Belföld

m1- Közszolgálat, pártszolgálat

Hogy került szombat este Lévai Anikó a kampánycsend kellős közepén, főműsoridőben, a közszolgálati televízió híradójában a képernyőre? Fontos hírt kellett közölnie a nyilvánossággal: köszöni, jól érzi magát. Péntek esti összeállítása is bizonyította az m1 "pártatlanságát."

Felesleges most arról beszélni, hogy ha bárki jól van, az nem hír. Mindegy, hogy balról vagy jobbról jött a provokáció, hogy bármely oldal “bolondozott” is, és küldözgette országszerte sms-ben, arra nem reagálhat az m1 azzal, hogy szerepelteti a miniszterelnök feleségét, sajnálatot ébresztve iránta.

m1- Közszolgálat, pártszolgálat 1O.V. megverte Lévai Anikót

A Magyar Televízió szerkesztői azzal szereztek maguknak felhatalmazást a first lady szerepeltetésére, hogy az “O.V. annyira megverte Lévai Anikót, hogy a Kútvölgyiben fejműtétet hajtottak végre rajta.” sms-t megkapva, nagyon sokan aggódtak.

A riporter megkereste Lévai Anikót, aki megnyugtatta az országot, hogy jól van. Majd hozzátette – ezt is a legmélyebb kampánycsend idején -: nagyon szomorú amiatt, hogy őt is és a gyerekeket sem kímélik ebben a kíméletlen kampányban.

Sokat elárul az sms. Orbán Viktor nem szerepelhetett a hírben, ezért csak a kezdőbetűi voltak olvashatóak. Az sms szerkesztőjének tekintettel kellett lennie arra, hogy az m1 nem mutathatja a szöveget akkor, ha benne van a miniszterelnök neve. Lévai Anikót viszont kiírta. Nem az állt a sms-ben, hogy Orbán Viktor megverte a feleségét, ebből ugyanis egy hang sem mehetett volna le.

Karamboloznia kell Medgyessynek?

A Fideszhez közeli Magyar Nemzet még az első forduló előtt megszellőztette: ismereteik szerint a szocialisták azon törik a fejüket, hogy Medgyessynek karamboloznia kellene. Ezek a szappan- és mosópor-értékesítő szakemberek őszintén hittek abban, hogy Horn Gyula annak idején azért nyerte meg a választásokat, mert acélkorona volt a fején. Aki ezt a trükköt valamilyen módon nem alkalmazza a kampányában, az félmunkát végez. Sokáig úgy látszott, hogy megússzuk “csigolyamesterkedés” nélkül.

De nem: az sms szerint Orbán Viktor fejen verte Lévai Anikót, sőt műtét is volt. Aztán mégsem. De Lévai Anikót a jogérzéke nem fogta vissza a nyilatkozattételtől, sőt belekeverte a gyerekeket is. Annak ellenére, hogy az sms-ben szó sem volt a gyermekekről.

Miért is jó kampánycsendet sérteni?

De ugorjunk egy nagyot! Miért is jó kampánycsendet sérteni? Mert ez a legkevesebb, amit a televíziósok megtehetnek a kormányért, azért a testületért, amely az Alkotmánybírósággal és az Európai Bizottság elnökével, valamint a EU országjelentésével dacolva nem engedte be az ellenzéket a kuratóriumokba, és ezzel segédkezet adott a polgári kormánynak, hogy az esetleges vereség óvásához lehessenek rájuk hivatkozni: hiszen megszegték a kampánycsendet, vagyis nem törvényesen folyt a választás! Számít-e ilyenkor, hogy a törvényteleneség okai is ők voltak?

A közszolgálati tévé péntek este is bizonyította “pártatlanságát”

A közszolgálati televízió pénteken este, a kampánycsend megkezdése előtt néhány órával, este fél nyolctól negyed tizenegyig olyan témájú és tartalmú műsorokat sugárzott, amelyek a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményeinek aligha felelnek meg.

A Magyar Televízió Híradójában szinte kivétel nélkül a Fideszt támogató és az MSZP-re nézve hátrányos hírek szerepeltek (kivéve a városligeti szocialista-nagygyűlést, amelyről viszonylag objektív tudósítás volt látható). Ezután Orbán Viktor két választási forduló közötti vidéki kampányáról közölt patetikus Vangelis-zenével aláfestett beszámolót a közszolgálati csatorna. Ebben például Helmut Kohl is megszólalt: a volt német kancellár Orbán Viktor támogatására buzdította a szavazókat. (Mindeközben mind az ATV-n, mind az m1-en a Kossuth téri, múlt szombati kormánypárti demonstrációról játszottak be részleteket.)

“Objektív” elemzés a Medgyessy-kampányról

Az Orbán-kampányt magasztaló összeállítás után “objektív” elemzés következett, “A Medgyessy-kampány” címmel. Ebben két eddig alig ismert politológus, valamint a médiából annál jobban ismert Török Gábor és Kéri László mondta el a véleményét. Kéri és Török ugyan nem kifejezetten bírálták Medgyessyt, de ha netán valami negatívumot mondtak róla, azt igyekeztek a műsor szerkesztői beilleszteni az elemzői vélemények közé.

A megkérdezett másik két politológus egyébként általában a szocialista jelöltre hátrányos elemeket emelte ki az MSZP-kampányból. A műsor készítői ezeket a véleményeket a Gresham-palota körüli botránnyal, a bős-nagymarosi vízlépcső körüli ügyekkel egészítették ki. Színesítették a tallózást egy bejátszással, amelyen Medgyessy óvodásokkal próbált tornázni (valljuk be, ez nem ment könnyen a hatvanadik éve felé közelítő politikusnak).

A Magyar Nemzet megint furfangos voltSzombaton üres címlappal jelent meg a Magyar Nemzet, demonstrálva a lap ellenvéleményét, miután az Országos Választási Bizottság úgy vélekedett, hogy a lap az első forduló előtt megsértette a kampánycsendet. Április 6-án, szombaton, egy nappal az első forduló előtt, nagy valószínűséggel az Orbán-Medgyessy vitára reagálva a címlapon K.O. szerepelt egy négyzetben. Az üres címlap ellenére ismét tudott provokálót közölni a lap: a Magyar Nemzet feliratra egy kokárdát nyomtattak.

A Medgyessy-kampányról szóló összeállítás után megint Híradó következett, ahol Lendvai Ildikó, a szocialista párt nevében telefonon példátlannak nevezte a közszolgálati televízió eljárását, ezt egyébként a Híradó, illetve az m1 vezetői válaszra sem méltatták. Később az MSZP lemondásra szólította fel a Magyar Televízió vezetését. A második (szintén Fideszt támogató híreket sugárzó) Híradó után a Terror Házáról közöltek egy rövidfilmet az m1-en. A műsort a Terror Háza munkatársai készítették, és elsősorban az ÁVH borzalmait mutatták be a televízió képernyőjén.

Az ávósok mellett egyébként feltűntek a nyilasok is (elvétve): így például látható volt, amint a Duna-partra kísérik áldozataikat. Ha ezt a műsort más programok között vetítették volna, aligha okozott volna különösebb felzúdulást, de a mintegy két és háromnegyed órás, rendkívüli módon elfogult tudósításfolyamba beillesztve különös hangsúlyt kapott a kormány által felállított intézményben készült rövidfilm.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik