Belföld

A szocialista lista – a Fidesz nemjei

Csaknem egy hét kellett, hogy a szocialisták válaszoljanak mindarra, amit Orbán Viktor először a Testnevelési Egyetemen mondott. Ki mit nem csinált meg az elmúlt négy évben, és mi igaz, illetve mi nem a vádakból?

Mire mondott nemet a kormány?1998-ban



• ne csökkenjen a munkavállalók adókedvezménye több mint 70 milliárd forinttal

• a családi adókedvezményt adó-visszatérítés vagy kiegészítő családi pótlék formájában kapják meg azok is, akik csak részben vagy egyáltalán nem tudják igénybe venni

• az őstermelők bevallásmentes árbevételi határa 250 ezerről 500 ezerre emelkedjen

• a tandíj eltörlése járjon együtt a felsőoktatási intézmények kieső bevételeinek pótlásával

• a társadalombiztosítási járulékkulcsok csökkentése ne rontsa a súlyos helyzetben lévő egészségügyi ellátás finanszírozását

• ne csökkentsék a nyugdíjak 1999-es emelésének mértékét 52 milliárd forinttal

• emelkedjen a családi pótlék összege, a GYES legyen a mindenkori minimálbér 80 százaléka, a nagyszülők nyugdíjuk mellett is igénybe vehessék a GYES-t

1999-ben

• a munkavállalók adójóváírásának összege és igénybevételi határa emelkedjen a duplájára

• az inflációnak megfelelően növekedjenek az adótábla sávhatárai

• a gyógyszerkassza zártságának feloldása, s ezzel az alultervezésből fakadó évközi finanszírozási gondok megoldása

• átfogó, 150 milliárd forintos módosító csomag a költségvetéshez

– családi pótlék emelése

– a nyugdíjak 3,2 százalékkal magasabb emelése

– a magánnyugdíj-pénztári tagdíj 8 százalékra emelése

– a felsőoktatás hallgatói normatívájának emelése

– az egészségügy 15 milliárd forintos támogatása

– 47 milliárd forint támogatási többlet a mezőgazdaságnak

– az önkormányzatok 35 milliárd forintos támogatás növelése

2000-ben

• a munkavállalók adójóváírásának összegének és igénybevételi határának növelése

• adótábla sávhatárainak növelése az adóterhelés mérséklése érdekében

• átfogó – 300 milliárd forintos – módosító csomag a kétéves költségvetés első, 2001. évéhez

– a nyugdíjaknak a valóságosan várható inflációhoz igazodó emelése, plusz 5,5 százalékos nyugdíjemelés az 1999-ben elvont összeg pótlására

– az egészségügyi béremelés fedezetére további 30 milliárd forint

– a családi adókedvezményt csak részben igénybe venni tudó családok kiegészítésként kapják meg a teljes kedvezmény összegét, a munkajövedelemmel nem rendelkezők pedig 50 százalékkal emelt összegű családi pótlékot

– egészségügyi beruházások 30 milliárd forintos növelése

– a bérlakásépítés támogatásának növelése 20 milliárd forinttal

– 10 milliárd forint kollégiumfejlesztésre

– az oktatási béremelés fedezetére további 18 milliárd forint

– egészségügyi normatíva bevezetése 10 milliárd forint

– közintézmények inflációt követő működési költségeinek biztosítása

– bíróságok támogatásának 23,5 milliárdos növelése

– 45 éven felüliek foglalkoztatásához járuléktámogatás

2001-ben

• A nagyszülő nyugdíj mellett is igénybe vehesse a GYES-t

• A GYES legyen a mindenkori minimálbér 80 százaléka

• A 2001. évi költségvetésben a nyugdíjemelés mértékének a reálisan várható inflációhoz történő igazítása

• Az önkormányzatok 2001. évi kiadási előirányzatainak a magasabb inflációhoz történő igazítása

• A méltányossági nyugdíjemelés lehetőségének ismételt megteremtése

Egy nappal Orbán Viktor beszéde után az országban lényegében szinte mindenkinek a postaládájában landolt legalább egy röpcédula, amely megismételte a miniszterelnök állításait: ha az MSZP kerül kormányra, akkor Magyarországon a pénz és nagytőke alakít kormányt, csak azért emelik a szocialisták a nyugdíjat, hogy a nyugdíjasoknak legyen miből kifizetniük a magasabb gázszámlát A röpirat felsorolja, hogy mit nem szavaztak meg a szocialisták a parlamentben: a tandíj eltörlését, a nyugdíj emelését, a fogmegtartó kezelések ingyenessé tételét, a családtámogatási rendszert, a lakáshitelek támogatását, és így tovább.

Mivel a kormányfő szociális érzéketlenséggel és a választók jóhiszeműségének kihasználásával vádolja a szocialistákat, ezért az egészségügyi és szociális miniszteri posztra jelölt Csehák Judit tájékoztatta a sajtót, hogy mit gondol Orbán Viktor kijelentéseiről. Azzal kezdte, nem volt elég nagy a képzelőereje ahhoz, hogy feltételezze: a felelős kormányfő a nevét és a hitelét adja valótlanságokhoz és rémhírekhez.

Ugyanaz a négy év – másfelől

A tájékoztatón kiosztották azt a listát, amelyen a szocialisták sorolják fel, hogy szerintük mire mondott nemet a Fidesz kormánya és frakciója az elmúlt négy évben az MSZP módosító javaslatai közül. Ebben szerepel, hogy ne csökkenjen a munkavállalók adókedvezménye 70 milliárd forinttal, hogy emeljék 250 ezerről 500 ezer forintra a bevallás határát az őstermelőknél, hogy a tandíj eltörlésének terhét ne az egyetemek fizessék, hanem a kormány, hogy ne vegyenek el a nyugdíjasoktól 52 milliárd forintot, és így tovább. A példák felsorolása után a lista említ még mintegy háromszáz önálló szocialista törvény- és határozati javaslatot, amely napirendre sem került.

Csehák Judit megismételte: “úgy csinálunk jóléti fordulatot, hogy semmilyen támogatást, semmilyen szerzett jogot nem veszünk el senkitől. Annak ellenére, hogy sok kifizetetlen számlát hagy maga után az Orbán kormány, a szocialisták rendbe rakják a költségvetést, mert a gazdasági növekedés ezt lehetővé teszi, pedig nem számolunk 4 százaléknál nagyobb növekedéssel.”

Ezután kitért a jelenlegi kormány nyugdíjemeléssel kapcsolatos ígéretére. Abban egy forint plusz sincs – mondta. Amit adnak, arra a törvény kötelezi a kormányt, de a szocialisták e felett fizetnék ki a 13 havi nyugdíjat.

Nem szűnik meg a hatalomváltással a gyed, a gyes, nem emelkednek a gyógyszerárak attól, hogy szocialista lesz a kormány. A Bokros csomag idején két év alatt csak 7 százalékkal nőttek a lakósság terhei a patikákban, amíg 2000-ben és 2001-ben 17 százalékkal – állította a miniszterjelölt, és még hosszan beszélt a költségvetés renbetételének szükségességéről. Elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a szocialisták nem fosztják meg a parlamentet a többletbevételek elosztásában való részvétel jogától.

Licitverseny a voksokért

Párhuzamosan folyik a licit a nyilvánosság előtt arról, hogy melyik nagy párt áraszt több nyugalmat, melyik hiszterizál, melyik veszélyezteti a békét, melyik ígérteit lehet komolyan venni.

Ma reggel Orbán Viktor a Napkeltében megnyugtatott mindenkit, hogy Európa öreg demokráciáiban is megszokottak választások idején a milliós tömegtüntetések. Magyarországon ma béke van, a kormánynak az elmúlt négy évben sikerült meghoznia azokat a döntéseket, amelyek egyesítették az embereket.

Medgyessy Péter, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a Budapest rádióban kedden reggel megígérte: az MSZP kormányra kerülése esetén megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a felsőoktatásban nappali tagozaton tanulók után is járjon a családi pótlék.

Közérzetet javít a kormány

A kormány ülése után Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette:

a kormány arról döntött, hogy júniustól januárig visszamenőleg 4,5 százalékkal emeli fel a nyugdíjakat. A fogyasztói árak és a nettó keresetek alakulása miatt a vonatkozó törvény értelmében 13,5 százalékos éves nyugdíjemelési kötelezettsége van a kormánynak. Hozzátette, hogy a döntés a 2 millió 700 ezer nyugdíjason kívül érinti a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülő további 500 ezer embert. A nyugdíjminimumhoz kötött ellátásban részesülők ugyancsak júniusban egyszeri, 10 500 forintos juttatásban részesülnek.

Több milliárd forintos többletkiadásra számít a kormány a fagykárok miatt – mondta Borókai Gábor kormányszóvivő. A májusi végleges felmérés után dönt a kormány arról, hogy pontosan mekkora előleget kapnak azok a gazdák, akiknek 50 százalékosnál nagyobb terméskieséssel kell szembenézniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik