapesti bank nem túl biztonságos, helyette egy észak-európai ország legnagyobb bankját javasolja. Többszöri levélváltással sem sikerült kiszedni belőlük, hogy melyik magyar bankkal állnak kapcsolatban. A weblapon a közvetítő amerikai cég számlavezető bankjaként a Kereskedelmi és Hitelbank van feltüntetve.

A K&H szóvivője, Horváth-Magyary Nóra megkeresésünkre elmondta: a bankot az offshoresimple.com nem olyan módon említi, mint ahol számla nyitható, hanem akként, ahová a honlap tulajdonosa szolgáltatásainak ellenértékét (a bejegyzési díjat) kéri utalni. Elképzelhető, hogy a konkrét bank megjelölése nélkül említett budapesti számlanyitási lehetőség miatt egyesek a K&H-nál kísérelnek meg számlát létesíteni, de erre csak az azonosítási procedúrák után van lehetőség.

A banknak nincs olyan speciális banki terméke, amely az átlagosnál, illetve törvényesnél nagyobb diszkréciót ígérne – tudatta lapunkkal Horváth-Magyary Nóra. A K&H, akárcsak majdnem minden magyar versenytársa, vezet számlát külföldi magán- és jogi személyek részére, akik között a megfelelő feltételek megléte esetén lehetnek off-shore országban bejegyzett cégek is, mivel ez önmagában nem illegális.

Átfogó PSZÁF-vizsgálat

Vadász Iván adószakértő szerint megszegi a pénzmosási törvényt az a bank, amely a szolgáltatást kínálja a honlapon. A titkos számlákon nem követhető ugyanis a pénzáramlás, a bankok már nem nyithatnak anonim betéteket, és pénzfelvételkor a régieknél is azonosítani kell a tulajdonost. Azonosítás lehetősége nélkül pedig fel kell függeszteni a pénzügyi szolgáltatást. A szakértő megtévesztőnek találta, hogy a honlapról nem derül ki, melyik magyar bank kínálja pénzügyi termékeit, viszont a K&H neve szerepel az oldalon.

Az APEH levelében arról tájékoztatta az FN-t, hogy az ominózus honlapról hivatalból tájékoztatta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét. A PSZÁF átfogó vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, és annak kezdeti szakaszára tekintettel illetékese csak annyit mondott, hogy “aggályosnak találják a szolgáltatást.”

Anonim off-shore bankszámlák Budapestről – PSZÁF vizsgálat 2Amerikában is problémásak az off-shore számlák

Egy-két millióra teszi az amerikai szövetségi adóhatóság (Internal Revenue Service, I.R.S.) azon magánszemélyek számát, akik jövedelmük egy részét adóparadicsomokban vezetett bankszámlákon igyekeznek az adóhatóság látókörén kívül helyezni. Jórészt olyanok, akik a legnagyobb személyi adófizetők lennének, ha a tisztességes utat választanák – írta a New York Times. Egy közelmúltban végzett felmérés az adóhatóságot is megdöbbentette, mert bár köztudott volt, hogy sokan élnek ezzel a lehetőséggel, a feltárt esetek száma mégis meghaladta a korábbi becsléseket. Mivel a számlák legalitása erősen kétséges, jellemzően nem olvasott lapokban, bankfiókokban hirdetik a lehetőséget, hanem az interneten.

A kedvezményes adókulcsok miatt népszerűvé vált off-shore államokban nyitott számlák a bejelentett munkavállalóknak persze nem túl kecsegtetőek, annál inkább a befektetőknek, művészeknek. Kecsegtető lehet egy távoli off-shore paradicsomba átutalni titkos jövedelmeiket, osztalékukat, nyereségüket és ezzel az adóhatóságot megkerülni.

Feleségek, hitelezők elől elrejtett jövedelmek

Az adómegkerülés mellett persze sokkal személyesebb okok is szerepet játszhatnak abban, hogy egyesek ilyen számlákat nyitnak. A vizsgálatnál találtak olyan férfit, aki a felesége elől kívánta eldugni vagyonát, hogy abból szeretőjét pénzelje. De váláskor felmerülő vagyonelosztásnál sem haszontalan ez a megoldás, illetve olyan peres esetekben, amikor a hitelezők kutatnak a delikvens anyagi javai után. Ilyenkor az adómentesség csak ráadás.

Az I. R.S. 2000-ben megvizsgálta azokat az eseteket, amikor a karibi adóparadicsomokban vezetett számlákhoz kötődő American Express és MasterCard hitelkártyákat az Egyesült Államokban használták fizetésre. Ennek alapján az adószakértők úgy becsülték, hogy minden ezer amerikaiból egy használ ilyen számlát.

Míg a Visa és a MasterCard hálózata nem tudja azonosítani a kártyatulajdonost, az American Express igen. Ez utóbbi társaság vállalta azt, hogy miután az ügyfelet értesíti, tájékoztatja az I.R.S.-t, amennyiben kétes esetekre bukkan. A megállapodás szerint olyan számla esetén jeleznek, amelyet adóparadicsomban vezetnek, és 1998 és 1999 között legalább 5 alkalommal használták az Egyesült Államokban, legalább egyszer 2500 dollár értékű vásárlásra, amibe beletartozhat az autó-, ékszer- és a yachtbeszerzés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik