Belföld

Fordulók között – a kampány száz órája

Még soha ilyen aktivitással nem vetették magukat a politikusok a két választási forduló között a rémhírterjesztésbe, a vádaskodásba, a cáfolatok cáfolásába, egyszóval: a hallgatag többség mozgósításába.

Hétfő óta a Fidesztől, illetve Orbán Viktortól megtudhattuk, hogy még nem dőlt el semmi, a választás csak leegyszerűsödött, új lapot nyit a második forduló, s egyébként a haza az egész Kárpát-medencében található (csütörtök esti Aktuális-interjú). Orbán szerint egyébként népmozgalom indult, és ezt igazolja majd – bizakodott – a szombati, Kossuth téri gyűlés is.

Fordulók között – a kampány száz órája 1Gyújt(oga)tó hangú beszéd

Kedd este Orbán még a Testnevelési Egyetemen mondott beszédet, amely gyújtó (mások szerint inkább gyújtogató) hatású volt. Az ellenzéket felidegesítette, saját híveit pedig aktivizálta, hiszen felszólította közönségét: a második fordulóra mindenki hozzon magával még egy szavazót, mert nincsenek elegen.

“Hogy sikerüljön célunk elérése, az ország minden sarkába el kell, hogy jusson: veszélybe került minden, amiért az elmúlt négy évben harcoltunk. Fel kell frissíteni az emberek emlékezetét: a szocialisták nem szavazták meg, sőt gátolták a kormány vívmányait” – figyelmeztetett a miniszterelnök.

Az elmúlt négy év során az ellenzék által nem támogatott intézmények közül megemlítette a családtámogatást, a diákhitelt, a lakástámogatási rendszert, a fogmegtartó kezelés ingyenessé tételét, a tb-járulék csökkentését, a nyugdíjemelést, a maffia- és drogtörvényt, illetve a minimálbéremelést.

Orbán beszédére Magyar Bálint, az SZDSZ ügyvivője így reagált a FigyelőNetnek: a Fidesz megrémült attól, hogy elveszítheti a választásokat, és már attól sem riadnak vissza, hogy félrevezessék az embereket. Kovács László, az MSZP elnöke a Népszabadságnak elmondta: nem méltó Magyarország miniszterelnökéhez, hogy meghamisítja a szocialisták céljait.

Fordulók között – a kampány száz órája 2Megállapodott az MSZP és az SZDSZ

Szerdán Kovács László és Kuncze Gábor, a két pártelnök aláírta a megállapodást a visszaléptetésekről. Az SZDSZ hét egyéni választókörzetben indul a második fordulóban, ezekben a szocialista jelöltek visszalépnek. Így az SZDSZ-ből többek között Kuncze Gábor, Pető Iván, Mécs Imre és Szent-Iványi István mérkőzhet meg Fidesz-MDF-es ellenfelével a második fordulóban.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Medgyessy Péter cáfolta a kedvezményes lakáshitelek megszüntetéséről szóló lapértesülést. Elmondta: megőrzik és fejlesztik a konstrukciókat. Tájékoztatása szerint ugyanez igaz a diákhitelre, a családi gazdaságok támogatására, és kifizetik a szövetkezeti üzletrészeket is.

Fordulók között – a kampány száz órája 3Áder szerint világos a kőbányai börtön szavazóinak álláspontja

Ugyancsak szerdán Áder János elemezte a börtönlakók szavazási szokásait. Azt ugyan nem tudtuk meg, hogy miként jutott hozzá az adatokhoz, de szerinte a kőbányai büntetés-végrehajtási intézetben a rabok 95 százaléka voksolt a szocialistákra, és csupán 5 százalékuk a Fideszre. (Utóbb kiderült, hogy a rabok jobb jósok a közvélemény-kutatóknál: 2002-ben a szocialistákra, 1998-ban a Fideszre szavaztak.)

Csütörtökön Medgyessy Péter – az mszp.hu beszámolója szerint – nem a magyar választókat, hanem a brit miniszterelnököt győzködte, hogy a nemzeti közép kormánya az ország kettészakadását megszüntető politikát fog folytatni. Medgyessy közölte azt is, hogy a szocialisták és szövetségeseik elutasítják az eldurvult hangnemet, és a nyugodtságot állítják azzal szembe. Kifejtette Tony Blairnek, hogy Magyarország zökkenőmentes EU-csatlakozását segíti a szélsőséges politikai erők kiszorulása az Országgyűlésből.

A MIÉP szintén csütörtökön a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, mert úgy látja, hogy a “liberálbal” szervezett csalással befolyásolta az első forduló eredményeit. Vagyis nem volt “tiszta” a voksolás.

Ugyanezen a napon az Index arról számolt be, hogy Székesfehérvár és Oroszlány után Győrben is elmaradt a stadionrekonstrukció alapkőletétele. Érdekesség, hogy az első fordulóban mindhárom városban szocialista jelölt nyert.

A Tárki szimulál

Pénteken nyilvánosságra hozták a lapok a megtépázott hírnevű közvélemény-kutatók legújabb elemzéseit. Ez valószínűleg halálra ijesztette a szocialistákat. A kutatók szerint ugyanis most az MSZP nyerné a választásokat, ez pedig nem jó jel, hiszen csaknem ugyanilyen egyöntetűen hozták ki az első forduló előtt a Fidesz sikerét.

Igaz, a Tárki most nem készített újabb kutatást, hanem szimulációs programot csinált, amiből az derül ki, hogy 63 százalékos az esélye a Fidesz-többségnek az új parlamentben. Persze az is előfordulhat, hogy a Tárki elnöke utóbb megint csak azzal védekezik majd, amit az első forduló után mondott: “Egy dologban tévedtünk, jelentősen alábecsültük az MSZP szavazótáborát.”

Azért tegyük hozzá, hogy a Medián – amely egyedül jósolt hibahatáron belüli választási eredményt az első fordulóban – most kormányváltást jelez. (Ami persze nem jelenti azt, hogy hibahatáron belül elmarad a kormányváltás.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik