Belföld

UPC, NTL – túl nagyot álmodtak?

Túlélési harcukat vívják az agresszív terjeszkedési politika miatt eladósodott kábelszolgáltatók Európában. Ha nem sikerül megállapodniuk a hitelezőkkel, akkor augusztusra a UPC és az NTL is fizetésképtelenné válhat.

UPC, NTL – túl nagyot álmodtak? 1Az európai kábelszolgáltatók sorra jelentik be óriási veszteségeik mellett megnövekedett adósságállományuk finanszírozásának nehézségeit. A holland United Pan-Europe Communications (UPC) 11,16 milliárd euró, a piacvezető brit NTL 17 milliárd euró adósságállományt halmozott fel.

Ha nem sikerülne a megállapodás a hitelezőkkel, az nagyobb csődöt eredményezhetne mint az amerikai Enron bukása, amely 9,9 milliárd dollár kötelezettséget hagyott hátra. A cégek azon dolgoznak, hogy a hitelezők a törlesztés helyett fogadjanak el tulajdonrészt, s így kilábalhassanak a pénzügyi nehézségeikből. Ha mégsem tudnak megállapodni a hitelezőkkel, elemzők szerint augusztusra mindkét cég fizetésképtelenné válik.

Aggódik a könyvvizsgáló

A UPC tavaly 4,4 milliárd eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, csak a negyedig negyedévben 2,05 milliárdot. A társaság könyvvizsgálója, az Arthur Andersen az amerikai tőzsdefelügyeletet (SEC) arról értesítette, kétségei vannak afelől, hogy működő konszernként biztonsággal folytatni tudná a tevékenységét a UPC. Ezen kétségüket maguk a UPC vezetői is kifejezték.

A UPC ugyanakkor bejelentette, hogy a megbeszéléseket folytat a részvényesekkel a mérleg újratőkésítéséről. A társaság számára június 3. lesz az egyik fordulópont: egy 4 milliárd eurós hitel kamatát nem tudta időre visszafizetni, és a 113 millió eurós kamat törlesztésére június 3-áig kapott haladékot. A UPC azt tervezi, hogy a kölcsönöket 6 milliárd euró értékben és az elsőbbségi részvényeket 1,5 milliárd euróért részvényekre váltaná. Csakhogy UPC-részvények a hitelezők számára kevéssé lehetnek vonzóak: New Yorkban egy év alatt 8,75-ről 0,17 euróra estek, Amszterdamban 9,74-ről 0,15 euróra.

Büntetőlistán a UPC

A cég adósság-átütemezési terveit veszélyezteti, hogy mintegy 7 millió ügyfele nemet mondott arra a kezdeményezésre, hogy egységes számlán szednék be a kábeltévé-, az internet- és a telefondíjakat. A UPC-t február közepén kivették az amszterdami értéktőzsde vezető indexéből, az AEX-ből, miután a cég nettó adóssága meghaladta vagyonát.

Tavaly novemberben pedig büntetőlistára tették a céget az amszterdami értéktőzsdén, mivel saját tőkéje mínusz 740,2 millió eurót tett ki. A büntetőlistán lévő papírokkal lehet kereskedni, de jelzésértékű a befektetőknek, hogy az érintett cég pénzügyi nehézségekkel küzd. A UPC három hónapot kapott a saját tőke feltöltésére, ami február közepén lejárt.

Kötvényesből tulajdonos

Ha az NTL finanszírozási ötletére igent mondanak a hitelezők, beírhatja magát az egyetemes gazdaságtörténetbe. Arra igyekszik rávenni a kötvényeseit, hogy engedjék el az adósságot, cserébe tulajdonjogot kapnak a cégben. Bár hivatalosan még nem sikerült megállapodni, egy informális megbeszélésen már rábólintottak a befektetők. Az ügylettel évi 800 millió dollár kamatköltséget takaríthat meg a brit piacvezető NTL kábelszolgáltató, továbbá 500 millió dollár tőkeinjekciót is hozhat neki.

A vállalatot az egyezség értelmében kettéosztják: az egyik részleg a brit, a másik az ír piacot fogja kiszolgálni. Az NTL digitális televízió-, telefon- és internetszolgáltatást kínál összesen mintegy 1,25 millió előfizetőjének. A mentőakció nagyobb csődöt akadályozhat meg, mint az amerikai Enron energia-nagykereskedőé volt tavaly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik