Belföld

Tőzsdehét – magaslati levegőn

Rég nem látott pörgést hozott a tőzsdére az országgyűlési választás első fordulójának eredménye. Mialatt Nyugaton szomorkásabb hetet zártak a részvénypiacok, itthon erős forgalom mellett száguldott a BUX.

Az Egyesült Államokban – a kedvezőtlen hírek ellenére – meglepően jól teljesítettek az indexek. A Dow Jones és a Nasdaq csökkenésének mértéke nem érte el az egy százalékot.

Pedig a héten közölt makroadatok elég gyengére sikerültek. Az olajár emelkedésének begyűrűzése éreztette hatását márciusban az árak terén, mind az import nyersanyag-, mind a termelői árindex emelkedése jelentősen meghaladta a várakozásokat.

A konszenzusnál gyengébb értéket publikált a Michigan Egyetem márciusi fogyasztói bizalmi felmérésében és a kiskereskedelmi értékesítés is elmaradt a piaci várakozástól. Mindehhez a General Electric gyenge eredménye és még gyengébb árbevétele párosult – ami egy nap alatt tíz százalékos zakót hozott a Dow egyik legnagyobb papírjának.

Alacsony fordulatszámon a tech szektor

A tech szektort a Yahoo! szintén gyengére sikeredett jelentése húzta lefelé. Ráadásul a hét elején felröppent, hogy az amerikai tőkepiaci felügyelet vizsgálatot folytat az IBM ellen “érdekes könyvelési technikák” miatt. Ezt a SEC később cáfolta ugyan, ám közben az IBM profit warninggal és erősen redukálódott árfolyammal szomorította részvényeseit.

Kedvező jel, hogy az olaj ára erős korrekción esett át. A brent jegyzése hat százalékot esett a hét folyamán.

Európa tőzsdéi továbbra is követő üzemmódban működtek. Kissé túlreagálva az amerikai eseményeket, a főbb börzeindexek egy százalék feletti csökkenést mutattak.

Térségünkben kivétel nélkül erősödtek a részvénypiacok, ám a BÉT papírjainak szárnyalása messze kiugrónak számított a régió többi tőzsdéje közül. A BUX öt és fél százalékkal közel kétéves csúcsra, 8700 pont fölé emelkedett öt nap alatt. Hétfőn és csütörtökön tizenötmilliárd forint feletti forgalmat regisztráltak (ez több mint egyéves rekordot adott át a múltnak), de a többi kereskedési napon is élénk üzletmenet jellemezte a tőzsdét.

Pénz- és állampapírpiacA héten éven belüli papírok aukciói zajlottak, közepes érdeklődés mellett. Hétfőn az MNB kötvényének (8,49 százalék) aukciós hozama emelkedett egyedüliként (három bázisponttal), a diszkont kincstárjegyek kibocsátásain mérséklődtek a hozamok.

A három hónapos diszkontból felajánlott harmincmilliárdnyi papírra kétszer ennyi ajánlat érkezett, az ÁKK pedig ötmilliárddal megemelte a kibocsátott mennyiséget, a papír átlaghozama 9 bázisponttal 8,37 százalékra csökkent. A hat és tizenkét hónapos diszkontokból az eredetileg tervezett harmincmilliárdnyit bocsátották ki, kétszeres, illetve másfélszeres túljegyzéssel kisérve. A rövidebb jegy átlaghozama 8,37 százalék, a hosszabbé 8,31 százalék lett, azaz öt, illetve három bázisponttal múlta alul a legutóbbi aukciókon elért értékeket.

Kivétel nélkül emelkedést produkáltak a múlt héten a másodpiaci hozamok, a leglátványosabbat a két és tíz év közötti lejáratok referenciahozamai. A DWIX index értéke két bázisponttal, 8,37 százalékra emelkedett.

A forint árfolyama újabb egy százalékot erősödött a dollárral (274,1) szemben. A sávban az előző heti záráshoz képest jócskán erősödve 12,5 százalékon zárt.

Hazai eufória

A befektetők örömét elsősorban a MIÉP parlamenten kívül maradása okozta, ám az 1994 és 1998 között kormányzó MSZP-SZDSZ koalícióval szemben tapasztalható “csodavárás” is indukált vételeket. A piaci hangulatra jellemző, hogy mindössze három likvid papír zárta csökkenéssel a hetet, ám a történelmi magasságba jutott és onnan nem nagyon mozduló Egis és a TVK csak minimális mértékben gyengült, és a heti vesztes, a Globus kurzusa is csak egy százalékkal adta alább.

A hét nyertese az elmúlt félévben rosszul szereplő Antenna Hungária és a Pannonplast volt. A műsorszóró papírja több mint egyötödével javult, nyilván amiatt, hogy az állam nyolcvan százalékot meghaladó pakettjének értékesítésében bíznak a piac szereplői. A műanyaggyártó papírját az esetleges kormányváltást követő állami megrendelések lehetőségéről szóló pletykák emelték tizenhét százalékkal.

A Mol tíz százalékkal drágult, ám meglehetősen ideges hangulatban. A gázár emelésének kérdése, illetve a társaság gázüzletágának jövője központi szerepet kapott mind a bal, mind a jobboldal felerősödött kampányában. A nyilatkozatok szerint az biztos, hogy a gázüzletág – a sokáig húzódó hercehurcához mérten – nem sokáig marad már a Mol tulajdonában, ám a felfokozott várakozás valószínűleg erősen megcsappan majd a választások lezárultával.

Ami várható

Itthon biztosra vehető, hogy választások második fordulója előtti megnyilvánulások fogják alakítani a tőzsdehangulatot. Az is nagy valószínűséggel állítható, hogy a hét vége felé többen agresszív pozícióvállalással közelítik majd meg a választás második fordulóját, ami szélsőséges mozgást okozhat.

Közben a világpiacon is eseménydús hét várható, az Egyesült Államokban kedden a márciusi inflációs ráta, valamint az ipari kibocsátás értékei jelennek meg. Tetőzik a vállalati eredmények közlési időszaka is. Kedden a Caterpillar és az Intel, szerdán a Microsoft, az IBM és a Boeing, csütörtökön pedig a General Motors, a Merck és a McDonald’s mozgathatja az amerikai piacokat.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
8714,6
5,51 %
22,20 %
Varsó WIG
15049,7
0,40 %
8,10 %
Prága PX50
440,2
1,48 %
11,56 %
Frankfurt DAX
5189,7
-1,35 %
0,57 %
Párizs CAC
4468,3
-1,05 %
-3,38 %
London FTSE
5161,0
-1,39 %
-1,08 %
Nikkei 225
10963,0
-3,29 %
3,99 %
Hang Seng
10710,5
-1,12 %
-6,03 %
Dow Jones IA
10190,8
-0,79 %
1,69 %
Moszkva RTS
358,9
4,59 %
38,02 %
Mexikó BOLSA
7391,3
0,76 %
15,99 %
Rio Bovespa
13750,9
3,57 %
1,28 %
Nasdaq
1756,2
-0,78 %
-9,96 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik