Belföld

Repülő csapódott egy milánói toronyépületbe

Este hat előtt egy egymotoros magánrepülőgép csapódott be a milánói Pirelli-toronyházba, amelyben a lombard tartományi kormányzat működik. Mivel az első beszámolók alapján nem lehetett kizárni a terrortámadás lehetőségét, a világ tőzsdéit is megzavarta a milánói baleset.

Repülő csapódott egy milánói toronyépületbe 1Egy magánrepülőgép csapódott be a milánói Pirelli-toronyházba csütörtök este. Az eset a tőzsdéket is megbolygatta, mivel a tavaly szeptember 11.-i amerikai katasztrófa miatt sokáig attól tartottak, hogy terrortámadás áldozata lett az olasz város.

A Locarnóból Milánóba tartó gép – melyen csak a pilóta ült – a harmincemeletes épület 25. emeletén csapódott be, a felső szintek kigyulladtak, fekete füst borította az épületet a 23. és a 27. emelet között. A gép a becsapódás előtt SOS jeleket adott le, egyes hírek szerint már az ütközés előtt kigyulladt. A torony Milánó, az olasz pénzügyi központ egyik szimbóluma, és egyben a világ egyik legmagasabb – 1955 és 1959 között tervezett – vasbeton épülete.

A becsapódás következtében három ember vesztette életét, legalább 60-an sérültek meg. Az egyik áldozat a pilóta, aki a locarnói (svájci)légiklub egyik tagja volt. A tűzoltók, a mentők és a rendőrség azonnal megkezdte a mentési munkálatokat, amit rendkívüli módon akadályozott az épület környékén összeverődött tömeg.

Berlusconi, az olasz miniszterelnök megszakította szófiai útját, és úgy döntött, hogy visszautazik Rómába, és azonnal felvette a kapcsolatot az olasz kormányzati illetékesekkel.

Repülő csapódott egy milánói toronyépületbe 2A kezdeti, erős eladási és vételi nyomásban megnyilvánult riadalom után valamelyest megnyugodtak a kedélyek a tőzsdéken, miután valószínűvé vált, hogy baleset történt. A globális nyersolaj-alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent júniusi határideje a korábbi, 50 centes hirtelen erősödés helyett – később már csak 40 centes nyereséggel – 25,78 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) forgalmában.

A frankfurti értéktőzsde Dax-30-as indexének vesztesége a hír vétele utáni 79 pontról egy órával később 66 pontra esett. A Nasdaq Composite a bejelentés után 18 pontos, 1 százalékos, később 14 pontos, a Dow Jones 75 pontos, 0,74 százalékos, majd már csak 59 pontos mínuszban járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik